Медицински препарати за спортни наранявания

Повечето спортисти ще използват извънборсов (извънборсово) лекарство за болка в някакъв момент, за да се справят с малки болки, болки и наранявания. Тези лекарства са някои от най-широко използваните лекарства, но те не са много добре разбрани от повечето хора, които ги приемат. Те са надеждни и ефективни, когато се използват подходящо за умерено облекчаване на болката, но също така имат рискове и потенциални странични ефекти.

Какво трябва да знаете за облекчаване на болката

Има два основни типа болкоуспокояващи лекарства: НСПВС (нестероидни противовъзпалителни средства), които включват аспирин, ибупрофен (Advil и Motrin), напроксен натрий (Aleve) и кетопрофен (Orudis KT) и ацетаминофен и Panadol).

Някои продукти комбинират тези болкоуспокояващи с други съставки като кофеин или деконгестанти и предлагат на пазара продукта за комбинация от симптоми. Понякога ще видите тези продукти, рекламирани за студено и грипно облекчение. Тези добавени съставки могат да отговорят на симптомите, включително назална конгестия или кашлица.

Най-общо, ибупрофенът, напроксенът и кетопрофенът намаляват болката повече от същата доза ацетаминофен или аспирин, въпреки че ацетаминофенът и аспиринът имат други предимства. Ацетаминофенът често се препоръчва за лечение на болка от артрит, тъй като той не предизвиква стомашно дразнене. Това е и най-безопасното средство за облекчаване на болката при деца и възрастни.

Също така, аспиринът е единственото средство за облекчаване на болката, което намалява риска от сърдечен удар.

нестероидни противовъзпалителни средства

НСПВС възпрепятстват организма да произвежда простагландини. Простагландините са вещества, произведени естествено от организма, които действат като медиатори за различни физиологични функции, включително защита на стомашната лигавица и регулиране на кръвното налягане.

Те също така медиират болка и възпаление. НСПВС действа, като блокира всички простагландини. Така че, докато блокират тези, които причиняват болка, те също блокират тези, които предпазват обвивката на стомаха и следователно могат да причинят стомашно разстройство или стомашно чревно кървене при някои хора.

Простагландинът също помага за отпускане на кръвоносните съдове и предотвратява образуването на съсиреци. С прекратяването на синтеза, които НСПВС са предназначени да направят, това увеличава риска от инсулт и инфаркт на всеки, който приема НСПВС, които не приемат аспирин - особено ибупрофен (Motrin), напроксен (Aleve), диклофенак (Voltaren) и целекоксиб (Celebrex) Рискът от проблеми се увеличава при продължително използване на НСПВС. НСПВС обаче са ефективни при намаляване на болки, болка, треска и възпаление.

Въпреки че са ефективни при намаляване на болката и възпалението, НСПВС не се препоръчват за употреба преди или по време на спортовете за издръжливост. Няколко проучвания са открили малко ефективно предимство от използването на ибупрофен и предупреждават, че може да маскира болка, което може да доведе до повишен риск от нараняване. Други проучвания предупреждават, че употребата на нестероидни противовъзпалителни лекарства (НСПВС) при упражняване на ултра дистанция е свързана с повишен риск от хипонатриемия .

аспирин

Въпреки че е класифициран като НСПВС, аспиринът има някои уникални свойства.

Аспиринът е средство за облекчаване на болката, което намалява възпалението и треската. Установено е също, че предотвратява сърдечните пристъпи и може да има други дългосрочни ползи, включително намаляване на риска от рак на дебелото черво. Той действа като кръв, по-тънък и следователно може да предотврати образуването на кръвни съсиреци. Аспиринът е неадресиращ.

Аспиринът има известни рискове. Не трябва да се приема от деца под 16 години, които имат симптоми на варицела или грип, поради риска от синдрома на Reye. Той също така не се препоръчва за тези със стомашни проблеми, язви, бъбречни заболявания, нарушения на кръвосъсирването или аспирин алергии.

Лекарства за локална болка, спортни кремове и гелове

Локалните болкоуспокояващи са тези, които се прилагат директно върху кожата.

Те идват в различни форми, включително кремове, гелове лосиони и лепенки. Има три основни категории локални болкоуспокояващи, но тези, които спортистите използват най-много (Бенгай, Асперкрем ​​и Спортскрем), съдържат салицилати (метил салицилати), същите съставки, намерени в аспирина. Те са ефективни средства за облекчаване на болката, които също намаляват възпалението, когато се абсорбират от кожата и се използват правилно, но имат известни рискове

Парацетамолът

Известно като марките си Tylenol и Panadol, acetaminophen се смята, че действа на болковите центрове в мозъка. Те са най-безопасните средства за облекчаване на болката, тъй като те не блокират простагландини и следователно не причиняват ГИ (гастроинтестинално) кървене. Ацетаминофенът намалява болката и треската, но не възпалението. Той е идеален за лечение на остеоартрит или лечение на тези с високо кръвно налягане. Високите дози ацетаминофен могат да увредят черния дроб и са наблюдавани редки реакции, като обрив и проблеми с урината.

Какво е най-доброто облекчаване на болката за Вас?

Както винаги, говорете с лекаря си, преди да приемете облекчаване на болката. Ако приемате лекарства за други медицински състояния (като високо кръвно налягане, артрит, диабет, язва или дори акне), това е добра идея да попитате и да разберете възможните взаимодействия и страничен ефект. Не забравяйте да уведомите Вашия лекар и фармацевт за всички други лекарства или добавки, които приемате, преди да добавите болкоуспокояващи. НСПВС не трябва да се приемат от бременни жени (Винаги проверявайте при Вашия лекар за облекчаване на болката по време на бременност).

Ако приемате лекарство за борба с болката, не забравяйте да следвате указанията внимателно. По принцип ибупрофен (Advil, Motrin), напроксен натрий (Aleve) или кетопрофен (Orudis KT) са полезни за тези, които страдат от спортно увреждане, което води до болка, подуване и възпаление. Общите марки работят по същия начин и трябва да отговарят на същите стандарти като еквивалент на търговската марка, но струват по-малко. Прочетете и следвайте указанията на етикета и не вземайте повече от препоръчваната доза. Също така, не използвайте никакви OTC лекарства повече от 10 дни, освен ако Вашият лекар или фармацевт не ви кажат, че е добре да направите това.