Разходка до Via Dolorosa в Ерусалим

Поклонниците са върнали стъпките на разпъването на Исус в Ерусалим, Израел, тъй като преди осми век. Кръстовите станции са спирки, които отпразнуват събития по време на изтезанията, осъждането, носенето на кръста, разпятието, смъртта и погребението на Исус.

Маршрутът се установява по традиция, а не като археологически доказателства. Последните станции на разпъването и погребението са в църквата на Светия Гроб.

Маршрутът е в стария град на Йерусалим. Via Dolorosa е с дължина половин миля, малко под един километър. Пътуващите трябва да носят здрави и удобни обувки, когато обикалят Ерусалим. Повърхността е необработена калдъръмени камъни със стъпала. Непокорните обувки или сандали могат да доведат до дискомфорт до края на деня на ходенето. Трябва също така да се облечете скромно, тъй като може да се отклоните от религиозни места, ако носите без ръкави риза или пола или шорти, които излагат коленете си. То също може да бъде горещо в Йерусалим, така че бъдете подготвени за ходене по горещо време .

1 - Via Dolorosa Signs

Данита Делимон / Гало изображения / Гети изображения

Кръстовите станции са отбелязани с плакати с римски цифри, а улиците са подписани с "Via Dolorosa" по традиционния маршрут, който Исус ходи от осъждането си до екзекуцията чрез разпятие.

2 - Станции 1 и 2 във Францисканския манастир на Флагелацията

RnDmS / Гети изображения

Сегашната "Via Dolorosa" се основава на традицията, а не на археологическите доказателства. Францисканският манастир на Флагелацията на първата станция отбелязва традиционния обект, където Исус е бил осъден на смърт, бичуван, подиграван от римските войници и коронован "Цар на евреите" с корона от тръни (Йоан, XIX 1-3).

Сегашните археологически доказателства сочат, че това би се случило в Древния храм на югозапад.

Вратата към църквата има мотив с конец от тръни. При влизането в църквата трябва да се спазва мълчание, тъй като церемонията може да е в ход.

Наблизо, втората станция е, когато Исус пое кръста. Параклисът на осъждането и арката Екзо Хомо маркират мястото.

3 - От втора до трета станция на Via Dolorosa

Джон Арнолд / Гети изображения

Маршрутът между Екза Хомо Арх и Кръстовището е облицован с продавачи от едната страна на улицата.

Докато останалата част от Via Dolorosa е претъпкана с търговци и магазини от двете страни на улицата, тази зона има стена от едната страна. Ще се насочите леко надолу. Може да видите някои верни, които носят сами дървени кръстове, за да изпитат страданията на Исус по този път до екзекуцията му чрез разпятие.

4 - Станция четвърта: Исус посреща своята майка

Уенди Бъмгарднер и копие;

На станция четири, Исус среща Мария, майка му, чиято тъга за изтезанията и екзекуциите на сина й е невъобразима.

Арменската църква на Дева Мария на Спас е на мястото на четвъртата станция. Барелефът е издълбан от полския художник Zieliensky.

Срещата между Мария и Исус не е описана в Библията, а съществува в популярната традиция от много векове.

5 - Исус попада за пръв път

Уенди Бъмгарднер

Паметници от епохата на Исус се виждат на мястото на първото му падане, докато носят кръста към мястото му на екзекуция.

Арменската католическа параклис е на мястото на третата станция на кръста. Тук маршрутът се превръща в оживена улица, облицована с магазини от двете страни.

Станциите на Кръста сега включват три падания, но те са само традиционни и не са описани в Библията.

6 - Penitents носят кръст на Via Dolorosa

Уенди Бъмгарднер

Някои от вярващите носят дървен кръст по Виа Долороза, за да преживеят по-добре страданията на Исус по пътя към мястото на разпятието. Тук те минават по гара пет, където Симон от Кириней е притиснат, за да помогне на Исус да носи кръста на хълма на Голгота. Синоптичните евангелия (Матей, Марк и Лука) споменават този инцидент, но Евангелието на Йоан настоява, че Исус е носил кръста без помощ. Францисканският параклис на Симон от Кирен отбелязва мястото.

Оттам пътят щеше да изтече от градските стени, за да се изкачи на хълма Голгота. Докато продължавате по едни и същи улички, просто трябва да си представите, че напускате града.

7 - Шеста станция: Вероника изтрива лицето на Исус

Уенди Бъмгарднер

Шестата станция се основава на средновековна традиция, която не се намира в Библията. Вероника изтри потта от лицето на Исус с коприната си воал. Традицията казва, че лицето на Исус беше отпечатано върху завесата и сега се съхранява като реликва в Рим. Нейното име се състои от думите за "истинска икона". Църквата на Свещеното лице и Свети Вероника е била построена тук през 1800 г., за която се предполага, че е над мястото на къщата й.

8 - Магазини Line Via Via Dolorosa

Уенди Бъмгарднер

Голяма част от маршрута на Via Dolorosa е облицована с магазини от двете страни за продажба на сувенирни изделия, храна и напитки. Очаква се договаряне. Магазините обикновено приемат израелски сикли, щатски долари и евро. Собствениците обикновено говорят английски и иврит и говорят други европейски езици.

9 - Осем станция: Исус се среща с благочестивите жени

invisiblewl / Гети изображения

Осмата станция се разказва само в Евангелието на Лука (Лука 23: 28-31). Исус казва на дъщерите на Ерусалим да плачат за себе си, а не за него. Осмата станция се отличава с гръцката дума Ника (победа), издълбана в стената с кръст. Той е до гръцкия православен манастир "Св. Харалампус".

10 - Станция девет: Исус попада за третото време

Уенди Бъмгарднер

Паденията на Исус не са описани в евангелията. Една римска колона отбелязва мястото на деветата станция, която обозначава къде падна Исус за трети път, докато носеше кръста.

Финалната станция на открито е на входа на Етиопския православен манастир и на коптския православен манастир Свети Антоний. Тези манастири всъщност образуват покрива над параклиса "Света Елена" в църквата "Св. Гроб". Оттук останалите Кръстови станции са в църквата на Божия гроб.

11 - Църквата на Светия Гроб

Атлантида Фототрейпъл / Гети изображения

Кръстовите станции сега напускат Via Dolorosa. Последните станции от 10 до 14 са в църквата "Св. Гроб", която обхваща разпъването, смъртта и погребалните места на Исус в Ерусалим. Онези, които влизат в църквата, трябва да показват уважение, като носят панталони или поли, които покриват коленете си, а жените трябва да носят ризи, които покриват раменете им.

Това е мястото на църквата от 326 г. с.Хр. Хелена, майка на император Константин, е определила светите места и е построил църквата. Хелена е разкрила истинския кръст на разпъването тук, който се е превърнал в източник на реликви в християнския свят. Тя също вярвала, че е открила истинската гробница на Исус на мястото.

Сайтът се администрира от няколко църкви, но номинално принадлежи на Гръцката православна църква.

12 - Олтар на разпъването в църквата на Светия Гроб

Георги Розов / EyeEm / Гети изображения

Тесно стълбище води към хълма на кавалерията в църквата до линия, очакваща приемане на каналетовата скала под олтара на разпятието. Вярващите чакат на ред, за да се докоснат до мястото, където е издигнат кръстът, а Исус умря. За тези, които не желаят да чакат, можете да видите скалата на Голгота през стъклените кутии от двете страни на олтара.

Сайтът е основан на традицията и откровението на Елена, майка на император Константин. Съвременните археологически доказателства биха поставили мястото на около 66 фута.

Други кръстопътни станции се почитат в църквата на Светия гроб:

Линии формират за посещение на олтарите на всяка от тези станции. Онези, които искат да извършат поклонението на всеки олтар, трябва да започнат в началото на деня в църквата.