Как да предотвратите и лекувате блистери от физическо натоварване

Блистери могат да бъдат обичайни за всеки, който редовно участва в спорта. Повечето спортисти просто ги приемат като цената, която плащате за игра, но има мерки, които можете да предприемете, за да ги избегнете или да намалите болката и риска от инфекция, ако получите такъв.

Какво причинява блистери?

Блистери обикновено се развиват поради триенето на кожата. Това може да се случи от триене на облекло или спортно оборудване върху повърхностния слой на кожата.

С течение на времето продължителното триене може да доведе до отделяне на горния слой от кожата от втория слой на кожата.

Един предупредителен знак, че блистерът трябва да се развие, е зачервяване и топлина върху кожата, наречена "горещо място". След това течността запълва пространството между горните два слоя кожа, за да осигури защита от продължително триене. Когато това се случи, ще видите блистер, който изглежда като малко мехурче на кожата.

Повечето хора получават мехури по петите, стъпалата на краката и дланите на ръцете, защото търкат обувки, чорапи или спортно оборудване . Този тип триене, особено при влажни и топло условия, е идеален за развитие на блистерите .

Предотвратяване

За да предотвратите образуването на мехури, трябва да намалите триенето на кожата. Можете да направите това, като носите подходящи обувки, които се вписват . Някои чорапи, изработени от синтетични смеси, могат да намалят триенето и влагата върху кожата на краката. Някои бегачи често слагат лентички, които са предразположени към поява на мехури, преди да избягат, за да предотвратят образуването на мехури.

Докато могат да се използват лентови помощни средства и друга лента, много спортисти (включително мен) често използват малка ивица от канална лента на тези проблеми. Каналната лента остава на място за дълги писти и лъскавият гръб е достатъчно гладък, за да се плъзне на чорапи и друга кожа. Друга възможност е да приложите петролево желязо или талк електричество преди тренировка, за да намалите триенето.

Използвал съм и това, и докато работи за по-кратки писти, това е доста объркано и износва дълго време .

Продукти за превенция и лечение

Ако сте склонни към мехури, имате малка скривалище на препарати за предотвратяване и лечение на блистери е добра идея. Съхранявайте малък набор от помощни средства за блистери в раницата, торбичката за велосипеди или дори задния джоб и ще можете бързо да действате срещу всякакви предупредителни признаци, че се развива блистер.

Ако имате "горещи точки" по време на активност, важно е да приложите веднага нещо, за да предотвратите появата на блистера. Опитайте се да поддържате краката си сухи или да смените чорапите, ако е възможно. Ако не можете да спрете дейност или да смените обувки, чорапи, ръкавици или други съоръжения, най-добрият вариант е да приложите един от тези блистер продукти към чувствителната област. Едно просто, бързо и ефективно лечение е да се приложи голямо количество нефтопродукти в района, за да се намали триенето. Вероятно ще трябва да кандидатствате отново често.

лечение

Ако получите блистер, целта е да се запази по-големият блистер и да се избегнат инфекциите. Признаците на инфекцията включват гной, изтичащ от блистера, много червена или топла кожа около блистера и червени ивици, водещи от блистера).

Малките неразрушени мехури, които не причиняват дискомфорт, могат да бъдат оставени сами, за да се лекуват, защото най-добрата защита срещу инфекция е кожата на блистера.

Въпреки това, големи, болезнени мехури могат да бъдат изцедени, стига да запазите най-горния слой на кожата непокътнат и да покриете блистера.

За да изтече безопасно блистер, първо почистете блистера и заобикалящия го район с алкохол или антибиотичен сапун и вода. След това стерилизирайте иглата над пламъка, докато върхът не свети в червено и не позволява да се охлади. Накрая, пробийте много малък отвор в края на блистера и изтеглете течността, като използвате лек натиск. След като сте изцедили, поставете антибиотичен мехлем върху блистера и покрийте с превръзка и го оставяйте да се лекува естествено.

Източник:

Блистери: Първа помощ. Фондация Майо за медицинско образование и изследвания. 11 януари 2008 г.