Как функционира диетата на Аткинс

Преди да започнете популярната програма за отслабване Atkins, има някои ключови въпроси, които трябва да зададете. Как действа диетата на Аткинс? Дали диетата на Аткинс работи, ако искате да отслабнете и да запазите паунда завинаги?

Планът "Аткинс" премина през значителни промени през последните години. Ако обмисляте диетата, използвайте това ръководство, за да видите дали планът е подходящ за Вас и дали е вероятно да отслабнете.

Как действа диетата на Аткинс?

Аткинс е един от най-широко признатите диети с ниски въглехидрати. Разработена от д-р Робърт Аткинс през 70-те години, първоначалната версия на програмата за отслабване беше тежко критикувана в ранните години, тъй като включваше относително високи нива на наситени мазнини и протеини. Но оттогава насам популярността на диетите с ниско съдържание на въглехидрати избухна и по-новите версии на плана на Аткинс получиха одобрение в много, но не и в цялата общност.

Dieters, които използват настоящия план на Аткинс, научават как да броят нетните въглехидрати, за да отслабнат. Традиционният план на "Аткинс" има четири етапа:

Най-добрият план за вас

Програмата Atkins предлага два плана за различни видове диети.

Как да го накарам да работи за вас

Не диета работи за всички. Ключът е намирането на диета, която се вписва в начина ви на живот, така че да можете да се придържате към нея достатъчно дълго, за да постигнете целите си и да поддържате новото си тяло. Ако изберете диетата на Аткинс, това са няколко неща, които можете да очаквате.

Разбира се, всеки dieter може да отиде ниско въглехидрати, без да отива на Аткинс. Но според един експерт, Atkins осигурява структура, която помага на dieters да губят повече тегло. "Диетите имат избор и могат да се обърнат към ниско въглехидратна диета или да се опитат да го направят сами, казва Мари Спано, MS, RD, CSCS, CSSD." Мари е експерт по храненето, който е свършил работа от името на Аткинс. Тя казва, че "да имате програма, която да следвате, може да даде насоки, предложения, идеи за рецепта и онлайн общност от хора, които работят за постигането на една и съща цел. Аткинс е лидер в нисковъглехидратните диети и те са помогнали на хората да отслабват с различни версии на нисковъглехидратни диети за повече от 40 години. "

Справяне със запека

Някои диети се оплакват от запек по време на индукцията на Аткинс . Докато това условие не се случва на всички, има няколко неща, които можете да направите, за да намалите запека при индукция и няколко стъпки, които можете да предприемете, за да го предотвратите.

Първо, не забравяйте да пиете много вода по време на първия етап от плана на Аткинс. Специалистите по програмата препоръчват да пиете най-малко осем чаши с 8 унции на ден. След това наблюдавайте приема на кофеин. Докато имате право да пиете напитки като черно кафе или чай, кофеинът може да действа като диуретик . Така че може да станете дехидратирани, когато пиете прекалено много от тях и да получите запек като резултат.

След това изберете внимателно ограничените си въглехидрати. Ако ядете здравословни въглехидрати с фибри, ще насърчите здравословното храносмилане и движенията на червата. Аткинс препоръчва да ядете най-малко 12-15 дневни грама въглехидрати от салатни зеленчуци и други зеленчуци.

Накрая, ако имате запек по време на индукцията на Аткинс, програмата препоръчва да "смесвате една супена лъжица или повече плюс от люспи в чаша или повече вода и да пиете ежедневно. Или смесете лененото семе ленено на шейк или поръсете пшенични трици на салата или зеленчуци. "

Дали тя работи за дългосрочен план?

Диетата на Аткинс е била изучавана широко през годините. Други нисковъглехидратни диети са проучени, най-често в сравнение с умерените или високи въглехидратни планове. Много изследвания показват умерена загуба на тегло при Аткинс в дългосрочен план, стига диетолозите да се придържат към плана. Но задържането на диетата може да бъде трудно за много хора.

Така че трябва да опитате диетата на Аткинс, за да отслабнете? Авторите на няколко скорошни проучвания на диетата често стигат до едно и също заключение: изберете всеки план, на който да се придържате. Разликата между една диета и друга не е достатъчно голяма, за да се определи, че всяка диета е идеалното решение за загуба на тегло. Оценявайте начина си на живот и личните си предпочитания, за да намерите диета, с която да живеете и да се поддържате за цял живот.

Източници:

Dansinger ML, Gleason J, Griffith JL, Selker HP, Schaefer EJ. "Сравнение на Аткинс, Орнит, Тежести и Зодиакални диети за отслабване и намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания: рандомизиран процес". JAMA. 5 януари 2005 г.

Рене Аталах, д-р Кристиан Б. Филион, д-р Сюзън М. Уакил, д-р Жак Генст, д-р Лорънс Джоузеф, д-р Пол Поиер, д-р Стефан Ринфрет, д-р Ернесто Л. Шифрин, Д-р и Марк Д. Айзенберг, д.м. "Дългосрочни ефекти от 4 популярни диети върху отслабването и сърдечно-съдовите рискови фактори. Систематичен преглед на контролираните проучвания с рандомизирани резултати" Циркулация: Кардиологично качество и резултати 11 ноември 2014 г.

Johnston BC, Kanters S, Bandayrel К, et al. "Сравнение на отслабването сред наречените диетични програми при възрастни с наднормено тегло и затлъстяване: Мета-анализ". JAMA. 3 септември 2014 г.

Gudzune KA, Doshi RS, Mehta AK, Chaudhry ZW, Jacobs DK, Vakil RM, et al. "Ефикасност на програми за отслабване в търговската мрежа: актуализиран системен преглед". Annals of Internal Medicine 7 април 2015 г.