5 грешки, които хората правят, когато текат наранявания

Използването на леден пакет за спортно нараняване е обичайна практика, но много хора правят някои често срещани грешки, когато използват лед за спортно нараняване. Оказва се, че хвърлянето на леден пакет върху наранявания и надеждата за най-доброто може да не е идеалната възможност за лечение на наранявания.

Ето някои от предимствата и недостатъците за използването на лед при различни наранявания и най-големите грешки, които хората правят, когато се опитват да уловят болките си.

Защо да използваме лед при нараняване

Най-честата причина да се използва лед при спортно нараняване е да се намали болката и подуването на увредените меки тъкани. Традиционната първа помощ: ориз ("почивка, лед, компресия и повишаване") е стандартната първа помощ в продължение на десетилетия и често се използва при спортни травми като навяхвания на глезена, тендинит, болки в гърба, натъртвания и контузии на всички видове. И докато се установи, че ледът значително намалява отока и болката веднага след остри наранявания, включително навяхвания, в някои случаи намаляването на възпалението всъщност може да възпрепятства заздравяването, затова е важно да се използва лед по правилния начин.

Ето пет грешки, които хората правят, когато правят травма.

Поемане на вреда твърде дълго

Оставянето на лед върху наранявания твърде дълго може да причини повече вреда, отколкото полза. Тъй като ледът свива кръвоносните съдове, той може да намали притока на кръв към увредената област и да забави лечебния процес. Идеалното време за нанасяне на травма е веднага след травмата, а след това само за около десет минути в даден момент.

Важно е да се позволи на тъканите да "затоплят" отново, преди да пуснат лед на нараняванията. Ледът не трябва да се нуждае след първите 24 часа, освен ако лекарят не го препоръча да намали активния оток или да облекчи болката.

Прилагане на лед директно към бели кожи

Неправилно направено, ледът може да причини измръзване и увреждане на деликатните тъкани на кожата.

Докато излагането на студ може да облекчи болката и подуването, ледените пакети също могат да спрат кръвния поток, ако останат на кожата твърде дълго. Поради тази причина торбичка със замразени зеленчуци трябва да бъде увита в кърпа, ако се използва на крайници с много нисък кръвен поток, като пръсти или ръце. Ако нараняването се случи в област с малко мазнини или мускули под кожата, като например пръстите, извадете компресията след максимум 10 минути, изчакайте 5 минути и отново подайте.

Не почивка на нараняванията при лъчене

Изцеждането само по себе си не е излекуване и следователно, дори ако спазвате препоръките за безопасно заледяване на наранявания, трябва също така да почивате увреденото съединение веднага след настъпването на нараняването. Продължаването на спортните игри с нараняване може да удължи лечебния процес, така че посъветвайте се с Вашия лекар относно това кога можете да се върнете на спорт след травма .

Не се повдига нараняването

Точно както почивката е от съществено значение, намаляването на подуването е важна част от лечебния процес. Тъй като намаляването на набъбването изисква повишаване на нараняването над сърцето (за да се увеличи кръвообращението), трябва да умрете нараняването, докато е повишено. Ако не го направите, просто намалявате болката, като замайвате областта с лед, но подуването няма да изчезне без кота.

Не се използва достатъчно компресия

Наред с височината, използването на компресионно обвиване при нараняване ще помогне да се намали подуването и болката в увредената става.

Ако компресията не е достатъчна, отново, намаляването на подуването няма да продължи, а нивото на болката може да не падне, както би било, ако беше приложено правилно.