Stretching 101: Предимства и подходящи техники

Разтягате ли се, когато упражнявате? Протягането е популярна схема за упражнения, която може да има много ползи. Вашият физически терапевт може да ви покаже най-добрите начини да се простирате, за да ви помогне да се движите с пълен набор от движения.

Протягането е умишлено удължаване на мускулите, за да се увеличи гъвкавостта на мускулите и диагностиката на движенията. Протягащите дейности са важна част от всяка програма за физически упражнения или рехабилитация.

Те помагат да се затопли тялото преди активността, като по този начин се намали рискът от нараняване, както и мускулната болезненост .

Ползите от стречинг са много и са доказани чрез различни изследвания във времето. Разтягане на ползите хора от всички възрасти, и е предназначен за млади, както и за възрастни хора.

Предимствата на стречинг

Според клиника Майо първите пет предимства на стречинг включват:

Някои скорошни проучвания са провели дали стречингът е абсолютно необходим, за да се намали вероятността от нараняване по време на атлетично нараняване. Познай какво. Повечето проучвания показват, че разтягането всъщност не намалява риска от нараняване. Хората, които се простират преди ателектичното състезание, също могат да бъдат ранени като не-носилки.

Правилна техника за разтягане

Важно е да се практикуват подходящи техники за разтягане. Това ще ви позволи да избегнете всякакво ненужно нараняване. Съвети за правилното стречинг техника включват следното:

С натрупаните от Вас нови познания за правилните техники и предимствата на стречинг, ще бъде лесно да включите тази дейност в режима си за физически упражнения / рехабилитация.

Ето няколко добри прости неща, които можете да опитате:

Не забравяйте да се свържете с физическото си терапевт преди да започнете това или друга програма за разтягане.

Кой трябва да избягва стречинг?

Въпреки че ползите от стречинг са много, не е за всеки. Условията, при които трябва да се избягва разтягането, включват:

Честото натоварване може да помогне на тялото и ставите ви да се движат по-свободно, което ви позволява да се насладите на пълна функционална мобилност. Проверете с вашия физически терапевт, за да разберете кои участъци са най-подходящи за вас.

Източници:

Page, P. Текущи концепции в мускулното разтягане за физически упражнения и рехабилитация. Международен дневник на спорта за физическа терапия. 2012: 7 февруари (1); 109-119.

American Journal of Sports Medicine, 1999, Vol. 27, No. 2, pp. 173-176

Американски семеен лекар
Упражнение: Как да започнете