Как да се справим с гънки

Натъртване, което обикновено се нарича контузия, или хематом, се отнася до зона на промяна на цвета на кожата (обикновено черно и синьо), която възниква след травма на меките тъкани в района. Наблюдаването се развива, когато малки кръвоносни съдове се разкъсват под кожата и кръвта изтича в меката тъкан под кожата. Контузиите и натъртванията са често срещани наранявания при спортове, при които има риск от сблъсък или удар.

Класификации на

Наблюдаването може да се появи изведнъж и да трае от дни до месеци. Мръсотията обикновено причинява болка, подуване и нежност върху черно-синя област на промяна на цвета на кожата. Тъй като той лекува, често се променя от черно и синьо до зелено и жълто.

Леко контузия или натъртвания обикновено се излекуват в рамките на около пет дни.

Най-доброто лечение за сблъсък

Най-добрият начин за лечение на синини е подобен на методите, използвани за други наранявания на меките тъкани. Обикновено съкращение за това лечение е RICE., Което означава почивка, лед, компресия и кота.

Почивка : Получаването на подходяща почивка е изключително важен аспект на възстановяването на нараняването, независимо от това дали увреждането е настъпило на мускули, сухожилия, връзки или кости. Веднъж ранени, допълнителната дейност, която подчертава увредената област, трябва да бъде спряна, докато нараняването не се възстанови за определен период от време.

Времето за възстановяване варира в зависимост от конкретната травма, но необходимостта от почивка след нараняване е универсална. Не забравяйте да дадете достатъчно време на тялото си да се възстанови след всякакви наранявания.

Лед : Студеният контакт осигурява краткотрайно облекчаване на болката на увредената област и също така работи за ограничаване на подуването чрез намаляване на общото количество кръвен поток към увредената област на тялото.

При нанасяне на лед върху засегнатата зона, не поставяйте лед директно върху кожата или тялото. Вместо това, преди да приложите, обръщайте лед в кърпа или хартиена кърпа. Предполага се, че ледът се прилага върху увредената зона в продължение на 15-20 минути след появата на нараняване, но не повече. След това продължете да прилагате лед върху синината за 15 минути, няколко пъти на ден.

Компресиране : Компресията е важна и за лечение след раняване. Компресията спомага за намаляване и ограничаване на общото подуване и може също така от време на време да облекчи болката. Опаковането на увредената зона в превръзка е добър начин да се осигури последователно компресиране на увредената зона. Компресията може да помогне или да не помогне на синината да се лекува по-бързо в зависимост от местоположението на синината.

Повишаване : Повишаването на увредената зона след настъпване на нараняване може също да помогне за контролиране на общото подуване. Повишаването е най-ефективно, когато увредената зона на тялото се повдигне над нивото на сърцето. Това помага да се контролира притока на кръв към областта и по този начин да се намали подуването.