Видове мускулни влакна и обучение за здравина

Бързо повдигане, бавно повдигане или междувременно?

Човешкият скелетен мускул е съставен предимно от два вида мускулни влакна: червени фибри и бели фибри. Червените влакна (тип 1) също са известни като бавно потрепващо влакно, а бяло (тип 2) се наричат ​​влакна с бързо разклащане. Бялото, бързото влакно може да се раздели на два типа - 2А и 2В. 2A влакна седят между по-бавните червени влакна и най-бързите 2Б бели влакна.

Типът влакна прогнозира в голяма степен атлетичната активност, за която може да сте най-подходящи, като се има предвид, че много дейности изискват характеристики на двата вида влакна. Хората имат комбинация от двата вида влакна, но може да преобладава. Олимпийският стрелец , например, може да има около 80% бързо разтърсване, бели влакна и добър марматонер на обратното. Склонността към тип влакна може да определи до известна степен способността ви да повдигате тежки тежести със скорост и мощност.

Факти за мускулите

Видове влакна и обучение за съпротива

Бързо дразнещите влакна благоприятстват скоростта и енергийните дейности като спринтове и хвърляне на събития, които отнемат само десетки секунди. Високотехническите влакна благоприятстват издръжливостта на конкурентите като маратон и триатлетите. Имат някои преходни влакна като умерено бързи и умерено устойчиви 2А влакна, които могат да бъдат полезни за бегачи на средно разстояние, където скоростта и издръжливостта са полезни.

Когато вдигате тежести, 2В влакна ви помагат да вдигате тежки с голяма сила. 2B, влакна с бързо съсирване се задвижват с експлозивна мощност, когато правят 1RM или серия от ниски, тежки повторения. Тип 1, бавно потрепващите влакна са по-подходящи за тренировка за издръжливост на мускулите , например набор от 20-30 повторения.

Могат ли да се конвертират типове влакна Краткият отговор не е, те не могат. Може да сте в състояние да "обучите" влакната, които имате от определен тип.

Например, ако имате 70% бавни влакна и 30% бързи влакна, има някои доказателства, че обучението тежко, например при 5-8 RM, теоретично ще увеличи размера на напречното сечение на 30% от влакната тип 2В, ако а не числото. Обратното може също да е вярно. Например, един преобладаващо бърз бомбардировач, спринтьор, може да е в състояние да подчертае бавните си влакна, като редовно се движи в продължение на един час или повече, за да се състезава в състезания на дълги разстояния или като прави множества с голям брой повторения във фитнеса. Редовното обучение с пълна телесна маса в диапазона от 10-15 повторения на комплект вероятно ще удари междинните влакна тип 2А.

В обобщение, ако сте плъх в салона, благословен с бели, бързи влакна (2В и 2А), вероятно ще ви осигурим повдигащ ръб в общото тегло, вдигнато. Ако имате бавно, тип 1 влакна предимно, може да не спечелите конкуренция за вдигане на скорост, въпреки че няма причина да не сте в състояние да натрупате значително.