Колко скоро след маратон може да стартирам друг маратон?

Независимо от това колко трудно сте го направили, бягането на 26,2 мили отнема данък върху тялото ви и е важно да предприемете правилните стъпки за възстановяване . Следвайте графика " заден ход" , в който бавно се придвижвате отново в движение.

Ако сте се справили лесно по време на маратона и сте го задържали най-малко 90 секунди на мили по-бавно, отколкото бихте могли да го пуснете и нямате никаква продължителна болка, тогава трябва да сте добре да изпълните друг маратон за около 4-6 седмици след вашият маратон.

Ако наистина имате сърцето си, за да тичате още един месец по-късно, не е нужно да правите още дълго време преди състезанието. Отделете я лесно за две седмици и след това следвайте двуседмичния график, който сте направили за предишния маратон. Ако това е повече от четири седмици, уверете се, че го улеснявате в продължение на най-малко две седмици, а след това вземете графика за обучение по маратон за оставащите седмици.

Ако сте изчерпали маратона навсякъде, с пълния си потенциал, въз основа на настоящото си фитнес ниво, най-добре е да изчакате още 4-6 месеца преди да се състезавате с друг. Бихте искали да отнемете поне три седмици, за да позволите на тялото ви да се възстанови (без тежки тренировки или наистина продължителни тренировки), преди да започнете друга програма за обучение по маратон. В идеалния случай бегачите наистина не трябва да изпълняват повече от два маратона годишно.

Разбира се, някои състезатели се движат повече от два маратона годишно и нямат абсолютно никакви проблеми, но това не означава, че това не е рисковано.

Слушайте тялото си и говорете с треньори и / или медицински специалисти, за да определите дали е безопасно да се опитвате да провеждате маратони често. Може би е по-добре да се придържате към някои по-кратки състезания и след това да направите постепенно изграждане на маратон, който е на няколко месеца.