Как да купя сирене без глутен

Цялото сирене е без глутен?

В повечето случаи сиренето, което купувате в магазина за хранителни стоки, ще бъде без глутен. Въпреки това, както при повечето видове храни, които ще консумирате, докато следвате диета без глутен, има няколко изключения от това правило.

Сиренето се получава чрез комбиниране на мляко, сирище (ензими, които извиват млякото) и бактерии, които ферментират млякото, за да произвеждат сирене. Обикновено сирене, направено с възможно най-малко съставки, ще има неоткриваеми нива на глутен в почти всеки случай.

Купените от магазина сирена също могат да съдържат сол и понякога консерванти; много от тях включват и допълнителни съставки за добавяне на аромати, като билки или подправки.

Кога може да се слее в сиренето?

Всеки път, когато добавяте допълнителни съставки, увеличавате риска от кръстосано заразяване с глутен . Въпреки това, в по-голямата част от случаите, тези видове сирена също ще паднат далеч под сега приетия стандарт "без глутен" от 20 части на милион глутен. Трябва да проверите етикета за глутенови съставки - важна първа стъпка, за да избегнете често срещаните грешки, които хората правят, когато отиват без глутен. Можете да се обадите на производителя, ако все още имате съмнения.

Съществува една неотдавнашна тенденция в производството на сирене, която е доста тревожна: Сиренето "измити с бира" стават популярни и компаниите произвеждат повече от тях. Бирата не е без глутен, разбира се, а всяко сирене, произведено или опаковано на същото оборудване като сиренето, измито с бира, ще бъде обект на кръстосано замърсяване.

За щастие, обикновено има богат избор от различни гурме сирена, дори и в по-малките магазини за хранителни стоки, и досега съм избягвал проблемите просто като се отклонявам от всичко, направено от компания, която също прави сирене, измито с бира.

Синята сирене е без глутен?

Съществуват някои противоречия относно това, дали Roquefort или синьо сирене е безопасно за диета без глутен, тъй като специфичните бактериални култури, използвани за създаване на сирене (известни като Penicillium roqueforti ), традиционно се отглеждат на зърна от ръж (ръж е едно от трите основни глутенови зърна) ,

Тези дни няколко производители на сирена използват бактериални щамове, които се отглеждат на ръж, за да създадат рокфорт или сини сирена, но ще трябва да попитате във всеки случай - мнозина използват декстроза на малц или пшеница (както глутенови зърнени продукти), вместо ръж.

Все пак, дори производителят да използва ръж или друг глутен зърнен продукт, за да разрасне бактериите, полученото сирене вероятно няма да ви безпокои, освен ако не сте особено чувствителни. В едно проучване от 2009 г. Канадската асоциация по келтиак изследва нивата на глутен в няколко различни сорта сини сирена (всички от които използваха глутенови зърнени материали за отглеждане на бактериите) и откриха, че те са "неоткриваеми", което означава, че всеки глутен присъствал в концентрация по-малко от 1 част на милион.

Ако не можете да намерите източник на безопасно синьо сирене (или ако не ви харесва синьо сирене), вие потенциално можете да замените друго раздробено сирене, като например фена или козе сирене.

Глутен кръстосано замърсяване, което е възможно при опаковането на сирене

За съжаление също така е възможно всяко сирене да има кръстосано замърсяване с глутен, когато се обработва или опакова.

Много магазини, особено по-луксозни супермаркети, купуват големи колела или блокове от сирена, а след това ги нарязват, за да продават в по-малки количества. Ако това рязане и преопаковане се извършва в секцията за деликатеси, където работниците правят сандвичи, или в хлебарската секция, където работниците използват брашно, сиренето може да стане кръстосано замърсено (по този начин съм бил силно залепен със сирене).

Следователно, най-добре е да се придържате към сиренето, което е опаковано в производствената база. За да се каже разликата, сиренето, което е преопаковани в местните магазини, обикновено е обвито в основна пластмасова обвивка, която се затваря със залепващ етикет, докато сирената, която е опакована в производственото съоръжение, обикновено има по-голяма пластмасова обвивка в стил " понякога с етикета, отпечатан директно върху него. Ако се съмнявате, разбира се, трябва да попитате.

Освен това, ако купувате сирене нарязано на деликатеса, рискувате сиренето, което е кръстосано замърсено в машината за нарязване, тъй като някои нарязани продукти съдържат глутен.

Отново си купувате сирене, което е предварително нарязано и след това опаковано в производителя, въпреки че някои хора са съобщили за успех, като са поискали от персонала на магазина да сирене сирене и други деликатни продукти в ранната сутрин, след като оборудването е било почистено и преди да се използва за деликатни продукти, съдържащи глутен.

Изкупеното сирене е без глутен?

Има и още един доста постоянен мит, че настърганото сирене може да включва глутенова съставка като анти-купуващ агент.

Анти-агломериращите агенти, използвани от производителите на сирене, включват прахообразна целулоза, калциев карбонат и картофено нишесте. От тях само прахообразна целулоза може да бъде направена от глутеново зърно (обикновено пшеница), но в този случай производителят трябва да извика пшеницата върху етикета на продукта.

В САЩ двамата Kraft и Sargento - двама популярни производители на нарязано сирене - смятат, че техните нарязани сирена са без глутен до общоприети стандарти за 20 части на милион. Сардженто добавя, че прахообразната целулоза, която използва в нарязаното си сирене, не произхожда от глутенови зърна.

Все пак всякакви допълнителни производствени стъпки увеличават риска от кръстосано замърсяване във фабриката. Ето защо, ако имате склонност да реагирате на много ниски нива на глутен, може да помислите да купите големи парчета сирене и да ги раздробите сами в кухненски робот или на ръка.

> Източници:

> Има сирена без глутен? https://www.beyondceliac.org/gluten-free-diet/is-it-gluten-free/cheese/

> Не всички сирена са създадени равни. https://www.glutenfreeliving.com/gluten-free-foods/diet/basic-diet/