Какво представлява 2000-калорийна диета?

Какво означава "процента дневни стойности, основани на диета с 2 000 калории"?

Виждали ли сте някога малкия печат върху етикета "Хранителни факти" ? На последно място ще видите означение, според което част от предоставената информация се основава на диета с 2 000 калории. На повечето етикети текстът гласи:

Процентните дневни стойности се основават на диета с 2 000 калории. Вашите дневни стойности може да са по-високи или по-ниски в зависимост от вашите нужди от калории .

При някои по-нови етикети за хранителните факти текстът може да гласи:

% Дневна стойност ви показва колко хранителен елемент в дадена храна допринася за ежедневната диета. 2 000 калории на ден се използват за общо хранене.

Ако се опитвате да използвате етикета, за да ядете здравословна диета, тази нотация може да е объркваща. Това означава ли, че трябва да ядете 2 000 калории всеки ден? Или има ли по-добър начин за използване на информацията?

Какво представлява 2000-калорийна диета?

За да предостави най-полезните хранителни данни на потребителите, Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) използва диета с 2 000 калории като пример от етикета "Хранителни факти", която предоставя информация за дневните стойности и процента дневна стойност (% DV). Това не е препоръка да ядете 2 000 калории. Това също така не означава, че една диета с 2 000 калории е непременно по-добра или по-лоша от, да речем, 1200 калорична диета или 2,500 калорийна диета.

Защо FDA използва цифрата от 2 000 калории на етикета? Много от средните американски ядене ще имат дневен калориен прием в този приблизителен диапазон. Използвайки тази цифра, предоставената хранителна информация вероятно ще бъде полезна за широка аудитория.

Например:

Вашите уникални ежедневни нужди от калории се основават на размера на вашето тяло, вашите тежести цели и ниво на активност. Лице, което се опитва да загуби или да натрупа тегло, ще коригира ежедневния калориен прием, за да постигне специфичните си цели в областта на здравето. За да разберете колко калории трябва да консумирате всеки ден, можете да направите някои прости математика или да използвате онлайн калориен калкулатор. Много планове за отслабване се основават на диета за 1200 калории дневно за жените и на диета с 1600 калории на ден за мъже.

2 000-калорична диета разбивка

Една диета, която осигурява 2 000 калории всеки ден, може да изглежда като много храна. Но истинската диета е по-разумна, отколкото може да си представите. Примерният план за хранене може да изглежда така:

Закуска (приблизително 500 калории)

Снек (100 калории)

Обяд (приблизително 650 калории)

Снек (100 калории)

Вечеря (650 калории)

Какви са дневните ценности?

Дневните стойности или ДН са препоръки за приемане на хранителни вещества, които се основават на съветите на националните здравни експерти. Списък на дневните стойности за ключовите хранителни вещества е предоставен в долната част на някои - но не всички хранителни етикети. От по-малките етикети не се изисква да предоставят информацията.

Стойностите са изброени за хранителен режим с 2 000 калории и за диета с 2500 калории.

Въз основа на информацията за DV, човек, който яде 2 000 калории на ден, трябва да консумира:

Обърнете внимание, че някои от тези препоръки са актуализирани на базата на най-новата наука за хранителната стойност и са отразени в актуализирания етикет Nutrition Facts . Те се използват за изчисляване на процентната дневна стойност. Препоръките за наситени мазнини (20 грама) и холестерол (300 милиграма) не са се променили, а следните стойности са били актуализирани или добавени за хранителни вещества, които са включени в по-новите версии на етикета Nutrition Facts.

Също така имайте предвид, че тези ценности са препоръки, а не конкретни рецепта за добро здраве или правилно хранене. Регистриран диетолог или здравен специалист може да предложи хранителни препоръки, които да отговарят на вашите специфични здравни потребности. Също така, бременните жени и децата имат различни препоръчителни стойности за макронутриенти, витамини и минерали.

Какво представлява процентната дневна стойност?

Процентната дневна стойност (% ДД или% дневна стойност) ви показва колко храна допринася за общия ви препоръчителен прием на дадено хранително вещество. Процентните дневни стойности са изброени в колона от дясната страна на етикета "Факти за хранителните стойности".

Можете да използвате цифрите за% дневна стойност, за да видите дали получавате препоръчителния прием на важни хранителни вещества като мазнини, протеини, калций и фибри. Можете също да използвате данните, за да сте сигурни, че не получавате твърде много от определени хранителни вещества, които трябва да бъдат ограничени, като наситени мазнини или холестерол.

За всяко хранително вещество етикетът посочва броя на грамовете или милиграмите, които една порция от тази храна осигурява. Тази информация е посочена в колона в лявата част на етикета. Например можете да потърсите етикета на любимата си закуска и да видите, че тя съдържа два грама наситени мазнини.

Но от дясната страна на етикета ще видите процент. Тя описва как тази храна допринася за препоръчвания прием на това хранително вещество, ако ядете 2 000 калории на ден диета.

Ако ядете 2 000 калории на ден, дневната стойност за наситени мазнини е 20 грама на ден или по-малко. Тъй като любимата ви закуска осигурява 2 грама наситени мазнини, тя ще осигури 10 процента от общия ви прием на наситени мазнини за деня. Ще видите "10%" в графата "% Daily Value".

Различни начини за използване на процента дневна стойност

Ами ако не ядете 2 000 калории на ден? Дали информацията за процентната дневна стойност е безполезна? Не точно. FDA предлага предложения за полезни начини за използване на процентните дневни стойности и друга хранителна информация, независимо колко калории консумирате. Можете да използвате информацията, за да:

Яжте ли една 2 000 калорийна диета?

Много интелигентни потребители и здравословни яденици не знаят колко калории консумират всеки ден. Ако не сте голям човек, може да ядете 1500 калории на ден или дори по-малко. Така че може да не знаете как - или ако - трябва да използвате дневните стойности и процентните дневни стойности, посочени в етикета "Хранителни факти".

Ако се опитвате да отслабнете или да подобрите диетата си, може да ви е от полза да запазите дневник за храна за седмица или повече, за да получите номера си. Или попълнете хартиено списание, използвайте приложение за смартфон или уеб сайт, за да преброите калориите си. След около седмица на преброяване на калориите, трябва да имате добра оценка на ежедневния прием на калории. След като разполагате с номера си, можете да го коригирате, за да постигнете целите си и да използвате етикета "Хранителни факти", за да прецените как всяка храна допринася за Вашия ежедневен план.

Не забравяйте, че информацията, предоставена на етикета "Хранителни факти", се основава на общи указания. Използването му може да ви помогне да ядете добре закръглена диета за добро здраве. Ако имате нужда от персонализирани съвети за хранене, за да управлявате здравословно състояние, говорете с Вашия лекар или потърсете съвет от регистриран диетолог.

> Източници:

> Национални институти по здравеопазване. Дневна препратка за стойността на базата данни с етикети на хранителните добавки (DSLD). https://www.dsld.nlm.nih.gov/dsld/dailyvalue.jsp.

> Американската администрация по храните и лекарствата. Промени в етикета за фактите за хранителните стойности http://www.fda.gov/Food/GuidanceRegulation/GuidanceDocumentsRegulatoryInformation/LabelingNutrition/ucm385663.htm.

> Американската администрация по храните и лекарствата. Как да разберем и използваме етикета с факти за хранителните стойности. http://www.fda.gov/Food/IngredientsPackagingLabeling/LabelingNutrition/ucm274593.htm.

> Американската администрация по храните и лекарствата. Етикет за хранителните факти. http://www.accessdata.fda.gov/scripts/InteractiveNutritionFactsLabel/#intro.