Предимствата на

Смокинята е вкусна и може да предложи и ползи за здравето

Семена от каракуда ( Carum carvi ) са естествено вещество, използвано дълго в готвенето и в аюрведическата медицина. Семената на семената обикновено се консумират като храна или подправка, но маслото от кимион и прасето от кимион се продават и под формата на хранителни добавки. Някои поддръжници предполагат, че консумирането на семена от кимион или кимион добавки може да насърчи загуба на тегло и да предложи други ползи за здравето.

употреби

В алтернативната медицина кимионът често се предлага като естествено средство за лечение на следните здравословни проблеми:

Смята се, че Карауей действа и като карминант, който е вещество, което предотвратява образуването на газ в стомашно-чревния тракт. Чрез инхибиране на образуването на газ, кимионът се смята, че предотвратява подуване (и, от своя страна, не позволява на стомаха да се появи по-голям след хранене).

Когато се използва като карминалин, маслото от кимион често се приема в комбинация с ментово масло.

Ползи за здравето

Към днешна дата много малко научни изследвания са изследвали здравните ефекти на кимиона. Някои предварителни изследвания обаче сочат, че кимионът може да предложи определени ползи за здравето. Ето някои от основните констатации от наличните проучвания:

1) Храносмилане

Комбинацията от масло от кимион и масло от мента може да помогне за лечение на нарушено храносмилане, според проучване, публикувано в немското списание Drug Research през 1999 г.

За изследването, 120 пациенти с тенденция към лошо храносмилане приемат всеки ден четири седмици от менталната формула или от цисаприда (лекарство, което обикновено се използва за лечение на киселини). Резултатите от проучването показват, че двете лечения са били също толкова ефективни, когато се стигна до облекчаване на симптомите на нарушено храносмилане.

Трябва да се отбележи, че не е известно дали кимиевото масло от своя страна може да бъде полезно при лечението на нарушено храносмилане.

2) Диабет

Предварителните изследвания от проучвания на животни повдигат въпроса дали кимионът може да бъде от полза и за хората с диабет. Например, проучване от 2006 г. за диабетни плъхове (публикувано в Journal of Ethnopharmacology ) установи, че третирането на плъховете с екстракт от кимион води до значително понижаване на нивата на холестерола.

В допълнение, едно по-скорошно проучване върху диабетните плъхове (публикувано в Saudi Medical Journal през 2011 г.) установи, че лечението с кимион води до значително намаляване на нивата на кръвната захар и спомага за намаляване на теглото. Въпреки това авторите на изследването отбелязват, че кимионът не може да бъде препоръчан на пациенти с диабет, докато не се направят допълнителни проучвания.

Уговорки

Тъй като кимионът може да понижи кръвната Ви захар, хората с диабет трябва да бъдат предпазливи, когато консумират големи количества кимион. Предвид потенциала на кимиона да повлияе на нивата на кръвната захар, също е важно да се избягва консумирането на ким за най-малко две седмици преди операцията.

Освен това, масло от кимион трябва да се избягва от жени, които са бременни или кърмят.

Важно е да имате предвид, че добавките не са тествани за безопасност и хранителните добавки са до голяма степен нерегулирани.

В някои случаи продуктът може да доставя дози, които се различават от определеното количество за всяка билка. В други случаи, продуктът може да бъде замърсен с други вещества, като например метали. Също така, безопасността на добавките при деца и тези с медицински състояния или които приемат лекарства не е установена.

Къде да го намерите

В повечето магазини за хранителни стоки се предлагат семена от каракуда. Добавките от караус са широко достъпни за покупка онлайн и могат да бъдат намерени и в много магазини за естествени храни и в магазини, специализирани в хранителни добавки.

Използване на Caraway за здраве

Въпреки че е прекалено рано да препоръчаме добавки за кимион като стандартно лечение за всякакви здравословни цели, възможно е да включите семена от кимион в диетата си, за да подобрите здравето си до известна степен.

Ако обмисляте използването на добавки за кимион за лечение на специфично здравословно състояние, не забравяйте да се консултирате с Вашия лекар, преди да започнете допълнителния си режим. Самостоятелното лечение на хронично заболяване с кимион добавки и избягване или забавяне на стандартната грижа може да има сериозни последици за здравето.

Източници:

Haidari F, Seyed-Sadjadi N, Taha-Jalali М, Mohammed-Shahi М. "Ефектът от оралното приложение на Carum carvi върху теглото, серумната глюкоза и липидния профил при стрептозотоцин-индуцирани диабетни плъхове". Saudi Med J. 2011 Jul; 32 (7): 695-700.

Lemhadri A, Hajji L, Michel JB, Eddouks М. "Холестерол и триглицериди, понижаващи активността на кимващите плодове при нормални и стрептозотоцинови диабетни плъхове". J Ethnopharmacol. 2006 Jul 19; 106 (3): 321-6.

Madisch A, Heydenreich CJ, Wieland V, Hufnagel R, Hotz J. "Лечение на функционална диспепсия с фиксирана комбинация от ментово масло и карамеулови комбинирани препарати в сравнение с цисаприд" Многоцентрово, референтно контролирано двойно сляпо проучване за еквивалентност ". Arzneimittelforschung. 1999 Nov; 49 (11): 925-32.

Отказ от отговорност: Информацията, съдържаща се в този сайт, е предназначена само за образователни цели и не е заместител на съвет, диагностика или лечение от лицензиран лекар. Не е предназначено да обхваща всички възможни предпазни мерки, лекарствени взаимодействия, обстоятелства или нежелани ефекти. Трябва да потърсите бърза медицинска помощ за всички здравословни проблеми и да се консултирате с Вашия лекар, преди да използвате алтернативна медицина или да промените режима си.