Общи наранявания по гимнастика

Гимнастиката е труден и труден спорт както за мъже, така и за жени. Гимнастичните наранявания най-често включват щамове и навяхвания, но могат да се появят сериозни и травматични наранявания. Увеличаването на рисковите каскади прави травматичните наранявания на главата и шията истинска загриженост за спортистите, родителите и треньорите.

Видове гимнастически наранявания

Спортните наранявания обикновено се класифицират като:

Гимнастични наранявания

Голямото мнозинство от съобщените наранявания по гимнастика включват прекалените наранявания от дългите практически упражнения и износването на ставите. Въпреки това, тежки, катастрофални и травматични наранявания също са реална възможност при извършване на рискови акробатични каскади по време на гимнастика.

Според Националния център за изследване на катастрофалните спорни наранявания , гимнастиката е втората водеща причина за сериозни или катастрофални спортни наранявания при жените спортисти . Мажорета на върха на списъка, който включва писта, хокей на лед и лакрос.

Най-честите наранявания в гимнастиката

За щастие, по-голямата част от съобщените наранявания по гимнастика не са катастрофални.

Поради естеството на спорта най-често срещаните наранявания включват:

Въпреки че не е нараняване, друг здравен проблем, с който могат да се сблъскат женските гимнастички, е аменорея , загуба на периоди. Това е предупредителен сигнал, че тялото е под твърде голямо напрежение и разполага с твърде малко запаси на енергия, за да поддържа здравословно функциониране.

Главоболие, нараняване на врата и раменете от гимнастика

Коляното и краката от катерене

Поражения от глезена и глезена от гимнастика

Ръчни наранявания от гимнастика

Най-сериозните наранявания в гимнастиката

Най-често срещаните видове сериозни или катастрофални наранявания на женските спортисти за гимнастика включват:

Възможни причини за наранявания в гимнастиката

Една от основните причини за големия брой жертви на гимнастика може да бъде увеличаването на напредналите каскади и по-високите нива на конкуренция през последните години. Днешните гимнастически каскади включват все повече технически акробатични и гимнастически движения с много по-висока степен на риск и трудност, отколкото в миналото.

Гимнастичките рутинно се хвърлят във въздуха, изпълнявайки обратни препятствия, обръщания и падания, както и нови, скъпи каскади. Тези ходове изискват прецизност, време и час на практикуване с квалифициран треньор.

Съвети за безопасност за гимнастика

Днешните гимнастически каскади изискват висока степен на умение в акробатичната сила и равновесие. Необходимо е спортистите да имат подходяща инструкция и треньор и да следват основните предпазни мерки.

Споделете вашата история за нараняване по гимнастика

Направили ли сте травма по време на гимнастика? Разкажи ни за това! Споделете вашата история и предлагайте съвети за превенция или съвети за рехабилитация за други гимнастички.

Източници

BJ Shields, MS, GA Smith, MD, DrPH. Заболявания, свързани с мажоретки за деца на възраст между 5 и 18 години: САЩ, 1990-2002. Pediatrics Vol. 117 № 1 януари 2006 г., стр. 122-129

Национален център за изследване на катастрофални спорни наранявания. Катастрофални изследвания за нараняване на спорта 26-ти годишен доклад, http://www.unc.edu/depts/nccsi/AllSport.pdf . Достъп до август 2009 г.

Превенция и лечение на наранявания по гимнастика. [http://www.sportsmed.org/secure/reveal/admin/uploads/documents/ST%20Gymnastics%2008.pdf]. Американско ортопедично дружество за спортна медицина. 2008 г. Последно достъпен през юни 2010 г.