Могат ли визуализационните упражнения да ускорят лечението?

Guided изображения, визуализация и хипноза може да ускори нараняването на нараняванията

Можете ли да ускорите процеса на изцеление на тялото, като използвате ума си? Техники като ръководена образна диагностика или самохипноза и визуализация не само помагат на спортистите да се представят добре по време на състезанието, но изследванията продължават да установяват, че е възможно да се ускори лечебният процес чрез използване на специфични умствени умения и техники и поддържане на позитивен начин на мислене.

Изследователите изучават как умът влияе върху лечението в продължение на десетилетия и резултатите продължават да намират много истинска връзка.

Качественият анализ за 2006 г. на използването на изображения от ранените спортисти стига до извода, че "прилагането на изображения заедно с физическата рехабилитация трябва да подобри опита за рехабилитация и следователно да улесни възстановяването на ранените спортисти". Друго изследване разглежда разликите в бързо излекуваните и тези, които лекували бавно и открили някои значителни разлики. Тези, които излекуват по-бързо, имат следните характеристики:

Какво представлява изображението?

Една специфична техника, която често се използва в спортната психология и в лечението, се нарича образ.

Това също се нарича понякога и като водене на образ, умствена репетиция или самохипноза. Това са всички термини, използвани за описване на конкретни техники, които използват всички сетива, за да създават умствени образи, чувства и усещания, свързани с желания резултат, сякаш се случва сега или вече се е случило.

Чрез използването на всичките си сетива, за да създадете този много реален опит да постигнете желания резултат, умствено и физически репетирате това желано състояние.

Изследванията на използването на изображения от ранените спортисти, онкоболните и тези, подложени на физическа рехабилитация, показаха, че използването на изображения има много положителни резултати, включително:

Кога да използвате техниките за изображения

Има много приложения на изображения или само-хипноза в спортната медицина. Тези техники са били полезни при възстановяване на наранявания, намаляване на болката, повишаване на спортните резултати и общо управление на стреса. Възможно е да има много повече приложения, които все още не са проучени.

Изображения за намаляване на болката
Идеята зад използването на изображения за намаляване на болката е изградена върху принципа на релаксация. Когато мускулите са отпуснати, те притежават по-малко напрежение. Това често води до намаляване на болката. Техниките за изображения, които често помагат за увеличаване на релаксацията и намаляване на болката, включват въображението на усещането за масаж, седене на топъл плаж или вземане на гореща вана.

Някои хора имат успех с изображения, като си представят, че болката се освобождава от тялото по визуален начин, като например дишане с всяко издишване. Ако психически репетирате такива преживявания с голяма подробност, използвате изображения.

Изображения за изцеление
Точно както хората използват изображения за намаляване на болката, хората съобщават, че подобни техники работят за насърчаване на изцелението и възстановяването. Примери за лечебни изображения включват изобразяване на счупена кост, която е залепена назад, или разкъсани мускули, изтъкани заедно. Някои хора използват топли, изцеляващи цветове, за да насърчат усещането за топлина върху част от тялото.

Дори глупавите изображения на сила и сила, намерени в комиксите, са били успешно използвани за подпомагане на изцелението.

Как да използвате изображения - Ръководство стъпка по стъпка
Ако искате да изпробвате изображения, но не сте напълно сигурни как да започнете, този стъпка по стъпка ръководена литература за медитация може да ви помогне да започнете.

> Източници:

> Driediger, > Моли; > Зала, > Крейг; > Callow, Nichola, Използване на изображения от ранени спортисти: качествен анализ. Вестник на спортните науки, > март, > 2006 г.

> Евънс, Лин; Зайче, Ребека; и Мюлен, Ричард, Използване на изображения по време на рехабилитация от нараняване, Journal of Imagery Research in Sport and Physical Activity, Vol. 1. 2006 г.

> Ievleva and Orlick, Психически връзки към подобрено излекуване: Проучвателно изследване, TSP, 5 (1), март 1991 г.