Дали Келп Нудулс е следващата чудесна храна?

Тази алтернатива без глутен е с ниско съдържание на калории и въглехидрати

Алтернатива на традиционните макаронени изделия, ножовете от келп се произвеждат от три съставки: водорасли (кафяви водорасли), вода и натриев алгинат (кафяво-водорасли, използвани за подобряване на структурата на много храни). Прозрачните, без пшеница и безглутенови юфка имат ниско съдържание на калории и въглехидрати.

Защо хората ядат Kelp Noodles

Кедловите юфка се използват в разнообразие от традиционни ястия, включващи ястия от Корея, приготвени чрез хвърляне на юфка с чесънна майонеза и други съставки като препечени сусамови семки и морска сол.

Нов любим извън Азия, ножове от водорасли често се предлагат на пазара на хора, които следват безглутенова диета или диета с ниски въглехидрати.

Някои ножове от келп се продават на хора, които се придържат към диета със сурова храна . Не всички кюфтови юфка се считат за сурови (обикновено са на пара, при различни температури), затова прочетете етикета или отидете на уеб сайта на производителя, ако търсите сурови юфка от каракуда.

Поддръжниците твърдят, че ножовете от келп предлагат широка гама от ползи за здравето, отчасти поради тяхното съдържание на йод. Например, келп понякога се казва, че подобрява здравето на щитовидната жлеза, насърчава загуба на тегло , намалява възпалението, подобрява здравето на сърцето и предотвратява рака.

Докато ножовете за келп имат ниско съдържание на калории и въглехидрати, които могат да помогнат на някои хора да отслабнат, не са провеждани клинични проучвания дали тяхното консумиране може да помогне за предотвратяването или лечението на всяко здравословно състояние.

Хранителна стойност

Нормовете Kelp не съдържат холестерол, протеин, глутен, пшеница или захар.

На порция те обикновено имат 1 грам въглехидрати, 1 грам влакно и 35 милиграма натрий. В допълнение, ножовете от келп обикновено осигуряват 15% от ежедневните ви нужди от калций и 4% от дневните Ви нужди от желязо за сервиране.

Повечето юфка от келп съдържат по-малко от 10 калории на порция.

Следи от минерали и основни хранителни вещества, йодът играе ключова роля в метаболизма и функцията на щитовидната жлеза. Недостатъчният прием на йод може да доведе до проблеми с щитовидната жлеза, като хипотиреоидизъм.

Докато келп се счита за най-източник на йод, точното количество йод в юфка, произведено от водорасли, е неизвестно. За да достигнете ежедневните ви нужди от йод (150 микрона на ден за повечето възрастни), Националният институт по здравеопазване препоръчва след балансирана диета, която включва морски дарове (особено треска, моркови, пикша и костур), водорасли и други морски зеленчуци , и умерени количества йодирана сол.

Други често срещани богати на йод морски зеленчуци включват морски водорасли wakame, arame и hijiki.

вкус

Има два типа джинджифи - зелен и чист. Зелените ножове от репей имат консистенцията на al dente паста и вкус като водорасли.

Ядните макарони (по-популярният тип) имат сравнително скучен вкус, но някои марки имат леко солен и горчив вкус, който може да бъде намален до известна степен с цялостно изплакване. Те са хрупкави в текстурата.

Как да ги подготвим

След отваряне на торбичката изплакнете ябълките добре, което помага да се отстрани леко солената течност, в която са пакетирани юфките и се разделят юфките. Изцедете излишната вода.

Ножовете са дълги, така че можете да ги изрежете на по-лесно управляема дължина с кухненски ножици или нож и дъска за рязане. Те могат да бъдат използвани сурови или варени.

Как да ги омекотите: За да намалите смачливостта на юфките и да им дадете по-мека текстура, която е по-скоро подобна на al dente pasta, опитайте да добавите една супена лъжица лимонов или лименен сок или оцет към врящата или накисваща вода или като използвате кисели сосове като домат сос.

Рецепти

Нормовете Kelp обикновено се използват като обикновени макаронени изделия, с песто, алфредо, маринара, гъби и сос от спагети. Можете да ги използвате и в азиатската кухня, като подложка, фъстъчен сос, бадемово-джинджифил дресинг, коричка от кокосово мляко, якисоба, pho, japchae или ramen soup.

Странични ефекти

Някои хора могат да имат подуване на корема, диария, газове или разстроен стомах.

Тъй като джинджиите са ниско съдържание на фибри, използването им като редовен заместител на пълнозърнести макаронени изделия или кафяв ориз може значително да намали приема на фибри.

NIH понастоящем препоръчва по-големите деца, юноши и възрастни да консумират 20 до 35 грама влакна на ден. Неадекватният прием на фибри може да причини проблеми с храносмилането и може да допринесе за редица здравни състояния, включително сърдечни заболявания и диабет.

Въпреки че е необходим достатъчен йоден прием за функцията на щитовидната жлеза, получаването на твърде много йод може да има отрицателно въздействие върху функцията на щитовидната жлеза. Освен водорасли, йодът се среща в различни храни, включително риба, млечни продукти, зърнени продукти, плодове и зеленчуци и йодирана сол.

Известно е, че келп добавки съдържат високи нива на арсен (според изследване на UC Davis) и други тежки метали като алуминий. Нивата на замърсителите в водорасли могат да варират в зависимост от това къде са били събрани.

Според проучването на У. Дейвис проблемът е предимно с хранителни добавки, а не с водорасли от хранителни източници: "Докато дългосрочното въздействие на човека върху арсена от хранителни източници като рибата се появява, то обикновено е значително по-ниско от всичко, което се доближава до токсични нива. Въпреки това хранителните добавки, които до голяма степен са нерегулирани, пораждат опасения за здравето. "

Ако сте бременна, консултирайте се с вашия доставчик на здравни грижи, за да видите дали можете да ядете кралски юфка по време на бременността.

Алтернативи

Месото от спагети скуош се разделя на нишковидни конци, когато се готви. Тиквичките могат да бъдат поставени чрез спирализатор, за да се създадат тиквички юфка (понякога се наричат ​​"zoodles").

Ширакаки юфка са направени от корена на коняк ям (растение, отглеждано в цяла Азия). Те са друг популярен заместител на юфка. Ножовете Shirataki са с високо съдържание на глюкоманан , вид фибри, за които е установено, че намаляват LDL холестерола в няколко проучвания. Някои юфка shirataki се приготвят с тофу (за да се подобри техният вкус и текстура). За разлика от ножове от келп, ножовете от шиаратки могат да имат леко мръсна миризма, когато са неварени или непромити.

Корейското ястие, наречено "japchae", се прави с прозрачни юфка, направени от сладко картофено нишесте и вода.

Сладките юфка, наричани също целуфан или бобови нишки, са направени от нишесте от боб, боб, картофи, касава или кана.

Райските юфка се произвеждат от оризово брашно и вода.

Къде да ги намерим

Въпреки че макароните не са лесни за намиране в магазините за хранителни стоки, те могат да бъдат в хладилната част (близо до тофу) или в азиатската храна или юфка. Те също така са достъпни за покупка онлайн.

Словото от

Без мазнини, без глутен, без яйца, без соя и с много ниско съдържание на калории и въглехидрати, ножове от водорасли може да са добър вариант за вас, ако планът ви за хранене изисква от вас да търсите алтернативи на тестени изделия и други юфка.

Тъй като етикетите за кнед от юфка не показват съдържанието на йод, ако ги опитате, би било разумно да ги ядете само от време на време. Също така имайте предвид, че юфка не съдържа почти никакви хранителни влакна. Ако се интересувате от изпробването на други безглутенови алтернативи с нискокалорични юфка, помислете дали да опитате тиквички или спагети.

Източници:

Sood N, Baker WL, Coleman CI. "Ефект на глюкоманан върху плазмените липидни и глюкозни концентрации, телесното тегло и кръвното налягане: систематичен преглед и метаанализ." Am J Clin Nutr. 2008 окт; 88 (4): 1167-75.

> Отказ от отговорност: Информацията, съдържаща се в този сайт, е предназначена само за образователни цели и не е заместител на съвет, диагностика или лечение от лицензиран лекар. Не е предназначено да обхваща всички възможни предпазни мерки, лекарствени взаимодействия, обстоятелства или нежелани ефекти. Трябва да потърсите бърза медицинска помощ за всички здравословни проблеми и да се консултирате с Вашия лекар, преди да използвате алтернативна медицина или да промените режима си.