Бистра Йога е безопасна?

Двадесет и шест пози и две дихателни упражнения. Това е формулата, която стои зад метода на Бикрам , който Биррам Чудхури защитени с авторски права през 2002 г. (въпреки че статутът на авторското право е въпрос след преглед през 2012 г.). Учителите следват стандартен скрипт, когато инструктират 90-минутната последователност. И, разбира се, го правите в гореща стая . Колко горещо? Е, официалната изисквана температура е 105 градуса F с влажност 40 процента.

В продължение на години, и двамата вътрешни, които се кълнат в лечебните сили на тази изпотена практика и външните лица, които се вглеждат в нея, се чудят за ефектите от това упражнение, извършено в топлината и влажността на вътрешната вътрешна температура на тялото. Сега изследователите започват да разглеждат този въпрос.

Проучването

Две скорошни проучвания са използвали подобна методология. Изследователите поглъщат малки термометри, за да измерват температурите на сърцевината си и използват монитори за сърдечен ритъм. И двете проучвания са малки, като всяка от тях е около 20, а и двамата са използвали хора, които са имали опит в Бикрам Йога.

Резултатите от първото проучване излязоха през 2013 година. Водещ от Брайън Л. Трейси, професор в Държавния университет в Колорадо, който проведе две предишни проучвания за ефектите на Bikram Yoga върху здравина и гъвкавост, това ново изследване беше фокусирано върху броя на калориите изгорени по време на сесия на Бикрам Йога. 19-те участници практикували йога самостоятелно в лаборатория, докато слушали запис на инструкциите на учителя.

Те се наблюдават, за да определят скоростта на метаболизма, сърдечната честота и температурата на сърцето. Техните температури се повишиха в целия клас и достигнаха средно 100,3 F, което бе определено да не е опасно. Мъжете в изследването са изгорили средно по 460 калории на сесия, докато жените са изгаряли 333, малко по-малко, отколкото биха се изказали от ентусиастите на Bikram.

Второто проучване имаше подобна методология, въпреки че йогата беше направена в студио за бикрарово йога с сертифициран учител вместо лаборатория. Двадесет субекта бяха включени в този изследователски проект, който бе спонсориран от Американския съвет по упражнения и проведен в университета в Уисконсин от Емили Куант. Отново се повишиха температурите в целия клас. В края на сесията средните най-високи температури на сърцето са били 103,2 F за мъжете и 102 F за жените. Един участник достигна 104.1 F и седем субекта надхвърли 103 F.

Заключения

Въпреки че и двете проучвания стигат до извода, че телесните температури са нараснали по време на класа до нива над 100, е трудно да се сравнят резултатите, тъй като всичко, което имаме от първото изследване, е средно. Възможно е някои хора да навлязат в по-опасен температурен диапазон, както виждаме във второто проучване. Тъй като и двете проучвания са малки, трудно е да се направят изводи, но изглежда сигурно да се каже, че повишаването на сърдечната температура варира в отделните индивиди, поставяйки някои хора в опасност от заболявания, свързани с топлината. Също така е важно да се отбележи, че всички изследвани субекти са имали опит в Бикрам йога и следователно малко се аклиматизират към горещата влажна стая.

Ето защо новите студенти трябва да бъдат особено предпазливи и да предприемат почивки, когато е необходимо.

Бикрам има склонност да има един универсален подход, който може да бъде опасен, ако бъде приложен толкова строго, че не позволява различия във физическия отговор на всеки човек към околната среда. Американският съвет за упражнения, спонсори на изследването на университета в Уисконсин, твърдо предполага, че на учениците се позволява да се хидратират по необходимост по време на Бикрам Йога. Конвенциите около кога да пият вода по време на "Бикрам Йога" се различават, но всички горещи йога студенти трябва да знаят, че питейната вода, която заменя течностите, изгубени като пот, е от решаващо значение за способността на тялото да функционира здравословно.