Мазнини факти за хранене

Мазнини калории и съвети за здрави яде

Маслото е здравословно? Отговорът може да зависи от това кой питате. Някои експерти смятат, че маслото е здраво, защото е направено от млечни продукти и е по-добър избор от алтернативни мазнини като маргарина или масло. Но други експерти са загрижени за калориите на маслото и наситените мазнини. Така че трябва да включите масло във вашата диета? Проверете данните за хранителните стойности, за да видите как може да се побере в пълния Ви план за хранене.

Мазнини калории (солени и без сол)

Масло (със сол) Хранителни факти
Сервиращ размер 1 пат (1 "кв., 1/3" висок) (5 g)
На порция % Дневна стойност *
Калории 36
Калории от мазнини 36
Общо мазнини 4.1g 6%
Наситени мазнини 2.6g 13%
Полиненаситена мазнина 0.2 г
Мононенаситена мазнина 1.1 гр
Холестерол 11 мг 4%
Натрий 36 mg 1%
Калий 1.2 mg 0%
Въглехидрати 0g 0%
Диетични фибри 0g 0%
Захар 0g
Протеин 0 g
Витамин А 2% · Витамин С 0%
Калций 0% · Желязо 0%
* Въз основа на диета с 2000 калории

Няма да спечелите много ползи за здравето, когато добавите масло към храната си. Маслото е с високо съдържание на наситени мазнини и не осигурява никакви значими витамини или минерали.

Въпреки това, както много форми на мазнини, маслото отговаря. Някои специалисти по диетата смятат, че яденето на малко количество задоволяваща мазнина е по-добро от консумацията на по-големи количества мазнини - алтернативи, които са по-малко задоволителни и могат да включват преработени съставки. В някои случаи алтернативата на масло може да увеличи дневния прием на калории и мазнини повече от маслото.

Но дори и ако истинското масло е по-задоволително, важно е да имате предвид контрола на порциите . "Пат" масло - предварително разфасовният размер, който можете да намерите в много ресторанти (изброени на етикета) - може да даде само 36 калории и 4 грама мазнини. Но по-често срещаният размер на маслото, една супена лъжица, осигурява 100 калории, 11 грама мазнини и 7 грама наситени мазнини.

Избор и съхранение на масло

Когато купувате масло, можете да избирате от осолени или несолени сортове. И така, каква е разликата? Не много, с изключение на нивата на натрий. Маслените калории не се променят в зависимост от съдържанието на сол.

Ако изберете соленото разнообразие, нивото на натрий може да варира от марка до марка поради производствени методи. Както солените масла "Land O", така и соленото масло на Breakstone осигуряват 90 милиграма натрий на супена лъжица. Несолените сортове осигуряват нула грама натрий на супена лъжица.

Имайте предвид, обаче, че ако купите сорта без сол, за да намалите натрий в диетата си и в резултат на това да нахраните повече храна за вашата храна, тогава може да причинявате повече вреда, отколкото полза.

Съхраняването на масло е доста просто. Някои хора държат масло на кухненския плот, така че е мек и по-лесно да се разпространява на тост и други храни. Но производителите на масло препоръчват хладилникът да бъде в съответствие с указанията на USDA и FDA.

Маслото може да бъде замразено до четири месеца от датата на покупката. То трябва да бъде замразено в оригиналния контейнер. След размразяване, трябва да се използва в рамките на 30 дни.

Масло или маргарин: Кое е по-добро?

Отговорът на маслото срещу маргарина може да бъде трудно разрешен, защото на пазара има много различни продукти от маргарин и всеки има различен хранителен профил.

Съществуват марки за маргарин "здрави за сърцето", които твърдят, че включват здравословни мазнини, като омега-3 мастни киселини .

Интелигентен начин да оцените любимия си продукт от маргарина е да проверите етикета "Хранителни факти" и съставките. Маргаринът често се произвежда от растително масло, така че може да видите, че на етикета има по-малко грама наситени мазнини. Но много марки маргарин съдържат и транс-мазнини. Ще го видите в списъка на съставките като "хидрогенирано масло" или "частично хидрогенирано масло". Здравните специалисти препоръчват да намалите или напълно да избегнете консумацията на продукти с транс-мазнини.

Хранене в заместителите на масло

Ако се опитвате да ядете по-малко масло, има много заместители на пазара. Популярните заместители на масло включват:

Естествени алтернативи на маслото

Съществуват и естествени алтернативи на заместителите на масло и масло. Избраният от вас продукт може да зависи от това как възнамерявате да го използвате.

Слово от

Маслото се е превърнало в модерна храна в някои кръгове. Кетогенните диети, например, и някои други, които избират план за хранене с ниски въглехидрати, могат да добавят масло към много храни през целия ден, за да увеличат приема на мазнини. Може да се вдъхновите да включите и масло по време на хранене. Маслото има вкус, затова разбираме. Но имайте предвид, че повечето здравни експерти все пак препоръчват намаляване на приема на наситени мазнини, като масло. Така че е умно да консумирате маслото умерено, освен ако вашият здравен екип не препоръчва друго.