Диетата на суровата храна

Основи, ползи, съвети за подготовка за хранене и още

Диетата на суровата храна се основава на убеждението, че суровата и непреработената храна може да ви помогне да постигнете по-добро здраве и да предотвратите болести като сърдечни заболявания и рак. Някои представители твърдят, че готвенето разгражда ензимите в сурови или "жива храна", които помагат в храносмилането и усвояването на хранителните вещества.

Обикновено около 70 процента или повече от диетата се състои от сурова храна.

Вашите скоби за сурова храна са плодове, зеленчуци, ядки, семена, покълнали зърна и боб. Леко нагряващата храна се счита за приемлива, стига температурата да не надхвърля 118 градуса по Фаренхайт. Докато повечето хора, които са на здравословен хранителен план, са вегани, някои ядат сурови животински продукти, като сурово мляко, сирене от сурово мляко или сурова риба или месо.

Ползи

Поддръжниците на диетата често твърдят, че диетата на сурова храна има определени ползи за здравето като:

Суровата храна е по-ниска в калории, натрий, захар, транс мазнини и наситени мазнини, отколкото стандартната американска диета. Също така е по-висока в калий, магнезий, фолиева киселина, фибри, витамин А и антиоксиданти.

Влакната в диетата могат да ви помогнат да се чувствате пълноценни и да се предпазите от запек.

Някои представители на диетата казват, че може да намали възпалението поради антиоксиданти в растителните храни и по-малко крайни гликационни крайни продукти в сурова храна.

Изследвания върху диетата на сурова храна

Въпреки че има много малко изследвания върху диетата на сурова храна, проучване, публикувано в Journal of Nutrition, показва, че след стриктно хранене със сурова храна може да се асоциира с повишени рискови фактори за сърдечни заболявания. Изследователите са изследвали хранителния статус на хората, които са следвали сурова храна (най-малко 70% сурова храна) в продължение на поне две години.

Те установили, че само 14% имат повишени нива на LDL холестерол и никой няма високи триглицериди.

Въпреки това, 38% от участниците са с недостиг на витамин В12, а 51% имат повишени нива на хомоцистеин. Както ниският витамин В12, така и повишените нива на хомоцистеин се считат за независими рискови фактори за сърдечносъдови заболявания.

Проучване, публикувано в " Annals of Nutrition & Metabolism", изследва връзката между дългосрочните хранителни режими на сурова храна и телесното тегло и установи, че индексът на телесната маса (BMI) е под нормалния тегловен диапазон при 14,7% от мъжете и 25% от жените. Приблизително 30% от жените на възраст под 45 години са имали частична аменорея (липса на менструални периоди), особено тези, които консумират 90% или повече сурови храни.

Допуска се храна

За да разберете какви храни обикновено се консумират на диета със сурова храна, прочетете списъка с храни, които можете да ядете на сурова храна .

Храни, които трябва да се избягват

Някои сурови бобчета могат да се консумират, след като са напоени и покълнали, но други, като бъбреци, соя и фава, се считат за опасни за ядене.

Други храни, които трябва да се избягват при диета със сурова храна, включват:

Как се приготвя сурова храна

Накисване и покълване. Суровите боб, бобови растения, ядки и семена съдържат ензимни инхибитори, които обикновено се унищожават при готвене.

Хранителните вещества могат да бъдат освободени чрез накисване (покълване) или покълване.

Кълняването включва накисване във вода за определен период от време. Въпреки че препоръчителните времена на поникване варират от 2 часа (за кашу) до един ден (за mung beans), някои сурови хранителници казват, че накисването през нощта е достатъчно и по-удобно. Важно е да започнете със сухи, сурови, за предпочитане органични семена, боб, бобови растения или ядки.

Изплакнете боб, ядки, бобови растения или семена и ги поставете в стъклен съд. Добавете пречистена вода в стайна температура, за да покриете и накиснете при стайна температура за една нощ. Фасулът Mung обаче изисква 24 часа.

Изплакнете няколко пъти преди употреба.

Покълване. След покълване, семена, боб и бобови растения могат да бъдат покълнали. След като бъдат изцедени по време на последната стъпка на процеса на покълване, ги поставете в контейнер за покълване. Оставете ги на стайна температура за препоръчителното време. Семената, бобовите растения или бобовите растения ще се отворят и от тях ще поникне кълнове. Изплакнете покълналите ядки или семена и изцедете добре. Те могат да се съхраняват в херметически затворен контейнер в хладилника до пет дни.

Дехидратиране. Храната може да се отоплява, никога не надвишава 118 F, като се използва оборудване, наречено дехидратор, за да се симулира сушенето на слънце. Дехидраторите са затворени контейнери с нагревателни елементи за затопляне на храна при ниски температури. Вентилаторът във вътрешността на дехидратора издухва топлия въздух през храната, която се разстила на тави. Дехидраторите могат да бъдат използвани за направата на стафиди, сушени домати, кайлета, бисквити, хляб, крутони и плодови кожи.

Смесването. Храните могат да бъдат смесени или нарязани с помощта на кухненски процесор или блендер, за да направят рецепти за глазури, песто, супа, хумус.

Ферментиране. Ферментиралите храни включват кисело зеле, сурово кокосово кисело мляко, сурово макадамично сирене и кимчи.

Изцеждането на сок. Зеленчуците и плодовете могат да бъдат изцедени.

Оборудване, използвано за приготвяне на сурова храна

Суровата диета за плодове и зеленчуци е безопасна?

Една от основните опасения, които хората срещат при храненето със сурова храна, е рискът от хранителни недостатъци като витамин В12, витамин D, желязо, цинк и омега-3 мастни киселини . Диетата на сурова храна също се свързва с ниска костна маса.

Някои храни стават по-смилаеми след готвене, тъй като влакнестият дял е разбит. Например варени домати съдържат три до четири пъти повече ликопен от суровите домати. Нивата на съединенията в броколите, наречени сулфорафани, се максимизират, когато броколи се пара на 140 градуса по Фаренхайт.

Някои сурови храни са с високо съдържание на калории, мазнини и захар.

Готвенето предпазва от хранителни заболявания (като E.coli). Не се препоръчва диета със сурова храна за бременни жени, деца, възрастни хора, хора със слаба имунна система и хора с медицински състояния.

Хората с хипогликемия или диабет трябва да бъдат предпазливи по отношение на диетата със сурова храна. Въпреки че антиоксидантите, зеленчуците и фибрите могат да бъдат полезни, прекомерната консумация на сок може да влоши състоянието.

Хората с анамнеза за хранителни разстройства или тези, които са с недостатъчно тегло, трябва да се консултират със своя доставчик на здравни грижи, преди да опитат сурова храна.

Словото от

Стандартната американска диета е с ниско съдържание на плодове и зеленчуци и има голямо количество животински продукти и преработена храна. Получаването на повече плодове, зеленчуци и други растителни храни в нашата диета може да предпази от определени заболявания.

Докато повечето от нас биха могли да се възползват от храненето на по-растителна храна, придържането към диета със 70% или повече сурова храна може да изисква много усилия и има някои недостатъци (като риска от недостиг на витамин В12, дефицит на витамин D, хомоцистеин, болести, предавани чрез храна и с поднормено тегло), така че ако мислите да опитате диетата, консултирайте се с вашия доставчик на здравни услуги, за да видите дали това е правилният план за хранене за вас.

Ако искате да ядете повече сурови храни за растителна храна, но не искате да отидете на пълноценна диета със сурова храна, започнете бавно, като интегрирате една или повече порции сурови зеленчуци в храната си и намерете баланса, който работи най-добре за вас ,

> Източници:

> Fontana L, Shew JL, Holloszy JO, Villareal DT. Ниска костна маса при субекти с дългосрочна сурова вегетарианска диета. Arch Intern Med. 2005 Mar 28; 165 (6): 684-9.

> Koebnick C, Garcia AL, Dagnelie PC, Strassner C, Lindemans J, Katz N, Leitzmann C, Hoffmann I. Дългосрочната консумация на сурова храна е свързана с благоприятния серумен LDL холестерол и триглицериди, но също и с повишен плазмен хомоцистеин нисък серумен HDL холестерол при хора. J Nutr. 2005 Oct; 135 (10): 2372-8.

> Koebnick C, Strassner C, Hoffmann I, Leitzmann В. Последици от дългосрочна диета със сурова храна за телесно тегло и менструация: резултати от анкетно проучване. Ан Нутр Метаб. 1999; 43 (2): 69-79.

Отказ от отговорност: Информацията, съдържаща се в този сайт, е предназначена само за образователни цели и не е заместител на съвет, диагностика или лечение от лицензиран лекар. Не е предназначено да обхваща всички възможни предпазни мерки, лекарствени взаимодействия, обстоятелства или нежелани ефекти. Трябва да потърсите бърза медицинска помощ за всички здравословни проблеми и да се консултирате с Вашия лекар, преди да използвате алтернативна медицина или да промените режима си.