Изисквания към рибофлавина и хранителни източници

Рибофлавин или витамин В-2 е член на водоразтворимото семейство на витамини от В-комплекс. Необходимо е за метаболизма на глюкозата, така че тялото ви да произвежда енергия от въглехидрати. Това също е необходимо за здравословното производство на червени кръвни клетки и за растежа на общия организъм.

Рибофлавин също действа като антиоксидант, който помага да се предотврати увреждането на свободните радикали на клетките ви. Това увреждане може да дойде от замърсяване, пушене или други експозиции и също така се случва в резултат на нормален метаболизъм.

Дефицитът е рядък. Рибофлавин се среща естествено в постно месо, яйца, зелени листни зеленчуци, ядки, бобови растения, обогатен хляб и зърнени храни, мляко и млечни продукти. Укрепващият хляб и зърнените култури също съдържат рибофлавин.

Той е чувствителен към светлина, така че храни, богати на рибофлавин, не трябва да се съхраняват в чисти съдове - затова млякото се продава в непрозрачни контейнери. Готвенето не унищожава рибофлавина.

Отделът по здравеопазване и медицина на Националните академии по науки, инженерство и медицина е определил хранителните референтни количества за рибофлавин, основани на възраст и пол. Тези DRI са равни на сумата, която един типичен здрав човек би трябвало на ден, така че ако имате някакви заболявания, трябва да говорите с Вашия лекар за вашите нужди от витамини и минерали.

Диетични референтни количества

Мъжките

1 до 3 години: 0,5 милиграма на ден
4 до 8 години: 0,6 милиграма на ден
9 до 13 години: 0,9 милиграма на ден
14 + години: 1,3 милиграма на ден

Женските

1 до 3 години: 0,5 милиграма на ден
4 до 8 години: 0,6 милиграма на ден
9 до 13 години: 0,9 милиграма на ден
14 до 18 години: 1,0 милиграма на ден
18 години: 1,1 милиграма на ден
Жени, които са бременни: 1,4 милиграма на ден
Кърмещи жени: 1,6 милиграма на ден

Приемът на рибофлавин обикновено е подходящ при типична храна, така че не трябва да се налага допълнително хранене.

Рибофлавинови добавки са предложени за профилактика на катаракта и лечение или профилактика на мигренозни главоболия, но са необходими повече изследвания, за да се види дали това наистина е от полза.

Рибофлавинът не изглежда да причинява сериозни странични ефекти, а потреблението обикновено се счита за безопасно, дори при високи допълнителни дози. Институтът по медицина не е поставил допустими горни граници за прием на рибофлавин от хранителни добавки.

Но някои източници казват, че дозите рибофлавин над 10 милиграма на ден могат да причинят увреждане на очите от слънцето. Също така, много високи дози могат да причинят сърбеж, изтръпване, чувство на парене на кожата и чувствителност към светлина.

По-малки дози рибофлавин, като това, което се намира в витамин В-комплекс или дори в мултивитамин, ще превърнат урината ви в ярко жълто.

Приемането на един витамин В като добавка за дълъг период може да доведе до дисбаланс на други важни витамини от вида B. Поради тази причина, може да искате да вземете витамин В-комплекс, който включва всички витамини от групата В.

Говорете с вашия доставчик на здравни услуги, ако смятате да приемате големи дози рибофлавин или друг витамин или минерал.

Източници:

Диетолози на Канада. "Хранителните източници на рибофлавин (витамин В2)." Достъп до 13 април 2016 г. http://www.dietitians.ca/Nutrition-Resources-AZ/Factsheets/Vitamins/Food-Sources-of-Riboflavin-(Vitamin-B2).aspx.

Gropper SS, Smith JL, Groff JL. "Разширено хранене и човешки метаболизъм". Шесто издание. Belmont, СА. Wadsworth Publishing Company, 2013. Достъп до 13 април 2016 г.

Здравеопазването и медицината на Националните академии на науките, инженерството и медицината. "Диетични референтни количества за приемане на таблици и приложение." Достъп до 13 април 2016 г. http://www.nationalacademies.org/hmd/activities/nutrition/summarydris/dri-tables.aspx.

Медицински център на университета в Мериленд. "Витамин В2 (Рибофлавин)." Достъп до 13 април 2016 г. http://umm.edu/health/medical/altmed/supplement/vitamin-b2-riboflavin.