Ползи за здравето на всяко ниво на физическа активност

Всяко ниво на физическа активност осигурява различни предимства. Като цяло, обаче, повечето хора могат да се възползват от по-голяма активност всеки ден. Това е особено вярно, ако се опитвате да отслабнете. Достигнете това ръководство, за да видите къде падате и да видите дали можете да подобрите нивото на физическата си активност за по-добро здраве и уелнес.

Вашето ниво на физическа активност

Проследявате ли количеството упражнения, които получавате всеки ден ?

Мислили ли сте някога да получавате повече ? Предимствата от това да станете по-физически активни отиват далеч отвъд подобряването на външния ви вид или прилягането в определен размер на дрехите. Получаването на повече упражнения може да ви осигури значителни ползи за здравето.

Различните нива на физическа активност осигуряват различни ползи за здравето. Нека да разгледаме четири различни нива на физическа активност и положителните ползи, които всеки от тях предлага.

Заседателно ниво на активност

Уседналият или неактивен начин на живот означава, че нямате формално упражнение и не сте физически активни през деня. Уседналият начин на живот допринася за увеличаване на теглото и в крайна сметка за затлъстяване. Неактивността има тенденция да намалява чувството за цялостно благосъстояние и може да увеличи риска от развитие на някои здравословни проблеми и заболявания като диабет тип 2.

Защо да се занимавате с ниско ниво на физическа активност? В някои случаи възстановяването от тежко заболяване или нараняване изисква да сте по-малко активни.

При това обстоятелство, най-добре е да следвате нарежданията на лекаря си и да почивате.

Ниво на ниска физическа активност

Леката физическа активност се отнася до дейности, които правите редовно като част от ежедневието си . Можете също така да наречете тези дейности, свързани с начина на живот, като например кучето за разходка или градинарство. Тези видове дейности обикновено изгарят около 150 калории на ден за средния човек.

Но номерът може да варира значително в зависимост от размера на тялото ви и специфичния вид дейност.

По-долу са дадени примери за лека физическа активност:

Ползите за здравето от лекото ниво на физическа активност могат да включват по-добри нива на холестерола в кръвта, намалена телесна мастна тъкан , подобрено кръвно налягане и подобрено метаболитно здраве. Онези, които са леко активни, също изпитват подобрено качество на живот и обикновено имат по-малък риск от развитие на хронични заболявания.

Умерено ниво на физическа активност

Умерена програма за тренировки се отнася до участие в някакъв вид кардио-респираторно издръжливост за 20-60 минути, от три до пет дни на седмица. Вашата умерена физическа активност може да включва тренировки за сила и стречинг .

Някой, който следва умерена тренировъчна програма, може да направи едно от следните:

Тези, които следват умерена тренировъчна програма, изживяват всички предимства на леката физическа активност.

Те също така получават подобрена физическа форма под формата на повишено сърдечно здраве, подобрена мускулна сила и издръжливост , както и по-голяма гъвкавост. Умерените упражнения изпитват още по-голямо подобрение в общото здраве, качеството на живот и намаляването на риска от хронични заболявания.

Силно физическо ниво

Една енергична тренировъчна програма се отнася до упражняване за 20 до 60 минути повечето дни в седмицата, което може да включва аеробни упражнения, интервални тренировки , тренировки за сила и стречинг.

Някой, който участва в енергична програма за упражнения, може да изпълнява всички от следните дейности:

Тези, които следват енергична тренировъчна програма, изпитат всички предимства на физическата активност в начина на живот и умерена тренировъчна програма; те също така виждат по-голямо увеличение на фитнес. Освен това има известно по-голямо намаление на риска от хронични заболявания за тези, които следват енергична програма за упражнения.

Важно е да се отбележи, че енергичната програма за упражнения може да увеличи риска от нараняване и да изгори от претрениране. Важно е да се консултирате с Вашия лекар, преди да започнете програма за енергично физическо натоварване.

* Редактиран от Malia Frey, Отслабване Експерт

източник

Roth, Walton, et al. Fit & Well: Концепции и лаборатории във физическата фитнес и уелнес 5-и Ед. Бостън: Колежа Макграу-Хил, 2002 г.