Незабавно лечение на спортни травми

Какво да направите за вашето спортно нараняване

Ако имате спортна травма, първо трябва да предотвратите по-нататъшни наранявания или поражения. Това означава, че трябва да спрете дейността и да потърсите причината за нараняването. След като определите какво не е наред, можете да започнете незабавно лечение .

Първото лечение за най-остри наранявания на меките тъкани (синини, напрежения, пружини, сълзи) е да се предотврати, спира и намалява отока.

Когато меките тъкани се повредят, подуват или евентуално кървят вътрешно. Това подуване причинява болка и загуба на движение, което ограничава употребата на мускулите.

Основното лечение за наранявания на меките тъкани е RICE - почивка, лед, компресия и кота. Средства за защита за спиране на дейността и защита на района от повреда. Почивката означава да дадете на тъканите достатъчно време, за да се излекувате. Прекъснатата череша през 24 до 48 часа след увреждането на меките тъкани често помага при лечението на болка и възпаление. За да предотвратите измръзване, внимавайте да не поставяте лед директно върху кожата или да я оставите твърде дълго. Използвайте тънка кърпа между леда и кожата си и нанесете лед за не повече от двадесет минути на всеки два часа. Едно проучване установи, че е полезно да се прилага лед за десет минути, да се премахне за десет минути и да се върне отново за още десет минути.

Прилагането на компресия към увредената част на тялото с еластична превръзка или обвивка помага да се поддържа отока до минимум.

Непосредствени спортни съвети за лечение на наранявания

Ето какво трябва да направите веднага, когато поддържате спортна травма:

  1. Спрете незабавно дейността.
  2. Нанесете лед върху увредената част (използвайте торба с натрошен лед или торба със замразени зеленчуци) за 10 минути. Оставете зоната да се затопли напълно, преди да използвате отново лед (за да предотвратите измръзване ).
  1. Опаковайте увредената част в пресована превръзка.
  2. Повдигнете увредената част, за да намалите подуването.
  3. Потърсете лекар за правилна диагноза на сериозно нараняване.