Принцип на прогресия в теглото

Направете фитнес напредък, като правите претоварване надясно

Принципът на прогресия при обучението за издръжливост предполага, че има оптимално ниво на претоварване, което трябва да бъде постигнато, както и оптимална времева рамка за това претоварване. Принципът на прогресията дава указания, че процесът на претоварване не трябва да се увеличава твърде бавно или е малко вероятно подобрението да се случи. Въпреки това претоварването, което се увеличава прекалено бързо, може да доведе до нараняване или мускулно увреждане.

По този начин упражняването над целевата зона е контрапродуктивно и може да бъде опасно и потенциално да доведе до наранявания.

Принципът на прогресията

Принципът на прогресията посочва, че има перфектно ниво на претоварване между твърде бавното увеличение и прекалено бързото нарастване. Например, уикендът спортист, който упражнява енергично само през почивните дни, но не и редовно през седмицата, не упражнява достатъчно често, за да види солидни резултати и така нарушава принципа на прогресията. При тази ситуация процесът на претоварване е прекалено бавен.

Принципът на прогресията ни кара да осъзнаваме необходимостта от подходящо почивка и възстановяване. Непрекъснатото напрежение върху тялото и неговите стави, както и постоянното претоварване, могат потенциално да доведат до изтощение и нараняване. Не трябва (и не може) да тренирате непрекъснато. Просто не е физически възможно или мъдро. Това ще доведе до прекалена тренировка и ще доведе до много физически и психологически щети.

Какво е претоварване?

Претоварването често е споменато в тази статия, тъй като е централен и ключов аспект на тренировките за тежести. По принцип, това, което претоварване означава, че интензивността, с която е направено упражнението, трябва да е достатъчно високо над нормалния обхват на индивида, за да настъпи всяко желано физиологично адаптиране (мускулен растеж).

Просто казано, ако искате да видите резултати при вдигането на тежести , трябва да вдигнете повече тегло, отколкото мускулите ви физически могат да се справят по това време.

Единственият начин, по който тялото ви физически се променя и расте, е, ако мускулите се облагат до такава степен, че те трябва да станат по-силни, за да вдигнат това тегло. Когато мускулните влакна се облагат по този начин, те се разпадат, позволявайки им да се развиват нови и на свой ред по-силни. По този начин процесът на претоварване ще предизвика мускулните влакна да стават по-силни и понякога по-големи, за да се справят с допълнителното тегло.

Прогресия и претоварване

Прогресията е ключов аспект на претоварването. Често хората правят едни и същи тренировки отново и отново. Това формира ниво на познаване на тялото и по този начин не се прави физически напредък. За правилното претоварване на тялото прогресията е ключова.

След като едно упражнение започне да се чувства лесно, е време да се изкачвате, така че винаги да претоварвате мускулите си и да се адаптирате, за да станете силни и годни. Също така е важно да не работите винаги при високи интензитети, които биха могли да доведат до прекалено обучение . Понякога напредването е толкова просто, колкото промяната на упражнението, което правите, към нещо различно.