Трябва ли да се накисвате в гореща или студена вода след маратон?

Докато всяка оферта е от полза, едното е точно след състезанието

След дълъг мандат или маратон , състезателите често правят едно от следните две неща: вземете хубава, гореща вана, за да се отпуснете или да вземете хубав, оживен душ, който да се охлади. Докато и двамата изглеждат като уважаван избор, човек е далеч по-малко терапевтичен, отколкото може да си представите.

Предимства на топла и студена хидротерапия

И двете терапии с гореща и студена вода имат своите предимства, но всъщност са доста специфични.

Като форми на хидротерапия, всяка от тях има различни цели и цели:

На повърхността може да изглежда, че всеки от тях предлага същите предимства. Но как те се правят, се различават значително и, в зависимост от това кога ги използвате, понякога могат да причинят повече вреда, отколкото полза.

Защо горещата вода не помага

Когато става въпрос за бягане, правилото е просто: използвайте топла вода преди да бягате и студена вода след това.

Защо? След дълъг ход, ударът и стресът върху мускулите и ставите неизменно ще причинят възпаление.

Възпалението е просто реакцията на тялото на физически стрес, независимо дали е причинена от екстремна дейност, нараняване или инфекция.

Когато възникне възпаление, той предизвиква имунен отговор, който причинява подуване на кръвоносните съдове и поява на порьозни тъкани. Това позволява на имунните клетки по-близо до мястото на стреса.

Докато ефектът е предназначен за ремонт на повредени клетки, той може да доведе до подуване, зачервяване и болка.

Що се отнася до бягането, последното нещо, което бихте искали да направите, е да подобрите този ефект чрез накисване с топла вода. Вместо това, бихте искали да охладите засегнатата зона, така че съдовете да се насърчават да се свиват, като по този начин облекчават отока и болката.

Топлата водна баня е по-подходяща за загряване на твърди или болезнени мускули и стави. Когато се комбинира с разтягане , тя може да разхлаби твърдите мускули, ставите и сухожилията и да подобри общата мобилност. Той обикновено се използва при хора с фибромиалгия и може да се възползва от участниците в тренировки, които може да имат предшестващ стягане или болки.

Как да вземем лед баня

След дълъг ход или маратон, ледената вана ще бъде най-добрият ви източник на облекчение и най-бързия път за възстановяване. За да започнете, ще трябва да напълните вана със студена вода и да влезете, позволявайки на тялото ви да се приспособи към температурата. След около минута изхвърлете една или две торби с лед от пет лири във водата и останете там 10 минути, вече не.

Ако не можете да носите усещане за ледена вода на гола кожа, можете да носите къси шорти и суичър във ваната. Студен душ също е приемлива алтернатива.

Ако всички не успеят, можете да нанесете върху засегнатите зони лед или торбичка със замразени зеленчуци.

Въпреки това трябва да избягвате заледяване на зона за повече от 20 минути или да рискувате възможни наранявания от измръзване.

> Източник:

> Mooventhan, A. и Nivethitha, L. "Научни доказателства, основаващи се на въздействието на хидротерапията върху различни системи на тялото". N Am J Med Sci. 2014 май; 6 (5): 199-209. DOI: 10.4103 / 1947-2714.132935.