Колко сетива трябва да правите в тренировка

Вече знаете, че когато вдигате тежести , трябва да направите определен брой набори, но какво означава това? Нека научим повече за наборите за тренировки за тегло, нали?

Дефиницията на набор от термини по фитнес

Наборът описва група от повторения, извършени за различни упражнения. Например, когато гледате тренировка за основна сила, може да видите нещо подобно: "3х10", например, упражнение за гърдите .

Това означава, че трябва да направите 3 серии от 10 повторения ... не, това не е 30 повторения. Това означава, че вдигате достатъчно тежко тегло, което можете да направите САМО за 10 повторения. След това починете и повторете още 2 пъти.

Колко серии трябва да направите в тренировка?

Като цяло, средният упражнятел прави между 1-3 серии от всяко упражнение, въпреки че има противоречия относно това дали един набор предизвиква същите резултати като многократното обучение. Всъщност има проучвания, които показват, че ако сте начинаещ , един набор е много, особено ако вдигате достатъчно тежко тегло.

Но какво става, ако сте по-напреднали? Или какво, ако имате конкретни цели? Ето обща диаграма, която можете да използвате, за да разберете колко повторения и задачи трябва да направите въз основа на целите си :

Фитнес цели Комплекти Представители Период на почивка интензивност
Обща фитнес 1-2 Задава 8-15 повторения 30-90 секунди Различна интензивност
издръжливост 2-3 Задава До 12 повторения До 30 секунди 60-70% от 1RM
Мускулна маса 3-6 Задава 6-12 повторения 30-90 секунди 70-80% от 1RM
Мускулна сила 2-3 Задава До 6 повторения 2-5 минути 80-90% от 1RM
Мощност - 1 асансьор 3-5 сетове 1-2 повторения 2-5 минути

90% от 1RM или повече

Как да използвате комплекти, за да постигнете целите си за отслабване

Така че, колко набора трябва да направите, ако искате да отслабнете? За загуба на тегло, опитайте се да включите някои от следните техники в тренировките си:

> Източник

Американски съвет за упражнения. Ръководство за личен треньор на ACE, 5ти 2014 г.