Как се случва мускулна хипертрофия?

Мускулната хипертрофия е термин за растежа и увеличаването на размера на мускулните клетки. Най-често срещаният тип мускулна хипертрофия възниква в резултат на физически упражнения, като например вдигане на тежести, а терминът често се свързва с тренировки за тегло .

Процес на хипертрофия

Когато някой започне да упражнява мускул, първо има увеличение на нервните импулси, които причиняват мускулна контракция.

Това само по себе си често води до повишаване на силата без забележима промяна в размера на мускулите. Тъй като човек продължава да упражнява, има сложно взаимодействие на реакциите на нервната система, което води до увеличаване на протеиновия синтез в продължение на месеци и мускулните клетки започват да растат по-големи и по-силни.

По този начин съществуват два основни, важни компонента, необходими за растежа на мускулите. Двата необходими компонента са стимулиране и ремонт. Стимулацията се случва по време на свиването на мускула или по време на действителното упражняване на мускула. Всеки път, когато се упражнява мускул, възниква свиване. Това повтарящо свиване по време на тренировка причинява увреждане на вътрешните мускулни влакна. Тези мускулни влакна се разбиват по време на тренировка. Веднъж повредени, тези влакна са готови за ремонт. Това е мястото, където се развива мускулният растеж.

Ремонтът на мускулните влакна се извършва след тренировка, докато мускулите са в режим на почивка.

Създават се нови мускулни влакна, които помагат да се сменят и поправят повредените. Повече влакна се произвеждат, за да компенсират повредените и там се стига до действителния мускулен растеж.

Генетично въздействие върху хипертрофията

Въпреки че процесът на хипертрофия е еднакъв за всеки отделен индивид, резултатите варират за всеки индивид.

При някои индивиди процесът на хипертрофия се развива в много по-голяма степен, отколкото при другите. Той също така може да се появи много по-бързо за някои в сравнение с други. Тази вариация в резултатите се дължи директно на генетичния състав на мускулите на индивида. Възможно е някои хора да отнемат повече време, за да видят сериозни резултати от хипертрофия, просто базирани на генетиката.

Формата и външният вид на мускулите са други фактори, които се различават в зависимост от генетиката. Колкото и да се нуждаете от хубав, кръгъл, пълен бицепс, може би не винаги е в картите. Формата на мускула всъщност се определя от дължината на сухожилията на мускула. Дължината на подложката е генетичен фактор. По този начин, някой с изключително дълги мускулни сухожилия може да види по-слаб растеж и оформяне на мускулите си, отколкото човек с много по-къси мускулни сухожилия, въпреки че прави същото количество или по-голямо вдигане на тежести. По отношение на размера на мускулите обикновено е изгодно да имат по-къси мускулни сухожилия.