Предимствата на ниацин

Какво трябва да знаете

Ниацинът е витамин В, открит в редица храни и продаван под формата на добавка. Понякога наричан витамин В3, ниацин се произвежда и естествено от организма.

Известно е, че играе ключова роля при превръщането на храната в енергия, ниацинът се счита за от съществено значение за функционирането на храносмилателната система, кожата и нервите. Въпреки че ниацин дефицитът е много рядко, някои хора използват ниацин добавки, за да помогне с определени здравословни условия.

употреби

В алтернативната медицина ниацинните добавки често се предлагат като естествено средство за лечение на следните здравословни проблеми:

Освен това, ниацин се използва за забавяне на ефектите от стареенето , намаляване на стреса, подобряване на храносмилането и стимулиране на циркулацията.

Ползи

Ето един поглед към науката за здравните ползи от ниацин:

1) Висок холестерол

Приемането на ниацин е вероятно ефективно за понижаване на холестерола, според Националните здравни институти (NIH). В действителност, някои ниацин добавки са одобрени от Американската администрация по храните и лекарствата като рецепта лекарства за висок холестерол.

Редица клинични проучвания са показали, че ниацинът може да помогне да се повишат нивата на холестерола HDL ("добър") и да се намали нивото на холестерола ("лошия") LDL. Въпреки това, в скорошно проучване на New England Journal of Medicine, изследователите установиха, че добавянето на ниацин към терапията със статини не е имало сърдечно-съдова полза за пациенти със сърдечни заболявания.

Публикувано през 2011 г., проучването включва 3,414 души със сърдечни заболявания и атеросклероза.

Ако обмисляте употребата на ниацин при лечение на висок холестерол, консултирайте се с Вашия лекар, преди да започнете Вашия допълнителен режим.

2) Болест на Алцхаймер

Увеличаването на хранителния прием на ниацин може да предпази от болестта на Алцхаймер, според проучване от 2004 г. на вестник "Неврология, неврохирургия и психиатрия" .

Анализирайки шест години хранителни данни и когнитивни оценки на 3718 по-възрастни възрастни, авторите на проучването установиха, че приемът на ниацин изглежда предпазва от развитието на болестта на Алцхаймер. В допълнение, по-високият прием на ниацин в храната се свързва с по-бавен темп на когнитивен спад.

3) Диабет

Редица проучвания показват, че ниацин може да е от полза за хора с диабет. В проучване от 2000 г. на Списанието на Американската медицинска асоциация например изследователите установили, че ниацинът е помогнал да се предпази от ниските нива на HDL холестерол, които обикновено съпътстват диабета. Въпреки че изследването също установи, че ниацин води до умерено повишаване на нивата на кръвната захар, авторите заключават, че "ниацинът може безопасно да се използва при пациенти с диабет".

Други облаги

Въпреки че предварителните проучвания показват, че ниацинът може да помогне за намаляване на болката при хора с остеоартрит и помощ при лечението на катаракта, трябва да се извършат повече проучвания, преди да се препоръча ниацин за двете състояния.

Източници

Ниацинът се среща в много храни, включително:

В допълнение, ниацинът може да се намери в обогатените хлябове и зърнени храни.

Уговорки

Докато ниацин е вероятно безопасен за повечето хора, NIH предупреждава, че ниацин може да предизвика определени нежелани реакции (включително изгаряне, изтръпване, сърбеж и зачервяване на кожата).

В някои случаи ниацин може също да причини главоболие, стомашно разстройство, замайване и газове.

Освен това, добавки с ниацин могат да бъдат вредни за хора с определени здравословни проблеми (включително чернодробно заболяване, бъбречно заболяване, болест на жлъчния мехур и язви) и хора, приемащи определени медикаменти (включително лекарства за кръвно налягане, лекарства против диабет и статини).

Можете да получите допълнителни съвети за използването на добавки тук.

Предвид тези опасения за здравето, важно е да потърсите медицинска помощ, ако обмисляте употребата на ниацин.

Къде да ги намерим

Широко достъпни за покупка онлайн, ниацин добавки също са на разположение в повечето аптеки, хранителни магазини и магазини, специализирани в хранителни добавки.

Използвайки го за здраве

Ако обмисляте да използвате ниацин, първо се консултирайте с Вашия лекар. Имайте предвид, че алтернативната медицина не трябва да се използва като заместител на стандартната грижа. Самостоятелно лечение на състояние и избягване или забавяне на стандартната грижа може да има сериозни последици.

> Източници:

"Ниацин при пациенти с ниски нива на HDL холестерол, получаващи интензивна терапия със статини", твърди изследователи от болничните заведения, Boden WE, Probstfield JL, Anderson T, Chaitman BR, Desvignes-Nickens P, Koprowicz K, McBride R, Teo K, Weintraub W. N Engl J Med. 2011 Dec 15; 365 (24): 2255-67.

Браун БГ, Джао XQ, Chait A, Фишър Л.Д., Чеуг МК, Морс JS, Dowdy AA, Марино ЕК, Болсън ЕЛ, Алапувич П, Фролич Й, Алберс JJ. "Симвастатин и ниацин, антиоксидантни витамини или комбинацията за профилактика на коронарните заболявания." N Engl J Med. 2001 Nov 29; 345 (22): 1583-92.

Elam MB, Hunninghake DB, Дейвис КБ, Гарг Р, Джонсън С, Еган Д, Костис ЖБ, Шепс ДС, Бринтън ЕА. "Ефект на ниацин върху нивата на липидите и липопротеините и контрола на гликемията при пациенти с диабет и периферна артериална болест: проучването ADMIT: рандомизирано проучване" Многократно интервенционно проучване при артериална болест ". JAMA. 2000 Sep 13; 284 (10): 1263-70.

Ganji SH, Kamanna VS, Kashyap ML. "Ниацин и холестерол: роля при сърдечно-съдовите заболявания (преглед)." J Nutr Biochem. 2003 Jun 14 (6): 298-305.

Guyton JR, Fazio S, Adewale AJ, Jensen Е, Tomassini JE, Shah A, Tershakovec AM. "Ефект на ниацин с удължено освобождаване върху нововъзникналия диабет сред хиперлипидемичните пациенти, лекувани с езетимиб / симвастатин в рандомизирано контролирано проучване". Диабетна грижа. 2012 Ап; 35 (4): 857-60.

Illingworth DR, Stein EA, Mitchel YB, Dujovne CA, Frost PH, Knopp RH, Tun P, Zupkis RV, Greguski RA. "Сравнителни ефекти на ловастатин и ниацин върху първичната хиперхолестеролемия. Проспективно проучване". Arch Intern Med. 1994 Jul 25; 154 (14): 1586-95.

Meyers CD, Kamanna VS, Kashyap ML. "Лечение с ниацин при атеросклероза". Curr Opin Lipidol. 2004 Dec; 15 (6): 659-65.

Национални институти по здравеопазване. "Ниацин и ниацинамид (витамин В3): MedlinePlus добавки." Август 2011 г.

Моррис М.К., Евънс Д.А., Бинейс Дж. Дж. С., Схеър П.А., Тангни К., Хебър Ле, Бенет ДА, Уилсън Р.С., Аггарвал Н. "Диагностичен ниацин и риска от инцидент с болестта на Алцхаймер и от когнитивен упадък. J Neurol Neurosurg Психиатрия. 2004 авг; 75 (8): 1093-9.

Отказ от отговорност: Информацията, съдържаща се в този сайт, е предназначена само за образователни цели и не е заместител на съвет, диагностика или лечение от лицензиран лекар. Не е предназначено да обхваща всички възможни предпазни мерки, лекарствени взаимодействия, обстоятелства или нежелани ефекти. Трябва да потърсите бърза медицинска помощ за всички здравословни проблеми и да се консултирате с Вашия лекар, преди да използвате алтернативна медицина или да промените режима си.