Овесена каша е без глутен?

Научете кои овесени ядки са без глутен

Чистият овес и чистата овесена каша не съдържат глутен. Въпреки това, повечето овесени ядки на пазара днес не са чисти - те съдържат овес, който е кръстосано замърсен с малко количество пшеница, ечемик и / или ръж. Ето защо, ако имате чувствителност към цьолиакия или не-целулат, трябва да се придържате към марки, които са специално означени като "без глутен".

Освен това, трябва да знаете, че някои хора с чувствителност към целиакия или глутен откриват, че реагират и на овес. Ето защо трябва да внимавате да не прекалявате овесена каша, докато не знаете точно как ще реагирате и ако имате въпроси относно реакциите, обсъдете ги с Вашия лекар.

Защо не всички овесени ядки не съдържат глутен?

Тъй като чист овес и чиста овесена каша са без глутен, вероятно се чудите как глутен може да влезе. Проблемът е глутен кръстосано замърсяване, което започва в областта на земеделските производители и продължава чрез обработка.

Повечето фермери и преработватели на храни, които растат и обработват овес, също растат и обработват глутеновите зърна пшеница, ечемик и ръж. Използването на едно и също оборудване както за овес, така и за глутенови зърна означава, че във вашето овесено брашно се стича малко количество глутен. Ето и изявлението на Quaker Oats относно този проблем: "Да, овесът естествено е без глутен. Въпреки това, по време на отглеждане, транспортиране и съхранение глутенови зърна като пшеница, ръж, ечемик и шлам може да бъдат непреднамерено въведени.

Възможно е да се отглежда чист овес, който е безопасен за диета без глутен, а компаниите, които продават сертифицирана овесена каша без глутен, използват овес, който няма кръстосано замърсяване с глутен. Те трябва да бъдат безопасни за мнозинството хора с чувствителност към целиакия и чувствителност към не-целулиев глутен. Някои хора обаче ще имат реакции дори с чист овес.

Кои бренди от овесена каша са без глутен?

За щастие за тези, които могат да понасят овес, на пазара има разнообразие от различни овесени ядки без глутен:

Имайте предвид, че други компании, които продават продукти без глутен, също произвеждат овесени ядки, които не са сертифицирани без глутен - бъдете много внимателни, за да проверите повторно етикетите и да приемете, че даден продукт не е безопасен, освен ако не е специално маркиран като овесена каша без глутен.

Можете ли да ядете овес или овесена каша, ако имате целулиа?

Така че един келтик може да яде овес? В повечето случаи можете да ядете овес, ако имате целиака. Но за да направим нещата още по-сложни, малък процент от хората, страдащи от целиакия и чувствителността към глутен, не реагират и на avenin - протеина, който се намира в овеса, което означава, че те трябва да добавят овес към своя списък с забранени зърна.

Не е ясно колко хора с целиакия също реагират на овес - някои оценки са в диапазона от 10% до 15%, но изследванията продължават. Освен това има доказателства, че някои видове овес са по-токсични от други при хора с целиакия.

Ето какво трябва да кажат експертите за овес:

Могат ли келтиците да ядат всичко овес?

Има някои доказателства, че някои видове овес може да са по-малко токсични за хората с целиакия отколкото други. Испанско проучване разглежда как компонентите на имунната система реагират на различните овесени сортове при хора с целиаци. Това проучване установи, че някои видове овес предизвикват по-малко реакция на имунната система, отколкото други.

А италианското изследване използва клетъчни проби от хора с целиак, за да види как тези клетки реагират на различни овесени сортове в епруветките. Изследването стига до заключението, че две овесени сортове - Avena genziana и Avena potenza - не предизвикват сериозни специфични реакции на имунната система, най-малкото в епруветката. Но изследователите предупредиха, че и двата вида овес изглежда причиняват някои промени в нивата на имунната система в клетките.

Проучванията по всичко това са в ход, но е твърде рано да се отделят определени овесени сортове като по-безопасни или по-малко безопасни за нас.

Словото от

Ако имате чувствителност към целиаци или глутен, единственият начин да определите дали реагирате на овесена каша е да опитате някои (започнете само с няколко лъжици) в чиста, безглутенова форма. Има някои анекдотични доказателства, че хората, които са по-чувствителни към глутен, реагират по-често на овес, но няма изследвания, които да го докажат (вижте повече за нивата на чувствителност в моята статия колко глутен може да ми направи болен?).

Следователно, ако сте диагностициран целяк, първо трябва да се консултирате с Вашия лекар и след това внимателно да пристъпите към добавяне на глутен овесена каша към вашата диета. Ако се появят симптомите на заболяването от целиакия, спрете незабавно да ядете олиото без глутен.

> Източници:

> Comino I et al. Разнообразие в имуногенността на овесния потенциал: основа за подбора на овесените сортове без токсичност при целиакия. Gut. 2011 Jul; 60 (7): 915-22. doi: 10.1136 / gut.2010.225268. Epub 2011 12 февруари.

> Maglio М et al. Имуногенност на два вида овес, във връзка с тяхната безопасност за пациенти с целиакия. Скандинавски вестник на гастроентерологията. 2011 Oct; 46 (10): 1194-205. doi: 10.3109 / 00365521.2011.603159. Epub 2011 Aug 15.

> Северноамериканско дружество за изследване на заболяването на овес. Април 2016 г.