Провансалната пилешка задушевка

Акценти на храненето (на порция)

Калории - 352

Мазнини - 16 гр

Карби - 20гр

Протеин - 32 гр

Общо време 80 мин
Подгответе 30 минути , гответе 50 минути
Сервирания 6 (по 1 2/3 чаши всяка)

Това е обилна и вкусна порция ястие, колоритен и вкусно достатъчно, за да служи, когато развлекателни гости. Той се претопява добре, така че е и добър кандидат за подготовка в неделя, с планирани остатъци да се претопли за по-ниски FODMAP обяд или вечеря през седмицата.

Съставки

подготовка

  1. Изрежете стъблата от швейцарската ризница и ги нарязайте кръстосано на парчета с дебелина ¼ инча; оставя се настрана, като държите стъблата отделно от листата. Нарежете листа на кръст в ½ инчови панделки, след което ги накълцайте на трети в другата посока.
  2. В голяма, тежка тенджера или холандска фурна загрявате 1 супена лъжица масло на средна висока температура. Поръсете цели пилешки бедра със сол и черен пипер и ги кафяйте от двете страни, докато златисто кафяво.
  1. Извадете пилешките парчета в купа и ги отделете. Добавете 2 супени лъжици масло в саксията и добавете червения пипер, моркови, целина, празните листа и стъблото на стъблото в саксията и сойте, докато смекчите, за 4 до 5 минути.
  2. Върнете пилето в саксията и добавете домати със сокове, Herbes de Provence, картофи и 1 чаша вода. Покрийте и къкри за 20 минути.
  3. Разбъркайте листата и маслините, покрийте и гответе, докато листата станат меки и картофите се приготвят, около 5 минути. Налейте в чаши и сервирайте горещо.

Варианти и замествания на съставките

Не Herbes de Provence? Заместител ½ чаена лъжичка сушен, натрошен розмарин, 1 супена лъжица сушена риган, 1 супена лъжица сух босилек и ½ чаена лъжичка суха мащерка.

Заменете 1 малка тиквичка и 1 среден летен скуош за чаршафите. Тримесечие на квадрат по дължина, след това ги нарязани на кръст в ½ инча парчета.

За да направите тази рецепта по-ниска в мазнини, може да се използва козя брада, без кокошка, на мястото на пилешкото бедро.

Големите пилешки гърди трябва да бъдат нарязани на 2 или 3 парчета всеки преди да се опечелят.

Съвети за готвене и сервиране

Швейцарската чапла може да бъде пясъчна, така че я измийте внимателно, особено стъблата.

Големите яденици могат да се насладят на тази яхния, която се сервира над киноа, просо или елда.