Поза на котлета (Baddha Konasana)

Известен също като : Bound Angle Pose, Butterfly Pose

Тип на позата : Седнал

Предимства: Отваря бедрата и слабините.

Cobbers pose (baddha konasana) е една от десетте основни пози за йога начинаещи , което ви показва колко често можете да очаквате да видите тази поза в класа (намек: това е много). Това е така, защото това е добър основен участък, който почти всеки може да направи, дори ако се нуждаят от няколко подпори, за да стигнат там.

Ако бедрата ви са стегнати, не забравяйте да седнете на сгъната одеяла или две, за да вдигнете седалката. Ще бъдете изненадани как този трик ви позволява да се изправите изправен с много повече комфорт.

Ако имате деца, основната форма на почеркът вероятно ще изглежда доста позната. Бебетата и малките деца често седят на тази позиция. Тъй като се движим в зряла възраст, губим навика, вместо да прекарваме повече време да седим на столове заедно с краката си. Тялото ни свикне с този начин на седналост и постурални проблеми, включително болки в гърба. Протягането на бедрата и вътрешните бедра в лодката консасана може да започне да противодейства на ефектите от прекарване на прекалено дълго време на бюро или в кола.

Инструкции:

1. Започнете да седнете в dandasana (персонал представляват), с краката си издълбани направо пред вас. След това огънете коленете и подкарайте подметките на краката си, докато оставяте коленете си да паднат от двете страни.

2. Изтеглете краката си толкова близо, колкото е удобно. Обърнете се, ако усетите болка в коленете.

3. Натиснете силно външните краища на краката си. Краката може да започнат да се отварят като книга. Можете да го насърчите с ръцете си или да задържате пръстите си в краката на йогите .

4. Седнете нагоре с дълъг гръб, като държите раменете си на гърба и раменете си се отдалечавате от ушите си.

Съвети за начинаещи:

1. Вземете подложка под костите си, ако гърбът ви иска да се завърти напред, когато седнете на пода.

2. Поставете блок или друго опора под всяко коляно за опора, ако коленете ви са много далеч от пода.

Съвети за напреднали:

1. Влезте в завой напред, като преместите таза напред. Уверете се, че идвате напред с плосък гръб, вместо да завъртите гръбнака си в него. Можете да поставите лактите върху вътрешната част на бедрата си и да упражнявате лек натиск, за да им помогнете да се отворят. Ако главата ви се доближава до пода, но не го прави, поставете блок под челото си за подкрепа.

Варианти:

Посрещната богиня поза (supta baddha konasana) е версия на позата, където държите краката си така, както са, докато легнете на гърба си.