Въглехидрати и хранителни вещества в церилика (корен от целина)

Не-нишестено кореноплодно растение

Целуликът се различава от другите кореноплодни, тъй като не е много скорбяла, което е предимство, ако се опитвате да намалите въглехидратите във вашата диета. Той е известен също като целина корен, копче целина, или ряпа корени целина. Това е разнообразие от целина, отглеждани с цел използване на своите леторасти и корени, които имат лек вкус, напомнящ за целина.

Чериак е малко смущаващо, когато го погледнете за първи път, тъй като е доста глупаво и грубо на външен вид. Но с правилната рецепта и по-задълбочен облик, можете да направите корен целина основно в ниско съдържание на въглехидрати диета . Просто трябва да си поемете дълбоко дъх и остър нож и да отрежете кафявата част. Да се ​​научиш как да се обелваш целина се практикува малко. След това можете да го изрежете или да го накълцате, за да го използвате в рецепти.

Въглехидратите и влакната се броят за цериняк (корен от целина), суров

Порция Нетни въглехидрати влакно


Калории

1/2 чаша сурова целина * 4 грама ефективен (нетен) въглехидрат 1 грам влакно 21 калории
1-унция сурова целина 2,5 грама ефективен (нетен) въглехидрат 0.5 грама влакно 12 калории
4 унции сурова целина 10 грама ефективен (нетен) въглехидрат 2 грама фибри 47 калории


* В базата данни USDA "1 чаша сурова целина" е посочена като равна на 156 грама зеленчуци, което е малко над 5 1/2 унции.

Това може да не е в съответствие с това, което тя тежи по различни начини за подготовка и използване. След експериментиране и претегляне на няколко различни корени от целина, които са нарязани, нарязани и преработени на малки парчета, теглото между 3 и 4 унции на чаша изглежда по-типично. Следователно, при рядко отклонение от базата данни, показаната таблица използва 3 1/2 унции (около 100 грама), за да се равнява на една чаша.

Ако искате да сте сигурни, вероятно е по-точна да я претегляте, като използвате своя собствен метод за подготовка.

Гликемичен индекс за цериняк

Гликемичният индекс на храната е индикатор за това колко и колко бързо храната повишава кръвната Ви захар. Няма научно изследване на гликемичния индекс на целина, тъй като се приема, че е ниско, защото е не-скорбялен зеленчук.

Оценено гликемично натоварване от

Гликемичното натоварване взема предвид колко храна се консумира. Гликемичният товар под 55 се счита за нисък.

Ползи за здравето на Целина

Както целината , целината е отличен източник на витамин К. Той също е много добър източник на фибри, добър източник на витамин С и фосфор. Това е справедлив източник на калий.

Универсалността на корен от целина

Чериак може да се използва вместо картофи в много рецепти, като например зеленчукова супа от говеждо месо , яхнии, патладжани, гартини, "ориз" (нарязани на кухненски робот) и пюре. Можете дори да го превърнете в закуска на целина, за да замените картофените чипове. Можете също така да експериментирате с яденето му сурово, като го хвърляте или го изтривате в салати.

За да намерите най-пресните целина и да се насладите на уникалния вкус, изберете по-тежките, без меки петна и няколко корени.

Няма да бъдете разочаровани от това колко гладки са пюретата, в крайна сметка е корен на зеленчуци. Вкусният вкус се поддава на най-добрата комбинация от билки и подправки.

> Източници:

> Аткинсън ФС, Фостър-Пауъл К, Бранд-Милър JC. Международни таблици на гликемичния индекс и стойностите на гликемичното натоварване: 2008. Диабетна грижа . 2008; 31 (12): 2281-2283. Дой: 10.2337 / dc08-1239.

> USDA Национална база данни за хранителните вещества за стандартни справки, Министерство на земеделието на Съединените щати. https://ndb.nal.usda.gov/ndb/.