Спортно нараняване Първа помощ Лечение

Незабавна първа помощ за спортни наранявания

Възникват злополуки, особено по време на спорта. Въпреки че може да е възможно да се ограничи броят и тежестта на нараняванията с стратегии за предотвратяване, една грешна стъпка или сблъсък на полето може да доведе до внезапно и болезнено нараняване.

Когато това се случи, трябва да сте готови да действате бързо. В идеалния случай ще имате достъп до добре оборудван комплект за оказване на първа помощ или ще получите медицинска помощ наблизо.

Остри наранявания

Основната цел на първата помощ при спортна травма е спирането на дейността и предотвратяването на по-нататъшни наранявания или поражения. Повечето спортни наранявания, които изискват незабавно лечение, се наричат ​​"остри наранявания". Те се появяват внезапно и обикновено причиняват следните симптоми или състояния:

При остра травма обикновено е очевидно причината за нараняването. Въпреки това, определянето на точната причина за нараняване е важна част от вземането на бързи решения за лечение.

Първото лечение на най-острите наранявания на меките тъкани (натъртвания, напрежения, навяхвания и сълзи) е предотвратяването, спирането и намаляването на подуването. Когато меката тъкан е повредена, тя набъбва или може да кърви вътрешно. Това подуване причинява болка и загуба на движение, което ограничава употребата на мускулите.

Първа помощ при нараняване с ЦЕНА

Първичното лечение за спиране на подуване на увредени меки тъкани е чрез метода RICE.

Това съкращение улеснява запомнянето на стъпките, които трябва да предприемете при лечението на нараняванията: защита, почивка, лед, компресия, издигане. Това също е известно като RICE, което не включва "защита", макар че това е важна стъпка.

Мека тъканна травма стъпка по стъпка

В обобщение, ето какво трябва да направите незабавно, когато поддържате някаква вреда от меки тъкани:

  1. Спрете незабавно дейността.
  2. Опаковайте увредената част в пресована превръзка.
  3. Нанесете лед върху увредената част (използвайте торба с натрошен лед или торба със замразени зеленчуци, ако е необходимо) за 10 минути до 15 минути. Оставете зоната да се затопли напълно, преди да използвате отново лед (за да предотвратите измръзване ).
  1. Повдигнете увредената част, за да намалите подуването.
  2. Потърсете лекар за правилна диагноза на сериозно нараняване.

Първа помощ за рязане и износване

Ако нараняването причини изрязване или износване, което води до кървене, важно е да се спре бързо кръвоснабдяването. Измийте раната със сапун и вода и приложете подходяща превръзка, докато пристигне медицинска помощ.

За дълбоко нарязване вероятно ще са необходими шевове. Въпреки това, ако можете да издърпате ръбовете на среза заедно, може да използвате пеперуда, за да я задържите затворена.

Хронични и прекалени наранявания

Докато най-драматичните спортни наранявания са остри и внезапни, по-голямата част от спортните наранявания се появяват постепенно и водят до неясни болки и болки.

Хроничната болка от наранявания, свързани с прекомерна употреба, като тендинит, има тенденция да има фини или неясни симптоми, които се развиват бавно. Това, което започва като малка, гадня болка или болка, може да се превърне в инвалидизиращо нараняване, ако не се разпознае и лекува рано.

Третирането на наранявания, причинени от прекалена употреба, изисква почивка и намаляване на интензивността на упражненията, честотата и продължителността. Потискането на прекаленото нараняване може да помогне за намаляване на възпалението и болката. За по-сериозни наранявания от прекомерна употреба може да се наложи физическа терапия, лекарства без рецепта (OTC) и пълна почивка.

Лечение на други спортни наранявания

Има много възможни видове наранявания, които могат да възникнат при игра на спорт. Добра идея е всеки, който се занимава със спорт, да е запознат с първа помощ за някои от най-честите спортни наранявания:

Връщане след нараняване

След като се отнасяте към нараняванията си, какво следва? Повечето спортисти искат да знаят колко скоро могат да се върнат в спорта си . Този отговор е различен за всеки, защото всеки състезател и всяко нараняване е уникален.

Връщането към спорта твърде скоро може да увеличи риска от повторно нараняване или да се развие хроничен проблем, който ще доведе до по-дълго възстановяване. Изчакването на твърде дълго време обаче може да доведе до ненужно отслабване на фитнес (декондициониране) .

Словото от

Лечението на всяко нараняване веднага е важно, затова е добре редовно да преглеждате всички тези общи методи за първа помощ, за да опресните паметта си. По този начин ще бъдете подготвени и знаете какво да правите, в случай че нещо се случи.

> Източник:

> Американското ортопедично дружество за спортна медицина. Спортна медицина . 2011. http://www.stopsportsinjuries.org/members/downloads/media/SportsMedicineMediaGuide.pdf