Горещи маратонни грешки, които трябва да се избягват

Почти всички олимпийски спортисти разработват своя план за тренировка, като използват SMART цели , проста техника, която осигурява структура за краткосрочни и дългосрочни цели на обучението.

1 - Не опитвайте нещо ново на Деня на състезанието

В нощта преди първия ми маратон, аз срязах етикетите от нов чифт къси панталони, които планирах да нося в маратона. Спомням си, че мисля, че ще се почувства добре да нося нещо ново, вместо същите стари къси панталони, които бях обучавал. За щастие, новите къси панталони не се разпалиха или паднаха, но това можеше да е грозно.

Опитайте се да устоите на изкушението да носите, да ядете или да пиете нещо ново и да си казвате "Нищо ново в състезателния ден!" Денят на състезанието не е моментът да експериментирате с нови храни на закуска, нова чифт обувки за бягане, шорти, нов спортен сутиен или ново хранене или хидратация. Придържайте се към вашите изпитани фаворити, за да няма изненади в деня на състезанието.

2 - Дайте си достатъчно време в началото

Може да мислите, че можете просто да се появи на стартовата линия, да се класирате и да отидете. Този подход може да работи за местен 5К, но маратонът е напълно различен звяр, особено ако е много голяма раса. Това ще бъде пренаселено и всичко ще отнеме много повече, отколкото си мислите. Линиите за портата ще бъдат дълги, затова отделете достатъчно време, за да използвате банята (може би повече от веднъж), проверете чантата си и намерете козлетата си (ако състезанието ги има). Проверете уебсайта на състезанието, за да разберете как те препоръчват да стигнете до началото. Може да искате да говорите и с други състезатели, които са направили състезанието през предходните години (или четете прегледи на уебсайтове), за да разберете колко рано те препоръчват да започнете.

3 - Не поставяйте твърде много натиск върху себе си

Не оказвайте натиск върху себе си, за да постигнете наистина бързо време за първия си маратон. Завършването на маратон е невероятна цел и не искате да отнемете това постижение, като сте разочароващи, че не бихте попаднали на цел за време. Трябва само да се съсредоточите върху разстоянието и да станете част от изключително малък процент от населението, което може да се нарече маратон.

4 - Не забравяйте да се усмихвате

Не сте работили усилено през цялото обучение, за да сте нещастни по време на състезанието, нали? Насладете се на колата! Изпълнението на маратон не е само за пресичане на финалната линия, а за пътуването, което предприемате, за да стигнете до там. Докато тичате, взимайте всичко, високият пет деца, които ви подканват, благодарете на доброволците, които излизат от водата, помпайте юмрука си във въздуха, докато прекарвате момчето, взривявайки темата от "Роки", усмивката на зрителите задържащи смешни знаци. Това ще ви даде окуражаване на мотивацията да продължите. Завършващите снимки винаги изглеждат по-добре, когато се усмихвате.

5 - Не започвайте твърде бързо

Една от най-големите грешки в нововъведенията е началото на състезанието твърде бързо. Това е съблазнително да излезеш супер бързо, защото ще се почувстваш силен и отпочинал. Да вървим по-бавно може да се почувства прекалено лесно. Ще си кажете: "Уау, трябва да съм в по-добра форма, отколкото си мислех!" Но ако излезеш твърде бързо, ще изгориш много от запазената си енергия рано в състезанието и краката ти ще се почувстват уморени много по-рано. Първата половина на състезанието трябва да се чувства лесно. Ако това не стане, сигурно сте твърде бързи. Когато става въпрос за състезания по маратон, няма такова нещо като "поставяне на времето в банката". Ще платите тези бързи мили по-късно в състезанието, когато краката ви наистина са уморени. Придържайте се към планирания си темп, бягането дори на разделяния или негативни разделения е интелигентна стратегия за състезания по маратон.