Как Палео Диета се различава от това, което ядем сега

Палеолитите са били ловци-събирачи. Като диети с ниско съдържание на въглехидрати, ние сме по-малко заинтересовани от начина, по който те изкарват прехраната си, и се интересуват повече от начина, по който ядат, докато го правят. Цялата им храна дойде от това, което можеха да ловуват и да намерят около тях. През по-голямата част от периода повечето култури обикновено са номадски, следвайки хранителните източници и никога не се установяват твърде дълго поради това.

Неолитната епоха и какво има значение за тяхната диета

Периодът след палеолитния период се нарича неолит, който започва преди около 10 000 години. В този момент селското стопанство даде възможност на хората да се заселят на едно място. Животът на хората стана по-заседнал, въпреки че все още действа в съответствие с днешните стандарти. Особено хората започнаха да растат с източници на нишесте, особено зърна, които могат да се съхраняват. Друга голяма иновация в по-късната част на неолита е развитието на керамика, което улеснява готвенето и транспортирането на основната храна. Това значително повлияло на диетата им. Писателите, в които се намират палеолитните диети, сочат доказателства, отнасящи се както до праисторическите хора, така и до по-новите популации на ловци и събирачи, че селското стопанство е увеличило хронични заболявания като сърдечни заболявания при тези популации.

Как се променят начините на хранене и храненето между палеолита и съвременното време?

Има няколко основни разлики между нашата диета и тези на "пещерите".

Палео спрямо съвременните диети: Видове храни

В началото, преди да се контролира огънят, се консумира само храна, която може да се консумира сурово. Това изключва зърна, бобови растения и някои клубени като картофи. Дори когато ранните хора започнаха да използват огъня за приготвяне на храна, те главно се ограничаваха до печене или препичане.

Освен месото, няколко ядки или зърна, печени от огъня, бяха почти всичко, което бяха яли. Освен това, преди животните да са били опитомени (преди около 5000 до 6000 години), млякото и млечните продукти не били консумирани. Очевидно е, че всички рафинирани захари, различни от случаен мед или някакви преработени храни, са напълно изчерпани.

Палео срещу съвременните диети: Протеин

Какво точно е хапвало от ранните хора, ясно се е различавало според географията, но по-голямата част от диетите се смятат за поне половин животинска храна (включително насекоми) и много до 70 процента храна от животински произход. Събирането на достатъчно храна за растенията, за да се подкрепят високо активните хора, просто не би било осъществимо на повечето места.

Големи големи листни зелени

Въпреки това се консумират големи количества растителност; някои оценки са, че в много области ранните хора са яли до 6 килограма зеленчуци на ден. Това е много зеленчуци - за пълна торба за хранителни стоки, но това произвежда само около 400 до 700 калории. Въпреки това, хранителното натоварване на тези Зелените е огромно, което произвежда много пъти минималното дневно изискване за повечето витамини и минерали. Разбира се, други части от растенията бяха ядени, включително ядки и плодове, въпреки че вероятно не можехме да разпознаем предците на захарния плод, който ядем днес.

Мазнини

Основна разлика, която е установена между палеолита и диетата днес, е разликата в видовете мазнини, които консумираме:

Истината зад колко палеоядни яде

Долен ред

Простата истина е, че няма лесен начин да се сравни как ядем сега и как хората ядат в палеолитния период. Не само, че едни и същи храни не са лесно достъпни, но начинът им на живот, продължителността на живота и методите на готвене са значително различни, оставяйки "дупка", като се опитват да излязат с прилики в такова различно време и пространство за хората.