Фолиевата киселина е същата като фолиевата киселина?

Фолатът е витамин В-комплекс, който се среща естествено в плодовете и зеленчуците. Думата фолат произлиза от латинската дума "фолиум", което означава листо, така че, както бихте очаквали от името, фолатът се намира в листни зеленчуци като спанак. Сухите боб, аспержи, авокадо, ягоди, папая, царевица, броколи и цитрусови плодове също са добри източници.

Фолиевата киселина е синтетична форма на фолат.

Намира се в хранителни добавки и се използва за обогатяване или укрепване на някои преработени храни като хляб, зърнени храни и някои марки портокалов сок. Фолиевата киселина и фолиевата киселина имат сходна структура, но тялото ви поглъща фолиевата киселина по-добре от фолиевата.

Защо вашето тяло се нуждае от фолат или фолиева киселина

Вашето тяло може да използва фолиева киселина или фолат, за да произведе дезоксирибонуклеинова киселина (ДНК) и рибонуклеинова киселина (РНК), които съдържат чертежите на всичките ви клетки. Така че фолат или фолиева киселина са необходими за клетъчното делене и растежа.

Жените, които не получават достатъчно фолиева киселина или фолиева киселина през първия триместър на бременността, са изложени на риск от раждане на бебета, които имат дефекти на невралната тръба, включително спина бифида и анестефалията, така че Американската администрация по храните и лекарствата изисква зърнени и зърнени продукти да бъде обогатена с фолиева киселина. Поради това обогатяване, честотата на дефекти на невралната тръба е спаднала значително.

Фолиева киселина, фолиева киселина и вашето здраве

Приемът на фолиева киселина и фолиева киселина се свързва с рак и сърдечно здраве в изследователски проучвания, когато учените проучват големи популационни проучвания и откриват, че хората, които ядат храни, богати на фолат, също са имали по-нисък риск от някои видове рак и сърдечно-съдови заболявания. Тези открития доведоха до по-голямо използване на добавките от фолиева киселина, тъй като потребителите се надяваха, че това ще намали шансовете им да се разболеят от тези състояния.

Концепцията за защита на фолиевата киселина има някакъв смисъл, защото фолатът е важен за клетъчното делене и увреждането на ДНК може да доведе до рак, а фолиевата киселина понижава кръвните нива на протеин, наречен хомоцистеин (повишените нива на хомоцистеин също са свързани с по-висок риск от сърдечно-съдови заболяване).

Въпреки това, когато става дума за хранене, хранителни добавки и здравен риск, популационните проучвания обикновено установяват корелации, но обикновено не са преки причини, а проследяващите проучвания не са установили, че приемането на фолиева киселина намалява риска от рак или сърдечно-съдови заболявания. Така че, докато приемате фолиева киселина ежедневно, може да коригирате дефицит на фолиева киселина, приемането на повече от 400 микрограма на ден няма да помогне на сърцето ви или не предотврати рака.

Използвайте фолиевата киселина добавки безопасно

Алкохолозите, хората с чернодробно заболяване и лицата, които приемат някои лекарства или преминават през бъбречна диализа, са по-склонни да имат недостиг на фолат и могат да се възползват от обогатени с фолиева киселина храни или добавки.

Институтът по медицина установява допустимата горна граница (най-високото ниво, известно като безопасно) на фолиева киселина, като 1000 микрограма на ден, но няма ограничение на горната граница или естествен прием на фолиева киселина от храни - можете да ядете толкова, колкото искате ,

Въпреки че добавките на фолиева киселина са безопасни, приемането им в големи количества може да прикрие дефицит на витамин В-12, което може да доведе до неврологични увреждания, ако недостатъчният B-12 не се коригира, така че ако трябва да говорите с вашия доставчик на медицински препарати преди да приемете фолиева киселина добавки, надхвърлящи това, което се съдържа в обогатените храни.

Източници:

Американското сдружение за рака. " Фолиева киселина ."

Харвардското училище по обществено здравеопазване, източникът на хранене. "Три от витамин В" Фолат, витамин В6 и витамин В12. "

Служба за хранителни добавки, Национални здравни институти. "Документ за хранителните добавки: Фолат". Http://ods.od.nih.gov/factsheets/Folate-HealthProfessional/

Джоу YH, Tang JY, Wu MJ, Lu J, Wei X, Qin YY, Wang C, Xu JF, He J. "Ефект на добавката на фолиева киселина върху сърдечно-съдовите резултати: систематичен преглед и мета-анализ". PLoS One. 2011; 6 (9): e25142.