Зад тенденцията на Палео Диета: Трябва ли да го опитате?

С толкова много диета, тенденции там, че е трудно да се реши кои са модните и които в действителност си струва да се опита. Вземете палео диета например. Добре ли е за отслабване или дори здравословно? Нека да разрушим Палео Диета.

Какво точно е палео диета?

Вероятно сте чували за модерната диета на Палео и може би знаете, че абонирането за този вид храна означава, че трябва да ядете като пещерняк.

Но нека да бъдем конкретни. Диетата забранява всяка храна, която не е била налична по време на каменната ера, която включва всичко от преработени храни и рафинирана захар до млечни продукти, зърнени храни, бели картофи, сол и бобови растения. Това оставя месо и морски дарове, плодове и зеленчуци, яйца, ядки, семена и естествено срещащи се масла (като маслини и кокосови орехи).

Така че, здраво ли е? Както при повечето диети, отговорът не е толкова просто, колкото "да" или "не". Съществуват категорично добри аспекти, но има и аргументи против него.

Плюсове на Палео

Някои принципи на плана са определено стъпка в правилната посока, особено за хората, които живеят в храната на нездравословна храна. Изрязването на преработените храни със сигурност е добра идея, а намаляването на рафинираната захар и сол е здравословен ход. Естествените протеини, плодовете, зеленчуците, ядките и семената са основата на един интелигентен хранителен план.

От гледна точка на загуба на тегло, елиминирането на нишестени въглехидрати като тестени изделия, ориз и бели картофи може да ви помогне да намалите приема на калории.

Палео тълпата беше сред първите, които приемат тенденции като да направят ориз от карфиол и да превърнат тиквичките в макаронени изделия . И двете техники са сред любимите ни за изгаряне на калории!

Недостатъци на Палео Диета

Някои части от диетата са доста екстремни. Напълването на "Палео" означава, че сте насядали всички зърна, боб и млечни продукти.

Някои експерти твърдят, че е твърде ограничителен и че в крайна сметка диетата е небалансирана. Друг проблем с диетата е, че това е просто нереалистично за някои хора. Пълното изключване на основни хранителни групи и видове храни е трудно да се следват ежедневно. Следвайки палео диета може да бъде много скъпо и отнема много време, ако сте строги. Трябва да подготвите цялата си храна от нулата, за да сте сигурни, че не ядете нищо от списъка "не-не".

От гледна точка на загубата на тегло, просто следвайки Палео Диета няма непременно да доведе до намаляване на броя на мащабите. Основите на загубата на тегло се свеждат до калории в сравнение с калориите, а има и много висококалорични храни на палео-диетата: ядки, масло и някои парчета месо, например. Макар че тези са добре в умереност, лесно е да прекалявате консумацията на калории, когато вашият избор е ограничен.

Така че, трябва ли да го направите?

Ако идеята зад диетата на Палео звучи добре и искате да опитате, отидете за нея! Бих препоръчал обаче да включите и следните концепции: