Картофите не съдържат глутен? Научете кога не са безопасни

Обикновените картофи са добре, но внимавайте за скрит глутен в картофени ястия

Обикновените картофи са без глутен. Въпреки това, някои картофени ястия (например пържени картофи и картофи au gratin) може да не са без глутен, в зависимост от това как са приготвени. Колкото повече съставки добавяте, толкова по-голям е рискът, че картофите вече няма да са безопасни за диета без глутен. Ето някои често срещани начини за приготвяне на картофи и потенциалните капани, свързани с глутен, на всеки от тях.

Печени картофи

Обикновено изпечените картофи са без глутен и сами по себе си. Приготвянето им вкъщи и пълна кухня без глутен е най-добро, тъй като печените картофи в ресторантите може да не са безопасни.

Как да направите печени картофи без глутен у дома: Ако приготвяте храни, съдържащи глутен в кухнята, не бива да поставяте бактерии директно върху багажника на фурната, тъй като това може да доведе до кръстосано замърсяване от ролки или пици, съдържащи глутен, които също бяха изпечени на фурната.

Как да поръчате печени картофи без глутен в ресторантите: Ще трябва да говорите с главния готвач, за да видите как се приготвят картофите. Печените картофи, които получавате в ресторантите, може да са безопасни (обикновено те са всъщност), но ще трябва да се консултирате с готвача, за да сте сигурни. Някои ресторанти покриват кожите с масло и брашно, за да ги направят по-хрупкави, а някои пекат картофите във фурната директно върху багажника на фурната с ролките.

Повечето ресторанти ще бъдат готови да ви поправят безглутенови печени картофи, изпечени в алуминиево фолио, ако техните редовни спадове не са безопасни.

Пържени картофки

Първите пържени картофи, които правите у дома от нулата, трябва да бъдат без глутен. Също така, много марки готови пържени картофки се считат за без глутен. Въпреки това, много вероятно е да попаднете на проблеми, когато ги поръчвате в ресторант или място за бързо хранене.

Как да направите пържени картофи без глутен у дома: Можете да ги приготвите от пресни картофи, като разрязвате картофите тънко, хвърляйки ги със зехтин и избора си на подправки, след което ги изпечете в пещта на 425 градуса, 30 и 45 минути, в зависимост от това колко тънки са вашите резени). Тези здравословни нискомаслени пържени картофи (които можете да направите от картофи, тиквички, моркови или дори ряпа) никога не разочаровайте.

Друга възможност е да купите марка без глутен френски картофки и да следвате указанията на опаковката.

Как да поръчате безглутенови пържени картофи в ресторантите: Проблемът с пържените картофи в ресторантите обикновено не е самите картофи - това е петролът, в който те се приготвят. Ресторантите обикновено споделят нефт между пържените картофи и храни с пшеница, като луковици и пилешки пръсти и това може да доведе до достатъчно кръстосано замърсяване с глутен, за да ви накара да се разболеете. Трябва да попитате във всеки ресторант дали пържените картофи се приготвят в една фритюрник. Ще трябва да се отървете и от пържени картофи с хрупкаво покритие - тестото обикновено се прави с пшенично брашно.

Ръководството за безглутенови храни за бързо хранене на верига ресторанти и заведения за бързо хранене, които сервират пържени картофки.

Картофено пюре

Обикновено картофените картофи, направени от нулата, трябва да бъдат без глутен, при условие, че избягвате кръстосаното замърсяване в кухнята. Предварително изработените картофени пюрета може да са или да не са без глутен и същото важи и за картофено пюре в ресторантите.

Как да направите картофи без глутен у дома: Възможно е да направите вкусни, здрави картофени пюрета, които също са без глутен. Картофените картофи обикновено се състоят от картофи плюс мляко и масло, всички от които са безопасни за диета без глутен. Добавете някои подправки, които не съдържат глутен, за да ги подправите или смесите в някои сирене без глутен .

Ако искате удобството на картофено пюре, закупено в магазина, няколко марки картофи за моментално пюре се считат за безглутенови до по-малко от 20 части на милион (ppm), включително картофените бобчета на Betty Crocker, линията Idaho Spuds Naturals и Hungry Jack Instant Mashed картофи.

Просто продуктите от картофи, които ще намерите в секцията за хладилници в магазина, също се считат за без глутен.

Как да поръчате картофено пюре без глутен в ресторантите: Повечето от картофите, приготвени в ресторанти, са без глутен. Ще трябва обаче да помолите готвача да бъде сигурен.

Пълнени картофи

Пълнените картофи могат да бъдат или да не съдържат глутен, в зависимост от използваните съставки и дали са подготвени по безопасен начин.

Как да направите пълнени картофи без глутен у дома: Повечето пълнени картофени рецепти биха могли лесно да се направят без глутен, тъй като те не съдържат очевидни храни , съдържащи глутен , като хляб. Но повечето съдържат съставки като бекон, сирене и микс супа смес, които идват както в глутен, така и в глутен-пълни версии. Изберете внимателно съставките си, ако правите пълнени картофи у дома. Ще трябва да се уверите, че използвате бекон без глутен и други безопасни съставки, като например глутен без заквасена сметана (марката Daisy заквасена сметана е безопасна).

Как да поръчате пълнени картофи без глутен в ресторантите: Отново това е въпрос на двойна проверка на съставките, използвани за производството на картофи. Някои верижни ресторанти, като "Уенди", предлагат пълнени картофи без глутен.

Картофени кожи

Ако правите свои собствени пържени картофени кожи, ще трябва да проверите всички съставки. Но повечето хора ядат само картофи в ресторанти, където основният проблем са споделените (и кръстосано замърсени) фритюрници. За съжаление, повечето ресторанти запържват картофените си кожи в фритюрници, споделени с хляб като моцарела пръчици и луковици, което ги прави опасни за хората с чувствителност към целиакия или чувствителност към глутен. Най-долната линия тук: Внимавайте много внимателно, когато става дума за картофи.

Картофи Au Gratin

Рецепти за картофи обикновено не са безопасни; те почти винаги призовават за брашно като сгъстител, плюс да имат покривка за хляб. Разбира се, можете да ги направите с рецепта за картофи без глутен. Но трябва да избягвате картофите, които се гарнират и други картофени яйца, когато се хранят навън или когато сте в къща на приятел, или най-малкото проверете дали съдържат глутен съставки преди хранене. Също така, трудно би било да се намери безопасна замразена версия на картофите, които да се гарнират в супермаркета, затова не се колебайте.

Картофен хляб

Конвенционален картоф хляб можете да си купите в магазина съдържа пшенично брашно, обикновено като първа или втора съставка. Отстранете я или направете своя собствена от рецепта без глутен.

Картофено брашно и картофено нишесте

Тези продукти от картофено брашно се появяват като съставки в много рецепти без глутен и лесно можете да намерите безопасни източници за тях. Червеният боб на Боб изпитва за следи от глутен до под 20 части на милион или нива GF-20. Ener-G тества до под 5 части на милион или GF-5.

Словото от

Защитете здравето си, като се стараете да проверявате за глутен в рецепти и готови храни, ако имате целяка или не-чувствителност към глутен. Картофите могат да бъдат вкусна част от диета без глутен, ако вземете тези предпазни мерки, за да търсите скрити източници на глутен.

> Източник:

> Фондация "Celiac Disease". Какво трябва да ям? Информационен лист.