Какво причинява болки в мускулите след тренировка?

Запознаване със забавено възпаление на мускулите (DOMS)

Забавеното възпаление на мускулите (DOMS) е феномен, при който мускулната болка или скованост се развива след един или два дни след тренировка. Въпреки че е най-честа при хора, които току-що са започнали упражнения, това може да се случи на всеки, който драстично е увеличил продължителността или интензивността на рутинна тренировка.

DOMS се счита за нормален отговор на необичайно натоварване и е част от процес на приспособяване, при който мускулите се възстановяват и претърпяват хипертрофия (увеличение на мускулния размер).

Причини на DOMS

DOMS не е едно и също нещо като мускулната болка, преживяна по време на тренировка или предизвикана от нараняване, като напръскане или изкълчване . По-скоро тя е свързана с микроскопични сълзи, които се развиват в мускулните влакна, когато ги упражнявате прекомерно. Тези микрочипове също могат да възникнат, ако се занимавате с движения, които мускулите ви не са свикнали, като например ново упражнение.

Ексцентричните мускулни контракции , при които мускулът се свива, докато се удължава, са най-асоциираният с DOMS тип. Примери за това включват низходящи стълби, спускане надолу, понижаване на тежестите, правене на дълбоки кляками и понижаване на себе си по време на преместване.

Лечение на болки в мускулите след тренировка

Няма нито един лесен начин за лечение на забавена мускулна болка. Макар че лекото разтягане, вибрационната терапия и дори потапянето в ледена вода са били предложени като разумни варианти, повечето проучвания са били противоречиви дали те действително работят или не.

В крайна сметка, личният опит ще диктува кое работи най-добре като индивид. Някои от често използваните от спортистите методи включват:

Ако всичко останало се провали, простото почивка и възстановяване ще позволят на тялото да се излекува в собственото си време. Въпреки това, ако болката се влоши или продължава повече от седем дни, обадете се на Вашия лекар и го проверете.

Как да избягвате DOMS

Просто, колкото може да звучи, най-добрият начин да избегнете DOMS е да го предотвратите на първо място. Тя изисква да слушате тялото си и да вземате подвиг, ако дори упражнение се премести от стрес в болка.

Той също така изисква да започнете тренировката си правилно. Една от причините, поради които се появяват микрочипове, е, че мускулите са здрави, преди да започнете да тренирате. Ако те не са добре затоплени и се движите направо в упражнение, мускулите ви са по-малко способни да се простират и по-вероятно ще се разкъсат, понякога сериозно.

Има няколко други начина да избегнете това, независимо дали сте нов за упражнения или опитен състезател:

Ако имате съмнения как да упражнявате безопасно и ефективно, инвестирайте в своето здраве, като наемете личен треньор . Дори и хората, които упражняват редовно, могат да се възползват от взаимодействието с обучен професионалист, подобрявайки формата си, като същевременно печелят по-големи ползи от тренировката.

> Източник:

> Zimmerman, К .; Leidl, К .; Kashka, С. et al. "Централно прожектиране на болката, произтичаща от закъсняло начало на мускулна болка (DOMS) при хора". PLoS One. 2012; 7 (10): e47230. DOI: 10.1371 / journal.pone.0047230.