Светлина върху йога от BKS Iyengar

Защо този класически все още говори за модерните йоги

Преди години се разхождах в използвана книжарница, когато нещо ме хвана. Идеята за правене на йога за известно време се подсказваше около главата ми и тук имаше книга по тази тема. Откривайки го, видях го пълен със златисти образи на достоен мъж в малки черни къси панталони, които правеха най-невероятните неща с тялото си. Това не беше книга за кафе-маса с буйни, внимателно произведени снимки на красиви хора.

Това беше нещо по-пищна, нещо реално. Макар че не можех да си представя по-голямата част от позата, която изглеждаше по някаква причина, тази книга се чувстваше така, сякаш тя се отнасяше повече към мен, отколкото други йога книги, които бях виждал да показвам дами в трикове. Книгата е " Светлина за йога" и намирането на това е едно от многото неща, които ми дадоха окончателния тласък за посещаване на първия ми курс по йога за кратко време. (Аз не купих книгата този ден.Тя трябва да е рядко издание, защото е доста скъпо, за щастие скоро го намерих в мека корица.)

За пръв път, публикуван през 1966 г., Светлината на Йога на BKS Iyengar (йога Dipika в санскрит) се превръща в йога класика и референтна база за съвременната хатха йога . Необходимо е за всяка библиотека на йога практикуващ, тя остава златният стандарт за нейните изчерпателни илюстрации и инструкции за стотици йога пози. Да, има по-хубави книги с големи цветни снимки и по-нови книги с по-съвременни перспективи, но Светлината по йога остава релевантна и вдъхновяваща, първичен източник от един от майсторите, отговорни за популяризирането йога на запад.

Енциклопедия на позициите

В част I, въведение, озаглавено "Какво е Йога?", Iyengar обсъжда историята на практиката и философията на йога, разчитайки силно на Бхагавад Гита и Йога Сутрите на Патанджали, древни източници, които са се превърнали в основата на голяма част от съвременната идеология на йога , Осемте страни на Йога, изложени от Патаджали, са предмет на особено подробен анализ.

Част II, разделът за асаните , всъщност е сърцето на книгата. Той включва над 600 снимки от 200 пози. Това е мястото, където можете да намерите както общите пози, които се преподават във всяка съвременна класа на йога, така и всяка неясна поза, която може да срещнете. Като се има предвид акцентът върху подравняването на метода на Iyengar , снимките тук са станали окончателният източник на информация за идеална постурална практика. Текстът, придружаващ всяка поза, включва раздел за техниката (точни инструкции за това как да се направи позата) и ефектите (ползите от позата и кои заболявания може да лекува, както и предпазни мерки). Много пози се показват с множество варианти, както и стъпките, които трябва да минете, за да стигнете до пълната позиция. В този раздел са включени и инструкции за ангажиране с bandhas и kriyas .

Част III включва инструкции за пранаяма за 13 дихателни техники, включително ujjayi и nadi sodhana . Това е последвано от две притурки, една начертаваща последователност от пози, а другата препоръчва асани за различни заболявания и условия.

Необходимо е за библиотеката на Йога любовника

Дори когато новите видове йога се стремят да се определят, като вземат уникални подходи за привеждане в съответствие, светлината на йога остава релевантна.

Тя ни показва нулева основа за появата на съвременната йога. Той също така служи като мощен антидот на идеята, че йога е за младите и красиви или е за скулптуриране на идеален заден край. През 1966 г. Ийенгар вече бил в края на четиридесетте години. Но кой има по-възхитително тяло от йога, отколкото този човек на средна възраст? Предците на съвременната йога не се интересуваха от това да изглеждат горещи или грациозни. Тяхната йога е лечебна, която трябва да се приема всеки ден като лекарство за физическо и психическо здраве. Самият Ийенгар умира през 2014 г., след като е практикувал йога през по-голямата част от своите 95 години. Този модел на житейска практика е един от неговите трайни приноси.

Купете светлина върху йога от Amazon.com.

разкриване

Съдържанието за електронна търговия е независимо от редакционното съдържание и можем да получим компенсация във връзка с покупката на продукти чрез връзки на тази страница.