Съвети за възстановяване на маратон

Какво да правите в дните след вашия маратон

Направи го! Независимо дали току-що бяхте на първия или десетия маратон, направихте го през 26,2 мили - и имате болезнени и уморени мускули, за да го докажете. Ето някои съвети, които да ви помогнат да се върнете в маратона.

Грижете се веднага за себе си.

Франк и Елена / Ризар / Гети

Възстановяването ви започва на второто, през което преминавате тази финална линия. Ако изпитвате много болка, се чувствате леко, или просто не сте прави, веднага се отправете към медицинската палатка - тя трябва да е точно до финалната линия. Уверете се, че пиете и ядете нещо веднага. Отблъснете желанието да се спуснете на земята - краката ви ще се втвърдят веднага, ако го направите. Разходете се най-малко 10 минути, за да намалите сърдечната честота на безопасно ниво и да избегнете риска от обединяване на кръвта в краката.

Пийте, пийте, пийте.

Елеонора Гиолди / Blend Images / Getty

Възстановяването на баланса на течностите е критична част от процеса на възстановяване. Пийте комбинация от водни и спортни напитки, за да напълнете загубените течности, натрий и електролити.

Вземете ледена баня.

Дилън Елис

Ако можете да го толерирате, да вземете ледена вана в рамките на няколко часа или дори на следващия ден, след като вашият маратон може да ви помогне да ускорите възстановяването си. Ако просто не можете да направите ледена вана, използвайте ледени пакети върху особено възпалени места, като вашите квадратчета и колената. Каквото и да правите, не се накисвайте в гореща вана .

Храня се здравословно.

Лиза Гага / Гети

Придържайте се към балансирана диета с много добри въглехидрати и протеини, които помагат за ремонта и възстановяването на тези увредени мускули.

Още: Как да се избегне пост-маратон скок на теглото

Откажете се на изкушението да започнете отново да бягате.

Дори и да не се чувствате болезнено или уморени, отнемете няколко дни да избягате. Не се притеснявайте за загубата на фитнес - тялото ви се нуждае от почивка. Отидете на разходка, ако искате да опънете краката си или да правите ниско ударно кръстосано обучение като плуване. Когато започнете отново да бягате, дръжте кратките си и лесни за няколко седмици. Тялото ви все още ще се възстановява и прекалено тежките или прекалено много километри биха могли да увеличат шансовете ви за нараняване.

Още: Кога мога да изпълня следващия ми маратон?

Останете свободни.

Сири Стафорд

Направете леко разтягане всеки ден, но внимавайте да не прекалявате.

Останете много почивка.

Сънят е от решаващо значение за процеса на възстановяване. Слушайте тялото си и не се чувствайте виновни, че сте спили много - това е нормално.

Отидете за масаж.

Pinnacle Pictures

Масажът е голямо облекчение за мускулната болка и скованост. Изчакайте поне 2-3 часа след маратона, преди да вземете масаж, или го направете в деня след маратона. Просто се уверете, че масажистът го държи леко.

Битка на блуса.

Обучил си се толкова силно, планирал си живота около бягането си и сега си постигнал целта си. Нормално е - и всъщност много често - да се почувствате малко потиснато и прекъснато, след като приключи състезанието. Най-добрият начин да излекувате блуса след расата е да поставите нова цел. Дайте си няколко седмици да се възстановите и да изберете друго състезание. (И това не трябва да бъде маратон!)

Още: Как да стигнем до лоша надпревара

Избягвайте постижението си.

Гети изображения

Дръжте се по гърба. Погледнете снимките си от състезанието и разберете колко невероятно постижение сте постигнали. Поставете вашият маратонов медал и запомнете какво е било да пресечете тази финална линия. Поглезете се с маратонов паметник, за да отпразнувате постижението си.

Вижте също:
Какво да направите, след като завършите маратон
Споделете вашата история за маратон
9 Последни минути маратон съвети