Палео като прищявка

Палео диетата е диетична диета, основана на убеждението, че ядените храни по време на палеолита са по-добри от това, което хората ядат сега.

Думата палео означава палеолитната епоха или каменната епоха, която започва преди около 2,5 милиона години и завършва около времето на последната ледена епоха, преди около 10 000 години. Тогава палеолитната епоха се превръща в неолита, която е, когато хората започнаха да се установяват и да развиват аграрни техники.

Това означава, че има повече фермери и по-малко ловци-събирачи.

Палео Дитер е принуден да яде по-скоро като ловец / събирач, отколкото като фермер. Предпоставката е, че човешките същества все още не са се развивали по биологичен път през ерата на палеолита и не би трябвало да ядат нелитаноподобните селскостопански храни.

Поддръжниците твърдят, че храната, която палеолитните ловец събира, е причината те да не страдат от хронични заболявания на стареенето като диабет, артрит, сърдечни заболявания и рак (за разлика от умирането преди да са станали стари).

Палеолитната диета е тежка на протеини, най-вече от животински източници. За да се придържате към тази диета, ще трябва да консумирате неща, които бихте търсили или събирали в дивата природа. Това е почти невъзможно в съвременната ни възраст, така че ще следвате модифицирана версия: ядете много месо от птици, риба и морски дарове. Завършете диетата с яйца, ядки, семена, плодове и зеленчуци.

Също така ще трябва да избягвате всички млечни продукти , всички зърнени култури (като пшеница, ориз, киноа и овес), бели картофи, бобови растения (боб и фъстъци), сол, захар и всички преработени храни .

Какво са яли палеолитите?

Това е добър въпрос и изглежда, че археолозите не са 100 процента сигурни какви храни ядат хората тогава.

Съществуват доказателства за изкоренени животински кости, така че месото да заеме централно място в палеолитна диета и има доказателства за риболов по бреговете.

Но какво става с растителните храни? Защо зърната са табу? Тъй като растителната материя изчезва, е по-трудно да се знае колко или какви растения са били събрани и изядени. Малко вероятно е обаче палеолитците да избягват диви зърна. Всъщност някои археологически проучвания сочат, че палеолитните хора вероятно са увеличили приема на зърнени култури и са намалили консумацията на месо в края на палеолита, тъй като хората са се приближили до епохата на неолита.

Защо лошото е за селскостопанска храна?

Това също е добър въпрос. Не е така. В един момент палеолитиците решиха да засадят някои от семена, които бяха събрали. Те също започнаха да улавят и одухотворяват някои от животните. Ръстът на селското стопанство беше ключът към растежа на човешкия вид. Колкото повече хора имате, толкова по-ефективно е да се храните. В противен случай някой ще умре от глад.

Палео проповедници твърдят, че зърната са лоши, защото по-палеолитните хора не се е развило, за да ги ядат правилно, а нишестените храни вероятно са увеличили зъбния гниене.

Друго твърдение на Палео е, че зърната и млечните продукти (от домашни животни) са довели до растежа на хроничните заболявания, които виждаме сега, 10 000 години по-късно. Има ядро ​​на истината за тази мисъл, защото изглежда, че прекомерният прием на калории (често от преработени храни, които обикновено включват зърнени храни или млечни продукти някъде в списъка с съставки), насърчава затлъстяването и болестите, които идват с него. Мисля обаче, че е прекомерно да се каже, че зърното и млечните продукти са много лоши. Освен това има много научни доказателства, които показват, че и млечните продукти, и зърнените храни имат хранителни ползи.

Какво, ако искате да следвате палео диета?

Диетата има няколко добри точки, тъй като насърчава яденето на цели храни и увеличаване на приема на плодове и зеленчуци . Диетата също така отрязва захари и силно преработени храни. Това са добри неща, които популяризират много диети, така че от тази гледна точка не виждам как това е по-полезно от всяка друга диета. Някои малки проучвания показват, че палео диета може да бъде полезна за диабетици, но са необходими повече изследвания, за да се установи дали това е по-полезно от типичната по-лесна за следване диабетна диета.

В посока надолу диетата на Paleo изключва много здравословни храни, което изглежда ненужно (и затруднява дългосрочното й прилагане). Съществува силна възможност да получите дефицит на калций и няма да получите достатъчно витамин D (освен ако не получите достатъчно излагане на слънце). Палео диетите са склонни да ядат повече протеини и мазнини от това, което се счита за здравословно от Министерството на земеделието на САЩ и Академията по хранене и диететика.

Слово от

В крайна сметка, палео диетата е просто още една прищявка. Както при всяка диета, ако искате да отслабнете , ще трябва да намалите калориите, а ако имате нужда от наддаване, ще трябва да направите точно обратното. Ако сте избрали да отидете Paleo, не забравяйте да изберете здравословна храна, включително много плодове и зеленчуци.

> Източници:

> Академия по хранене и диететика. "Обратно към основите за здравословно отслабване."

> Академия по хранене и диететика. "Трябва ли да ядем като нашите предци на пещерен човек?"

> Richards MP. "Кратък преглед на археологическите доказателства за палеолитно и неолитно съществуване". Eur J Clin Nutr. 2002 Dec; 56 (12): 16 p след 1262.

> Jönsson T, Granfeldt Y, Ahren B, Branell UC, Pålsson G, Hansson A, Söderström M, Lindeberg S. "Благоприятни ефекти на палеолитна диета върху сърдечно-съдовите рискови фактори при диабет тип 2: рандомизирано кръстосано пилотно изследване". Cardiovasc Diabetol. 2009 юли 16; 8: 35.