Незаконни допинг лекарства в спорта

Спортистите на елитно ниво, включително олимпийските сексуални артилери , бодибилдърите, стрелците, маратоните и дори стрелците и стрелците, за да назоват само няколко категории, се стремят да спечелят конкурентно предимство.

Програмите за обучение са основното средство за развитие на високи резултати. Въпреки това, някои спортисти се стремят да увеличат конкурентното си предимство чрез използване на незаконни вещества.

Тестването на наркотици е много усъвършенствано в съвременната ера и "ням" допинг опити почти със сигурност ще бъдат открити, което ще доведе до дисквалифицирането на спортиста. И все пак, докато тестване на сложността е нараснал, така е и находчивостта на наркотиците мами.

Спортният допинг, наркотиците в спорта, незаконните стероиди, допингът на кръвта, забранените стимуланти и добавки - и много други познати термини означават незаконното използване на определени фармацевтични и химични вещества за подобряване на спортните и физическите упражнения.

Въпреки че тестовете осигуряват известна увереност в правната конкуренция, неизменно някои случаи на допинг ще останат незабелязани. По-долу са най-популярните категории забранени лекарства за повишаване на ефективността и начина, по който се използват.

Синтетични анаболни стероиди

Анаболните стероиди са популярни агенти в дейности, при които броят и силата се броят за изпълнение. Въпреки че естественият тестостерон може да бъде описан като анаболен агент, различни синтетични версии на стероидите са направени популярни от културисти.

Повечето стероиди са относително лесни за откриване, а любителската измама е с ниска степен на успех.

Пример: станозолол.

Тестостерон и сродни хормони

Тестостеронът е естественият мъжки (и женски) хормон. Увеличаването на телесния тестостерон ще осигури анаболен ефект. Използват се и прекурсорни хормони, които водят до повишаване на тестостерона.

Тестовете за наркотици предпочитат да разчитат на "нормални диапазони", тъй като самият тестостерон се среща естествено.

Примери: тестостерон, DHEA.

Амфетамини и други стимуланти

Химичните и медикаментозни агенти, които стимулират нервната система и реакционните времена, са популярни лекарства за подобряване на ефективността в продължение на десетилетия. Амфетамини в много форми и вещества като кокаин, които осигуряват сходни стимулиращи ефекти, се използват в разнообразни спортове от футбол до колоездене, вдигане на тежести и спринт.

Пример: Декседрин.

ЕРО и кръвен допинг

Еритропоетинът е ЕРО, хормон, който увеличава производството на червени кръвни клетки (RBC), което на свой ред подобрява наличието на кислород в тъканите. Повишеният кислород подобрява производителността, най-вече при издръжливи събития като маратони, триатлони и състезания с издръжливост. Съществуват и предшественици на ЕПО, които са забранени, но това може да бъде доходоносен източник на все още неоткриваеми лекарства за повишаване на ефективността.

Примери: EPO, CERA.

Кръвният допинг е практиката да рисувате и спасявате собствената си кръв, като позволявате на тялото си да допълни кръвоснабдяването ви и след това да добавите собствената си кръв обратно, за да осигурите повишен капацитет за кислород, подобно на допинга от ЕПО.

Диуретици и други маскиращи агенти

Когато приемате стероиди и други лекарства, те неизбежно оставят следите, които тестери могат да намерят.

Един от начините да се опитате да избегнете това е да използвате друг агент, който увеличава количеството на урината, което може да отдели следи от забраненото лекарство. Сега, обаче, тестери търсет така наречените "маскиращи агенти", така че няма никакво бягство, освен ако диуретикът на маскиращия агент се екскретира или метаболизира също.

Пример: хлорталидон (и много други).

Мазнини горелки

Това е интересно. Изглежда, че агенти, които насърчават мускулите за сметка на мазнините, са търсени. Тази област може да бъде много сложна, като екзотични съединения, като тези, използвани при традиционното лечение за отслабване, които действат като потенциално повишаващи ефективността средства.

Пример: кленбутерол.

Растежни хормони

Човешкият хормон на растежа или HGH се използва като допълнително лекарство в продължение на много години от страна на бодибилдърите и в последно време от атлетични стрелци. HGH е естествено вещество, произведено от тялото. Редица лекарства, които стимулират производството на растежен хормон в организма, също са насочени от тестери.

Пример: HGH.

Пептидни хормони

Светлият свят на пептидите, които по същество са малки протеини, са използвани за редица цели за ефективност, включително стимулиране на растежния хормон и ремонт на тялото.

Пример: тимозин.

Бета блокери

Бета блокерите са клас лекарства, които традиционно се използват при лечение на сърдечни заболявания и кръвно налягане. Те бавно забавят сърдечния ритъм. Състезатели, като стрелци, стрелци и билярд играчи, ги използват, за да устояват на своите изстрели.

Пример: пропранолол.

Различни вещества

Тази група включва много химически агенти с малко идиосинкратично приложение, вариращи от хормонални манипулации до метаболитни ефекти. Например, анти-естрогенното лекарство тамоксифен, предписано за лечение на рак на гърдата, е било използвано от мъжете, за да се противопостави на естрогенните ефекти на анаболните стероиди.

източник

Тест за лекарства Анал. 2013 Яну; 5 (1): 1-19. Годишен преглед на забранените вещества: аналитични подходи при тестването на наркотици за хора. Thevis М, Kuuranne Т, Geyer Н, Schänzer W.