Има ли пържени картофи без глутен?

Можете ли да разчитате на картофите, които не съдържат глутен? Не точно.

Повечето пържени картофи, които се сервират в ресторантите, не са без глутен, защото са пържени във фритюрник, който също се използва за приготвяне на пшенично покритие, като например очукани пилешки пръсти. Много марки бисквити, закупени от магазина, са без глутен, но някои не са.

Проблемът с пържените картофки може да бъде самите съставки (очерните пастети за бира са очевидно, както и много опитни сортове).

Алтернативно, проблемът може да бъде подготовката на картофите: когато приготвяте картофи без глутен във фритюрник, който се използва и за хляб като пилешки пръсти и луковици, това масло замърсява картофите.

За щастие, имате няколко опции за гарнитура без глутен, за да се насладите у дома и да поръчате, когато вечеряте. Ето какво е налице.

Заведения за бързо хранене с пържени картофи без глутен

Няма съмнение, че някои ресторанти за бързо хранене са по-добър избор за безглутенова диета от други. Следните ресторанти за бързо хранене предлагат пържени картофи, произведени в специална фритюрник без глутен. За да сте сигурни, винаги проверявайте с отделен изход, за да сте определени работници, като използвате отделен фритюрник.

Безопасни френски картофки в ресторанти с неразделна част от веригата

Обезщетенията, които не съдържат глутен в случайните верижни ресторанти, се увеличават бързо, но веригите се придвижват бавно към специализирани фритюрници за пържените картофи. Това означава, че повечето картофи, които срещате в случайни ресторанти, няма да бъдат без глутен, дори ако не включват глутенови съставки (имайте предвид, че някои ресторанти сервират картофи, покрити с брашно, което ги прави по-хрупкави, но напълно несигурни, т има глутен).

В момента има само две национални вериги за ресторанти, които предлагат безглутенови пържени картофи в повечето или всички от тях: Cheeseburger в Paradise и Red Robin . Другите могат да предлагат пържени картофи (варира в зависимост от местоположението, търсенето и нивото на информираност на мениджърите, които не съдържат глутен), но определено ще трябва да попитате.

Имайте предвид, че когато питате дали картофите на ресторанта не съдържат глутен, повечето ще кажат "да", тъй като персоналът за чакане и дори мениджърите и готвачите не осъзнават, че пърженето им в фритюрник означава, че вече не са глутен -Безплатно. Ще трябва да попитате конкретно дали пържените картофи на ресторанта са приготвени в отделна фритюрник. За съжаление в повечето случаи отговорът е "не".

Когато става дума за независими заведения за хранене, по-голямата част от тях няма да сервират картофи, но ще намерите няколко ресторанта тук и там, които гарнират картофите си в специален фритюрник, което ги прави безопасни.

Замразени пържени картофи без глутен

Следните фирми правят пържени картофи, които може да са безопасни, в зависимост от нивото на чувствителност към следи от глутен:

Слово от

Както можете да видите, пържените картофи могат да бъдат изненадващо трудни за диета без глутен. Бихте мислели, че ще бъдат без глутен - в края на краищата те са направени от картофи без глутен , нали? - но много пъти не са безопасни за тези с чувствителност към целиакия и чувствителността към глутен.

За щастие, имате някои прилични възможности, както в магазините за бързо хранене, така и в магазина за хранителни стоки. О, и ако харесвате кетчуп на пържените картофи, не забравяйте, че ще ви трябва и кетчуп без глутен .

> Източник:

> Фондация "Celiac Disease". Какво трябва да ям? Информационен лист.