Как да направим рамото (Salamba Sarvangasana)

Вид поза : инверсия

Предимства : Протяга раменете и шията

Рамото на рамото е наречено кралицата на асаните, мнение, потвърдено от BKS Iyengar в светлината на йога . Това често е първото обръщане, което начинаещите по йога се справят, защото са много по-стабилни от столчетата или ръцете . Съществуват обаче сериозни рискове, свързани с издръжливостта на рамото, така че е важно да поставите позицията правилно за най-безопасното възможно преживяване.

Въпреки че има други начини за навлизане в рамото, идващите от плуга поза предлагат най-добрия начин за начинаещите да получат раменете си и да се върнат в изравняване. Ето защо, ако не можете да правите плуг, не се опитвайте да издърпате рамото.

Версията Iyengar на позата насърчава използването на едно или две сгънати одеяла под раменете. Позиционирането на одеялата е важно. Те трябва да бъдат подредени с края на вашата мат. Когато влезете в поза, раменете и горната част на гърба трябва да са на одеялото, но главата и шията ви трябва да са на разстояние. Главата е на голия под, така че да може да се плъзне, ако е необходимо, и одеялата дават на шията си необходимия лифт, за да поддържа естествената си крива, вместо да се сплеска на пода.

Подреждането на краката и торса, когато сте в пълен поза, също е от ключово значение. Много често студентите се уморяват, а краката им излизат, а краката им над челата, вместо над бедрата.

Това изхвърля цялата поза. За да избегнете този проблем, пъхнете раменете си здраво върху гърба си и се уверете, че петите ви стоят над бедрата.

Накрая, хората с глаукома не трябва да практикуват тази поза.

Инструкции:

1. Преди да влезете в поза, създайте одеялата си, както е описано по-горе. Започнете със стек от две сгънати одеала.

Влезте в плуга поза с гърба и раменете на одеялата и главата си на пода.

2. От плуга посади, огънете лактите и сложите ръцете си на гърба с върховете на пръстите ви нагоре. Ръцете трябва да се носят в средата на гърба.

3. Дръжте лактите рамене ширина един от друг. Не им позволявайте да се изплъзват от двете страни.

4. Повдигнете краката си от пода към тавана, един по един или заедно, ако коремът е достатъчно силен.

5. След като повдигнете краката, не обръщайте главата си настрани, за да се огледате в стаята, тъй като можете да нараните врата си. Дръжте погледа си нагоре и врата си права.

6. Вдигнете се през топките на краката си.

7. Преместете бедрата си към предната част на стаята и краката си към задната част на стаята, за да изправите тялото. Правилното изравняване е с бедрата над раменете и краката над бедрата. Помолете учителя си или приятел да ви помогне да определите дали краката ви са перпендикулярни на пода.

8. Останете в поза за десет вдишвания.

9. За да излезете, носете краката си обратно над главата си, за да дойдете през полята поза.

10. Извадете бавно от плуга.

Съвети за начинаещи:

1. Ако лактите искат да се изместят към страните на матката, опитайте да използвате циркулярна лента около горната част на ръцете, за да ги държите на раменете.

Измерете дължината на каишката преди време пред раменете си и я плъзнете върху горната част на ръцете си, преди да влезете в плуга поза.

2. Ако не се чувствате готови за рамото, опитайте тази вариация вместо това. От подкрепения мост с блок под сакрума, вдигнете краката си право към тавана. Краката на стената са друга добра опция, ако искате да избегнете инверсии през вашия период .

Съвети за напреднали:

1. Има много вариации в положението на краката, които представляват, включително привеждането им в широка форма "V", или в лодката констасана или лотосова позиция .

2. Когато излизате от позата, преместете се в карнападасана .