Вземете Fit Faster с 30-Second Sprints

Ако искате да се приберете по-бързо, добавете усилия с висока интензивност, като 30-секундно спринт обучение, ще ви дадат впечатляващи резултати. За всеки, който няма време за дълго, постоянно упражнение за издръжливост, но иска същите или по-добри сърдечно-съдови ползи, помислете за спринт тренировки.

Въпреки че много насоки за упражнения препоръчват до шестдесет минути умерено упражнение три пъти седмично, повечето хора не успяват да получат толкова много упражнения по много причини, включително липса на време и липса на резултати.

Ако сте на кратко време, но искате да подобрите здравето на сърцето си и цялостната си фитнес, спринт тренировки може да бъде перфектно решение. Доказателствата показват, че кратките, с висока интензивност тренировки за спринт подобряват аеробния капацитет и издръжливост в около половината от времето на традиционните упражнения за издръжливост.

Изследвания върху тренировките на Sprint

Обучението по спринт се превръща в популярен начин за трениране за елита, както и за развлекателни упражнения, защото тя работи. Последните проучвания на спринт обучение с велосипедисти показаха по-големи сърдечно-съдови резултати за по-малко време. Всъщност, едно проучване установи, че само шест сесии от четири до седем триседмични спринта (с четири минути за възстановяване между спринтове) могат да бъдат също толкова ефективни за подобряване на сърдечно-съдовата годност като час на ежедневно умерено аеробно упражнение.

Субектите в едно проучване показаха удивително 100% увеличение на издръжливия капацитет (от 26 минути до 51 минути) спрямо контролната група, които не показаха промяна.

В друго проучване на едни и същи изследователи субектите подобриха ефективността си от времето на колоездене с почти 10% през двете седмици.

Подобно на интервалното обучение

Тези кратки пристъпи на интензивно физическо натоварване (не за разлика от тренировката с интервал ) подобряват здравето на мускулите и постиженията, сравними с няколко седмици традиционно обучение за издръжливост.

Мускулите на тренираната група също показват значително увеличение на цитратния синтез (цитратът е ензим, който е маркер на способността на тъканта да използва кислорода).

Други констатации показват, че краткото упражнение с висока интензивност изгаря повече калории, отколкото същата сурова кардио тренировка.

Как да направите 30-Second Sprint тренировка

Следната спринт тренировка може да се направи, докато тичане, плуване, колоездене, или почти всички други сърдечно-съдови упражнения .

Спринт тренировка стъпка по стъпка

Ако харесвате резултатите си, можете да продължите по-дълго. Но е добра идея да променяте рутинните си на всеки няколко месеца и през цялата година. Този тип тренировка е интензивен и може да се наложи да си направите почивка и да извършите някои по-дълги бавни тренировки за известно време. Чувствайте се свободни да променяте рутинното, колкото искате; вижте за себе си какво работи най-добре за вас.

Спринт обучение предлага възможност за тези, които нямат много време за упражнения, но все пак, искат да подобрят своята сърдечно-съдова система. Въпреки че този тип обучение изисква и изисква висока мотивация, това може да доведе до рязко подобрение в кратък период от време.

* Не забравяйте да се консултирате с Вашия лекар, преди да започнете този вид програма.

Източници:

Кирстен А. Бургмастер, Скот Х. Хюз, Джордж Дж. Ф. Хайгхаузер, Сюзън Н. Брадюъл и Мартин Дж. Гибала. Шест сесии от тренировъчния интервал за спринт увеличават мускулния оксидативен потенциал и капацитета за издръжливост на цикъл при хора. Journal of Applied Physiology, 10 февруари 2005 г .;

Burgomaster KA, Heigenhauser GJ, Gibala MJ. Ефект от краткосрочното интерпретационно обучение на Спринт върху метаболизма на човешкия скелетен мускулен въглехидрат по време на тренировка и ефективност във времето. Journal of Applied Physiology, февруари 2006 г.