Защо получавате подути ръце и пръсти, когато ходите?

Ако забележите, че ръцете и пръстите ви се подуват, когато ходите на разходка или бягате, не сте сами. Пухкавите пръсти и подути ръце са неудобни и може да се притеснявате, че това е знак за здравословен проблем.

Подутите ръце обикновено се изпитват от ходещите и бегачите, особено при горещо време. Отокът обикновено изчезва скоро след приключване на тренировката.

Ако отокът на ръката ви не престане скоро след като спрете да упражнявате, трябва да обмислите консултации с вашия доставчик на здравни услуги.

Подути ръце и пръсти са често срещани при ходещите и бегачите

Дългоочакваният ходенец Мелани Джонкър попитал проходилки и бегачи, за да видят дали са имали подути ръце и как се справят с проблема. Мнозина съобщават, че по време на продължителни разходки или по време на топло време се появяват подутини на ръце, въпреки че някои от тях имат проблем при студено време. Някои също смятаха, че имат по-голям ръст на по-голяма надморска височина. Добрата новина е, че никой от анкетираните не е казал, че техният доставчик на здравни грижи намира този проблем за сериозен.

Защо вашите ръце набъбват при ходене или бягане

Факторите, за които се смята, че водят до подуване на ръцете и пръстите, включват:

10 съвета за предотвратяване и лечение на подути ръце и пръсти

Подутите ръце обикновено са само едно от странните неща, които се случват с тялото ви, когато отивате на дълги разходки или бягате. За да предотвратите или облекчите този проблем, можете да вземете тези предложения, съставени от професора на дълги разстояния Мелани Джонкер, лекар по спортна медицина Едуард Р. Ласковски и експерт по упражняване Бони Щайн:

Имайте предвид, че тези решения може да не предотвратяват напълно подути ръце, тъй като те са нормално нещо, което се случва, когато тренирате, особено при топло или горещо време. Тялото ви се опитва да се запази хладно и изпращането на кръв към пръстите ви е един от начините, по които го прави.

Други причини за подуване на ръцете

Ако подуването на ръцете ви е нормално подуване, наблюдавано от повечето хора при ходене или бягане, то ще изчезне след няколко минути, след като спрете да тренирате и напълно да се охладите. Течността се абсорбира в клетките ви или се връща в обръщение от лимфната система.

Ако ръцете ви продължават да се подуват от дълго време или ако имате болка, зачервяване или слабо хващане, това са признаци, които трябва да бъдат проверени от Вашия лекар.

Възможно е да имате подуване поради целулит (инфекция), инфекция на ноктите, задържане на вода, остеоартрит, подагра, псевдоза, карпален тунел и други процеси. Може да имате внезапно подуване на ръцете поради ухапвания от насекоми и ужилвания, отровен бръшлян, слънчево изгаряне, нараняване на ръцете или внезапно избухване на инфекция. Ако само една ръка е подута, това също може да е знак, че трябва да се обърнете към Вашия лекар.

Отокът също е страничен ефект от някои лекарства, като тези за високо кръвно налягане, стероиди, нестероидни противовъзпалителни средства, естрогени и някои лекарства за диабет.

Словото от

Подутите ръце са нормална част от ходенето или бягането, така че не позволявайте на мазнините пръсти да ви предпазват от физическа активност. Но може да искате да обсъдите това с Вашия лекар, особено ако забележите подуване, продължаващо след тренировка или ако отокът е само в една ръка. Ако получите нормално подуване на ръцете, се забавлявайте да правите ръчни упражнения, докато вървите.

> Източници:

> Оток. Майо клиника. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/edema/symptoms-causes/syc-20366493.

> Laskowski ER. Подуване на ръцете по време на тренировка: Загриженост? Майо клиника. https://www.mayoclinic.org/hand-swelling/expert-answers/faq-20058255.