Преглед на транс мазнини и какво да се избягва

Често чуваме, че "транс мазнините са лоши" и макар че е вярно, че повечето транс мазнини в нашата диета в наши дни имат отрицателни последици за здравето, това всъщност е опростяване. Опростеното, но точното нещо, което трябва да кажа, е, че частично хидрогенираните мазнини са лоши за нас. "Транс мазнините" са се превърнали в стенография за този тип, но има и други транс мазнини, които дори може да са полезни за нас.

Американската асоциация по сърдечни заболявания препоръчва ограничаване на транс-мазнините до по-малко от 1% от дневния прием на калории.

Какво представляват транс мазнините, всъщност?

Транс мазнините са вид мазнини. Транс "и" цис "конфигурации на същата молекула се наричат" стереоизомери ".

Изкуствен транс мазнини

Изкуствената транс-мазнина е вид мазнина, създадена, когато растителното масло се втвърдява или втвърдява чрез процес на обработка с водород при високо налягане и температура. Процесът превръща течното растително масло в твърдо или полутвърдо вещество, което често се превръща в маргарин или мазнина и се влага в много други преработени храни. По-голямата част от транс-мазнините в храната се произвеждат чрез добавяне на водородни връзки към ненаситени мазнини. Това прави мазнината по-стабилна, така че не се разваля толкова бързо. Тези мазнини обикновено се наричат ​​"частично хидрогенирани мазнини" или "частично хидрогенирани масла".

"Напълно хидрогенираните мазнини" не трябва да съдържат значителни количества транс-мазнини, но те не са проучени много, когато става дума за безопасност по отношение на нашето здраве.

Доказателствата са разумни, че транс мазнините допринасят за сърдечни заболявания. През 2015 г. ръководството на Администрацията по храните и лекарствата отнема изкуствените транс-мазнини като GRAS или "общопризнат като безопасен" за употреба в храните за хора.

Управлението означава, че производителите на храни имат три години да премахнат всички транс-мазнини от продуктите си. Изследванията обаче показват, че оставянето на тези данни на производителите на храни може да не е добра политика, тъй като проучване показва, че въпреки че е забранено в Европа, в същите храни се установява само леко намаление на транс-мазнините при сравнение преди и 3 години след " изпълнение.

Естествено срещаща се транс мазнина: CLA е здравословна транс мазнина

Другият вид мазнина, който има трансформация, се среща естествено в млякото и месото от някои животни (преживни животни, като крави и бизони, особено тези, които са яли трева, за разлика от зърното). Те са известни като транс мастни киселини или TFAs. Този тип мазнини се нарича конюгирана линолова киселина (CLA) и изглежда е добре за нас. Има малко доказателства, че CLA може да се предпази от рак, например. Въпреки това, както много естествени вещества, проучванията за CLA под формата на хранителна добавка са разочароващи досега.

Кои храни са високи в транс мазнините?

Печените продукти и други, пържени или преработени храни могат да включват транс-мазнини. Редовното съкращаване се състои предимно от частично хидрогенирано масло и поради това има много транс-мазнини в него.

В миналото маргаринът е бил направен предимно от транс-мазнини, а транс-мазнините са били използвани в производството на бисквити, бисквити, хляб, пайове, кифли, понички и подобни. С новото правило това се променя, но все пак може да бъде вярно до голяма степен.

> Източници

Диетични референтни количества за енергийни, въглехидрати, фибри, мазнини, мастни киселини, холестерол, протеини и аминокиселини (Macronutrients) (2005 г.), Институт по медицина, хранене и хранене, Национална академия на науките.

Стендар, Стийн, Аструп, Арне, Дайбърг, Йорг. Изкуствени транс мазнини в популярните храни през 2012 и 2014: проучване на пазарната кошница в шест европейски страни. BMJ Отворено. 2016 март 14; 6 (3): e010673.