Колко троен глутен е във вашата храна?

Вероятно си помислихте, че диета без глутен вече е била доста трудна. Но знаехте ли, че съществуват различни нива на "без глутен" и избора на продукти, които отговарят на стандартите на по-строгите нива, може да намали шансовете за залепване?

Да, това е правилно: можете да имате храни без "глутенови съставки", храни с етикет "без глутен" и храни, които са сертифицирани без глутен .

И тогава имате чисти цели храни ... които, вярвайте или не, не винаги са напълно безрискови.

Защо тази материя? Не е ли "свободен от глутен" Средно без глутен?

За съжаление, има значение за голям процент от нас. Много хора реагират, за да проследят глутен в храни, които не изглеждат с глутенови съставки или дори тези, които са специално означени като "без глутен".

Тъй като терминологията, която производителите използват, за да опишат различните нива, можем да кажем, че "без глутен" може да бъде объркващо, ние сме подготвили този мамят лист, за да ви помогнем да дешифрирате тези различни нива и етикети в реалния свят на вашия местен супермаркет ,

Продукти с глутен

Можем да започнем оттук: ако продуктът ясно съдържа пшеница, ечемик или ръж върху етикета му за съставки, тогава знаете, че трябва да се отървете от него ... няма допълнителни въпроси. Определено не е без глутен.

Продукти без глутенови съставки

Следващото е сивата зона на храни без очевидни глутенови съставки, някои от които всъщност са означени като " без глутенови съставки ". Ако в храната, която обмисляте, не са изброени глутенови съставки, това не означава непременно, че е без глутен - може да бъде обект на значително кръстосано замърсяване с глутен във фабриката.

Този риск може или не може да бъде оповестен в предупреждение за алерген на "съвместно съоръжение" или "споделено оборудване" на етикета.

Ако продуктът не спортува изявлението "без глутенови съставки", то дори може да съдържа скрит глутен под формата на ечемик или ръж - не забравяйте, че производителите трябва да оповестят пшеницата, но не е необходимо да разкриват другите две глутенови зърна.

С нарастващата популярност на диета без глутен хранителните компании имат стимул да етикетират продуктите като "без глутен", но няма да имат шанс за продукти, които не са тествали или които биха могли да бъдат кръстосано замърсени. Продължете много внимателно, когато изпробвате храни, които изглежда не съдържат глутенови съставки, но не са обозначени като "без глутен".

Продукти с етикет "Без глутен"

Сега става малко по-лесно. Американската администрация по храните и лекарствата изисква храни, които са обозначени като "без глутен", да съдържат по-малко от 20 части на милион (ppm) глутен и тестовете показват, че по-голямата част (около 95%) са в съответствие. Ето защо, почти всички продукти, които купувате, които са означени като "без глутен", ще съдържат по-малко от 20ppm (известен също като GF-20) глутен.

Сега това не означава, че не е възможно да се открие глутен в някои от тези продукти - наличната технология за изпитване ще открие глутен до около 5ppm или GF-5 нива. И все пак, много от тези продукти всъщност ще са доста под нивата на GF-20 - някои вероятно имат 10ppm или дори по-малко следи от глутен. Обаче други ще влязат точно в 19ppm ... и няма начин да разберем кое е кое. Отново продължете с известно внимание, особено ако сте по-чувствителни от средните.

Сертифицирани продукти без глутен

Това представлява следващата стъпка от продукти, които просто са означени с "без глутен". Програмите за сертифициране без глутен изискват от компаниите да спазват строги стандарти за извличане на "чисти" съставки и за избягване на кръстосано замърсяване. В допълнение, програмите могат (но не винаги) да изискват по-строги нива на тестване за глутен - в зависимост от програмата производителите трябва да тестват до по-малко от 20 стр. / Мин (GF-20), по-малко от 10 стр. / Мин (GF-10) (GF-5) на глутен.

Някои клеаци и чувствителни към глутен, които са в по-чувствителната част на глутеновия спектър, се ограничават само до сертифицирани продукти без глутен като начин за избягване на реакциите.

Много продукти, които са сертифицирани без глутен, всъщност нямат откриваем глутен в тях (отново наличната технология за тестване ще открие глутен до около 5ppm или GF-5 нива).

Имайте предвид обаче, че всъщност бихте могли да реагирате на много по-малко глутен от 5ppm, така че избора на сертифицирани продукти без глутен не гарантира, че няма да реагирате ... просто намалява шансовете ви (макар и значително). В допълнение, поне едно проучване показа, че сертифицираните продукти без глутен не могат да съдържат значително по-малко глутен от продуктите, които просто са означени като "без глутен".

Цяла храна само

Това е толкова внимателно, колкото можете да получите. Ако ядете диета, която съдържа само цели храни - с други думи, нищо, което идва в опаковка или съдържа повече от една съставка - ще можете да отстраните най-много следи от глутен от вашата диета. За съжаление, обаче, дори някои цели храни са кръстосано замърсени с глутен.

Тук вероятно са виновните земеделски практики: повечето земеделски стопани използват същата техника за събиране, транспортиране и съхраняване на глутенови зърна и неглутенови култури, като други зърна, соя, бобови растения и дори слънчогледово семе ... и тези култури стават замърсени с глутен поради това общо оборудване, макар и на много ниско ниво.

Сега, това не е нещо, от което трябва да се притеснявате, освен ако не сте много чувствителни към следи от глутен или ако се опитвате да отстраните всички глутени по други здравословни причини (или просто по принцип). Но това е нещо, което трябва да държите в задната част на съзнанието си, особено ако продължавате да изживявате "мистериозни глутенации", дори и след преминаване към изцяло диетична диета.