Пренатална йога - третият триместър

Как безопасно да практикувате пренатална йога през третия триместър на бременността

Тъй като третото тримесечие напредва, пренаталната йога може да стане по-трудна (точно като ходене по стълбите, обвързване със собствените си обувки и обръщане в леглото). Размерът на корема ви се превръща в истински фактор, както и общата умора и чувството за тромавост. Ако успяхте да практикувате йога с известна сила през второто тримесечие , дайте си свободата да се успокоите сега.

Всички пози, които компресират корема, сега трябва да се избягват. Вземете все по-предпазлив подход, тъй като вашият срок се приближава, но няма причина да престанете да практикувате пренатална йога, докато се чувствате до него. Както винаги, започнете да преглеждате пренаталната йога Dos и Don'ts .

Нов Йогис

Някои жени смятат, че имат само време да започнат да правят пренатална йога, когато вземат отпуск по майчинство. Ако това е така, все още можете да получите известна полза от това, че правите йога и лека практика. Просто се уверете, че вашият учител знае вашата ситуация и ви гарантира, че ще го направите лесно; това не е време да прекалявате.

Опитни йоги и домашни практикуващи

Досега сте свикнали да слушате тялото си и да уважавате какво ви казва да правите. Продължете да правите това и ще извлечете ползите от безопасната йога практика до края на бременността си. Пренаталното поздравяване на слънцето може да се направи колкото се може по-късно, когато се чувствате способни да го направите.

Подготовка за раждане

Дори повече от физическото подготовка, йога ще ви помогне да се подготвите психически за раждането на вашето бебе, като ви учи да слушате тялото си и да бъдете в момента без да очаквате. Най-добрият начин да направите това е да се съсредоточите върху дишането, като използвате дълги вдишвания през носа и издишвате през устата.

Тази пранаяма се нарича раждащ дъх и може да бъде само това, което ви предава чрез вашия труд.

Адаптация на третия триместър

На около 36 седмици обикновено се препоръчва да намалите броя на инверсиите, които правите. Бебето се установява в родителската позиция по това време, така че не искате да правите никакви пози, които биха могли да променят позицията си по негативен начин. Трябва също така да спрете да правите краката по стената и да позирате с мост, освен ако бебето ви не е запушено, в който случай тези поза може да й помогне да се обърне. Пози, направени на четири крака, като стречинг на котки, също са добри за обръщане на бебешко бебе. Трябва също така да намалите броя кучета надолу, които вършите, откакто кучето е лека инверсия, замествайки ръцете и коленете си. Кървите продължават да са подходящи за края на бременността, освен ако не сте изложени на риск от преждевременно раждане.

Освен това, спрете да правите всяка поза, която се оказва неудобна. Дайте си разрешение да приемете, че може да не успеете да правите неща, които винаги сте правили. Бременността вероятно е била голяма адаптация към живота ви, но това се проваля в сравнение с това, че имате ново бебе. Цялата гъвкавост (психическа повече от физическа), която можете да култивирате сега, няма да ви направи нищо друго, освен доброто, когато бебето ви пристигне.

Искате повече информация?

Посетете страницата Въведение към пренатална йога или използвайте ръководствата за триместър по тримесечия: Първи триместър и Втори триместър .