Как ли енергийните мускули на фосфокреатиновата енергия?

Фосфокреатинът е естествено вещество, което подобрява атлетичното представяне

Фосфокреатинът, известен също като креатин фосфат, е източник на енергия за мускулна контракция, която естествено присъства в тъканите на скелетната мускулатура на хора и други гръбначни животни. Тя дава възможност за изразяване на експлозивна сила в мускулите, която не трае повече от осем до 12 секунди. Това е органично съединение на креатина и фосфорната киселина с молекулярната формула на C4H10N3O5P

Енергийната система на фосфокреатина

Мускулите използват енергийната система на фосфокреатина, известна още като анаеробна алакционна система, през първите 10 секунди на продължително свиване на мускулите. Тя е анаеробна, защото не изисква кислород да функционира и алактично, защото не произвежда млечна киселина.

Енергийната система, която управлява мускулната контракция, използва аденозин трифосфат (АТФ). АТР се произвежда от глюкоза през гликолитичния път. Но малко ATP се съхранява в мускулите и тялото го използва в първите няколко секунди на свиване на мускулите. Трябва да се запълни с помощта на фосфокреатин, за да се превърне аденозин дифосфат (ADP) в АТР в митохондриите на клетките в мускулната тъкан.

За да се направи АТФ, фосфокреатинът прехвърля фосфатна молекула в ADP. Новосъздаденият АТР вече е достъпен за използване при мускулна контракция. Останалата част от фосфокреатина е креатин, който се преработва от черния дроб в креатинин и се елиминира през бъбреците и урината.

Тялото не рециклира този креатин в фосфокреатин.

Цикълът на фосфокреатина

Мускулната умора се забелязва до края на цикъла на фосфокреатина. След 10 секунди мускулна контракция, мускулите могат да използват анаеробна гликолиза и аеробни гликолизни пътища, за да осигурят енергия. Фосфокреатинът се регенерира от черния дроб, панкреаса и бъбреците.

Скелетните мускули с бързо разклащане съхраняват повече фосфокреатин, който е на разположение за кратки периоди на интензивно свиване на мускулите. Скелетните мускули и сърцето се забавят бавно. До средната възраст хората имат по-ниски фосфокреатинови запаси в мускулите си.

Как телата на спортистите използват креатин

За спортове и упражнения, които изискват свиване на мускулите, има голям интерес да се увеличи максимално фосфокреатин в мускулите, за да се увеличи производителността. Ако имате повече фосфокреатин в мускула, можете да издържите по-дълъг период на интензивно свиване на мускулите преди мускулите да са изтощени и да загубят мощ. Вдигане на тежести, спринт, баскетбол, футбол, хокей на лед, колоездене, тенис и спорт могат да се възползват от по-дългата фаза на фосфокреатина. Спинтерните писти над 100 метра използват предимно фосфокреатин / АТФ система за производство на енергия.

Креатинова добавка за стимулиране на фосфокреатина

Диетичното добавяне на креатин може да увеличи общата концентрация на креатин в мускулите. Естественият креатин в червеното месо е един източник, въпреки че той не е достатъчно концентриран, за да увеличи нивата на фосфокреатина в мускулите над нормалното.

За повишаване нивата на фосфокреатин се използва добавка с креатин.

Други хранителни вещества могат да стимулират поемането на креатин от мускулите, особено въглехидрати като глюкоза и прости захари. Поради тази причина диетата с ниско съдържание на въглехидрати може да не е най-добрият избор за спортисти, които искат да увеличат своята експлозивна мускулна сила. Силното упражнение също така увеличава приема на мускулен креатин.

> Източник:

> Креатин. MedlinePlus. Националната библиотека по медицина в САЩ. https://medlineplus.gov/druginfo/natural/873.html.