Предимствата на спортния масаж

Много елитни спортисти смятат, че спортният масаж е основна част от тяхното обучение и възстановяване, а дори и не-спортистите намират ползите от масажа полезни. Тези спортисти съобщават, че спортен масаж им помага да се обучават по-ефективно, да подобряват представянето, да предотвратяват наранявания и да се възстановяват бързо.

В исторически план конкурентните и професионалните спортисти са били едни от най-големите потребители на спортен масаж.

Днес все по-голям брой масажни терапевти предлагат терапевтичен спортен масаж и много спортисти за развлечение ползват редовно спортен масаж.

употреба

Терапевтичният спортен масаж е вид масажна техника, подобна на дълбоката тъканна масаж, която се фокусира върху лечението на болки в меките тъкани, болка и наранявания, които са свързани с развлекателни дейности. Масажът може да намали мускулната скованост и да подобри релаксацията чрез намаляване на сърдечната честота и кръвното налягане.

Ефикасност

Докато много спортисти са убедени в физическата полза от масажа, се натрупват изследвания за неговата ефективност. Масажът включва прилагане на механично налягане върху меките тъкани и това е свързано с подобрена гъвкавост на мускулите, понижена мускулна сцепление , увеличен диапазон на движение в ставите и намалена мускулна скованост.

Изследователи от университета "Макмастър" съобщават, че дълбокият масаж след интензивна тренировка всъщност причинява увеличаване на мускулите и увеличаване на новите митохондрии.

Митохондриите, мощните клетки на нашите клетки, са отговорни за превръщането на хранителните вещества в полезна енергия.

За това изследване изследователите са имали мъже да упражняват изтощение върху стационарни велосипеди. След тренировката мъжете имаха масаж на дълбоко тъкан в шведски стил на един крак за 10 минути. Мускулните биопсии бяха взети от един квадрицепс мускул преди и след тренировката и от двете мускули непосредствено след 10-минутен масаж на единия крак и отново два часа и половина по-късно.

Масажът с дълбоки тъкани увеличи размера и броя на новите митохондрии повече от упражняване без масаж. Увеличаването на митохондриите може да подобри издръжливостта чрез увеличаване на честотата, при която мускулите могат да използват кислород.

Натискът на масажа също може да подобри притока на кръв по време на масажа и да повиши мускулната температура. Масажът намалява сърдечната честота, кръвното налягане и нивата на кортизол. Повечето хора съобщават за чувство на чиста релаксация, намалена тревожност и подобрено настроение. Атлетите наистина могат да намерят предимство в тези психологически ползи.

За повечето спортисти, наслаждавайки се на по-малко мускулни скованост и подобряване на релаксацията и благополучието, е достатъчна причина да се насладите на редовен масаж. Но тъй като научните изследвания продължават да растат върху реалните физически ползи от масажа, все повече спортисти ще се възползват от този метод на "усещане за добро".

Как да намерим квалифициран масажист

За да получите максимална полза и удоволствие от масажа, важно е да се намери квалифициран и артистичен терапевт. Посъветвайте се с потенциалните терапевти за техните акредитиви, специализираното обучение и вида масажни техники, които най-често използват.

За да намерите терапевт във вашия район, можете да търсите в националната база данни за сертифициране за терапевтичен масаж и каросерия (NCBTMB) на нашата национално сертифицирана практика база данни или американската асоциация за масаж терапия (AMTA) "Намерете масаж терапевт" база данни.

AMTA препоръчва да зададете следните въпроси:

Източници:

Science Translational Medicine, публикувана онлайн на февруари, 2012 г.

Weerapong, Pornratshanee 1; Hume, Patria A 1; Колт, Грегъри S 2, Механизмите на масаж и ефекти върху ефективността, възстановяване на мускулите и превенция на нараняванията. Спортна медицина. 35 (3): 235-256, 2005.